Mekansal imge yaratmada medyanın rolü 'küresel' İstanbul'da (lüks) konut reklamları
The role of media in the creation phase of residential image resident (de luxe) advertisements in 'global' Istanbul
- Tez No: 244015
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: küreselleşme, tüketim, reklam, göstergebilimsel çözümleme, İstanbul, üst gelir konut alanları, globalization, consumption, advertisement, semiotics analysis, İstanbul, high income real estate areas
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışma, küreselleştiği iddia edilen dünya sisteminde, kentsel mekanın da diğer tüm nesnelere ve kavramlara benzer şekilde `tüketilebilir' olarak yeniden tanımlandığı, özellikle son 20 yıldır giderek artan biçimde medyatik tüketim kültürüne `teslim olduğu', kentlere biçilen rollerde önemli değişimler gözlendiği ve kentlerin artık imgeler düzeyinde tartışıldığı görüşü ile temellenmektedir. Küresel dünya sistemi, 3.dünya kentlerinde gelişmiş ülke kentlerinden farklı olarak sadece tüketimi yaygınlaştırıp meşrulaştırmakla kalmamakta, aynı zamanda kentsel yoksulluğun boyutlarını da genişletip derinleştirmektedir.Ekonomik sistem, reklamın `büyü'sünü kullanarak kentsel mekanı kurguya dayalı, olmayana referanslı ve `masallara özlemli' özel alanlardan ibaret, kamusallığını yitirmiş `kamp'lar haline getirmektedir. Tüm bu görüşlerin arka planda yer aldığı bu çalışmada, son 20 yıldır İstanbul'daki mekansal dönüşüm serüveni, konut alanları üzerinden incelenmiştir. Kentin mekansal değişimini açıklayan veriler baz alınarak, bu veriler ile mekansal büyüme ilişkilendirilerek, kentin küreselleşme süreci ile olan bağı üzerinde durulmuştur.Reklam olgusunun tüketim kültürü açısından taşıdığı büyük anlam ve önem gözetilerek, İstanbul kentinde gerçekleştirilen konut projelerine ait konut reklamlarının göstergebilimsel çözümlemesi yapılmış ve kentsel mekanın pazarlanma stratejileri anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Kentsel politikalarda keskin bir değişimin başlangıcı sayılan 1980 sonrasından 2005 yılına kadar süren dönemde ulusal basının en yüksek tirajına sahip iki gazetesi olan Sabah ve Hürriyet gazetelerinde yer alan konut reklamları irdelenmiş ve bu örnekler üzerinden göstergebilimsel çözümlemeler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been facilitated in basis of indication that the urban resident is also redefined as ?consumable? just similar to all other objects and concepts in scope of the global system that has also been called with the term of ?global?; that such urban resident has handed over to the popular culture of consumption especially during the last 20 years ; that significant changes in the roles of the cities are observed evidently, thus the cities are hereafter discussed in terms of the images. In the 3rd world cities, the global system not only extends and legalizes the consumption but also makes the sizes of municipal poverty deeper and wider as being different from the cities in the developed countries.The economical system makes the municipal places as ?the camps?, where are composed of special areas facilitated at an imaginary concept supported by a non-existent reference in respect of a role taking part in a tale, and, which also lost the social effectiveness, by just using the magical impact of advertisements. In such a study that has emphasized all such views in the background, the residential transformation adventure noticed in Istanbul during the last 20 years had been looked over residential fields. The relation of the city with the globalization process had been evaluated by considering the precious data that clarifies the residential transformation of the city in basis of potential relation between those data and residential growth.By taking into consideration that the advertisement subject has a real and great impact on the consumption culture, the real estate advertisements of the resident projects that are executed in İstanbul city have been analyzed in scope of semiotics thus the marketing and promotional works focused on the municipal residents had been tried to describe and explain in scope of meaningful approach. During the period after 1980 until 2005 that has also been deemed as the beginning point of a strict transformation in the municipal policies, the real estate advertisements taking part in the leader daily newspapers i.e. Sabah and Hürriyet had been examined in details thus the semiotics solutions had been created based on those examples.