Bir üniversite hastanesinin acil servisinde çalışan doktor ve hemşirelerin yaşadığı iş stresinin iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde değerlendirilmesi
Assesment of work stress that doctors and nurses lived, working in emergency department of a university hospital, in the frame of occupational health and safety
- Tez No: 997048
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NECMİ İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: HIV, ILO, OHSAS 18001, HIV, OHSAS 18001
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada meslek dallarına bakıldığında iş yükünün ve çalışma şartlarının etkisiyle acil servislerde çalışan doktor ve hemşirelerde oluşan iş stresinin etkenlerini belirlemek, verilen hizmetin ne ölçüde etkilendiğini araştırmak ve çözüm önerileri oluşturmak amaçlanmıştır. Türkiye'de hastane sayıları ve hastanelerin acil servisleri dikkate alındığında acil servislere düşen iş yükünün fazlalığı sebebiyle buralarda istihdam edilen doktor ve hemşirelerin stresten uzak, verimli ve sağlıklı çalışmalarının ne derece mümkün olduğunu anlamaya yönelik bir çalışma hedeflenmektedir. Araştırma Ankara ilinin Çankaya ilçesinde bulunan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastane'sinde acil serviste çalışmakta olan doktor ve hemşirelerin çalışma alanlarında gözlem yapılarak, yüz yüze görüşülerek ve 72 kişiden oluşan örneklem grubundan 63 kişiye anket uygulama yöntemleriyle yapılmıştır. Anketin uygulanacağı hastaneden gerekli izinler alınarak, anket soruları gönüllü doktor ve hemşireler tarafından doldurularak ve elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada mesleki kıdemi 10 yıldan az olan, günlük çalışma süresinde fazla mesai yapan, vardiyalı çalıştığını belirten, ücret tatmininin olmadığını ve ücret adaletsizliğinin olduğunu düşünen, düşük ücret kaynaklı çalışma şevklerinin kırıldığını düşünen, iş yükünün fazla olduğunu ve iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu savunan hekim ve hemşirelerin iş stresi puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı farklılık bulduğumuz sonuçların önceki araştırmalarla da tutarlı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the factors of work stress in doctors and nurses working in emergency departments with the effect of job burden and working conditions when looking at occupational branches, to investigate the effect of the given service and to form solution proposals. A study aimed at understanding when number of hospitals in Turkey and hospitals' emergency services considered, how far it is possible to efficient and healthy working of doctors and nurses employed in emergency services due to the surplus of workload in these areas. The study was carried out at the Atatürk Training and Research Hospital located in the province of Ankara with observations in the study areas of doctors and nurses working at the emergency clinic and face to face interviews and questionnaires of 63 persons from the sample group consisting of 72 people. Statistical analysis of the data obtained by the volunteer doctors and nurses were conducted using the SPSS program. This study shows that work stress scores are found significantly higher because of having less than 10 years professional seniority, working overtime during daily period, working in shifts, lack of wage satisfaction and wage injustice, demotivation of ambition to work due to low wage, heavy workload and insufficient work safety measures. The results we found which have statistically significant differences are consistent with previous studies.