Alt ekstremite cerrahisi planlanan obez hastalarda ultrasonografi yardımlı kombine spinal epidural işleminin anatomik işaretleme yöntemiyle karşılaştırılması
Ultrasound-assisted versus anatomical landmark technique for combined spinal-epidural anesthesia in obese patients undergoing lower extremity surgery
- Tez No: 1001123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BALABAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İlk denemede başarı oranı, kombine spinal epidural işlem, nöraksiyel ultrasonografi, obezite, palpasyon, Combined spinal-epidural, first-attempt success rate, neuraxial ultrasonography, obesity, palpation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Obezite, anatomik belirteçlerin palpasyonunu zorlaştırarak nöraksiyel bloklarda girişim sayısını ve komplikasyonları artıran bir faktördür. Ultrasonografi (USG) rehberliğinde gerçekleştirilen yaklaşımlar, obez, teknik güçlüklerin bulunduğu olgularda girişim sayısını ve işlem süresini azaltarak avantaj sağlar. Bu tez çalışmasında, ortopedik alt ekstremite cerrahisi planlanan obez hastalarda kombine spinal epidural (KSE) anestezinin uygulanmasında USG yardımlı teknikle palpasyon yöntemini karşılaştırmayı amaçladık. YÖNTEM: Bu çalışma, yerel etik kuruldan onay alınarak, prospektif, randomize, kontrollü olarak yürütüldü. Dahil edilen 60 hasta iki gruba ayrıldı (USG yardımlı Grup U, palpasyon Grup P). İğne giriş yeri Grup U'da USG kullanılarak, Grup P'de palpasyonla belirlendi. KSE anestezi Touhy iğnesi ve iğne içinden iğne tekniği ile uygulandı. KSE işlem süresi, ilk denemede başarı oranı, deneme sayısı, iğne yönlendirme sayısı, komplikasyonlar ve işlem zorluğu kaydedildi. BULGULAR: İlk denemede başarı oranı Grup U'da %89,3, Grup P'de %77,8 olup fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,295). Deneme sayısı Grup U'da 1,1±0,3 Grup P'de 1,3±0,5 (p=0,238) iğne yönlendirme sayısı Grup U'da 1,8±1,0 Grup P'de 2,4±1,9 (p=0,264) bulundu, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. İğne giriş noktası belirleme süresi Grup U'da 102,0±42,8 sn Grup P'de 18,0±4,9 sn bulundu. Grup U'da süre daha uzundu (p<0,001). KSE işlem süresi (Grup U'da 148,5±43,2 sn Grup P'de 161,0±56,3 sn) iki grup arasında benzer bulundu (p=0,454). Erken komplikasyonlardan sadece kateterden kan gelişi izlendi ve arada fark yoktu (Grup U %7,1; Grup P %11,1; p=0,962). SONUÇ: Ortopedik alt ekstremite cerrahisi planlanan Sınıf I ve II obez hastalarda, USG yardımı ile iğne giriş yeri belirlenerek ve anatomik işaret noktaları belirlenerek yapılan KSE işlemi ilk denemede başarı oranı açısından benzer bulundu. Ortopedik cerrahi geçirecek hastalarda KSE işlemi USG yardımı ile ya da palpasyonla başarıyla uygulanabilir ve USG kullanılması bu hastalarda KSE işlemini kolaylaştırması açısından anlamlı bir fark oluşturmadı.
Özet (Çeviri)
AIM: Obesity is a factor that complicates the palpation of anatomical landmarks, thereby increasing the number of puncture attempts and the risk of complications in neuraxial blocks. Ultrasound-assisted approach offers advantages in obese patients and in technically difficult cases by reducing the number of attempts and the duration of the procedure. In the present study, we compared the ultrasound-assisted technique with the palpation method for combined spinal-epidural anesthesia in obese patients undergoing orthopedic lower extremity surgery. MATERIAL AND METHODS: This prospective, randomized, controlled study was conducted after approval from the local ethics committee. Sixty obese patients were randomly assigned to two groups: ultrasound-assisted (Group U) and palpation-based (Group P). The needle insertion site was identified using ultrasound in Group U and by palpation in Group P. CSE anesthesia was performed using a Tuohy needle with the needle-through-needle technique. First-attempt success rate, number of attempts, needle redirections, procedure times, and early complications were recorded. RESULTS: First-attempt success rate is 89.3% in Group U and 77.8% in Group P, with no statistically significant difference (p=0.295). The number of attempts (1.1±0.3 vs. 1.3±0.5; p=0.238) and needle redirections (1.8±1.0 vs. 2.4±1.9; p=0.264) were similar between groups. The time required to determine the needle insertion point was significantly longer in Group U (102.0±42.8 s) than in Group P (18.0±4.9 s) (p<0.001). Total CSE procedure time was comparable between groups (p=0.454). The only early complication observed was catheter-related blood aspiration, with no significant difference between groups. CONCLUSION: The ultrasound-assisted CSE anesthesia achieved comparable first-attempt success rate with the palpation. In class I and class II obese patients undergoing orthopedic lower extremity surgery, the CSE procedure can be successfully performed by using ultrasound-assisted or palpation methods and the ultrasound assisted method did not achieve a significant benefit compared to the palpation method.