Şizofreni hastalarında periferik kanda patojenik miRNA'ların araştırılması
Investigation of pathogenic miRNAs in peripheral blood of patients with schizophrenia
- Tez No: 1001156
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ALTINTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Schizophrenia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Çalışmamızda PP tedavisi alan (SCZ+PP) ve almayan (SCZ-PP) SCZ hastalarında miRNA ifade profillerinin karşılaştırılması, diferansiyel ifade gösteren miRNA'ların belirlenmesi ve bu miRNA'ların biyolojik ve fonksiyonel analizinin yapılması, diferansiyel ifade gösteren miRNA'ların potansiyel hedef genlerinin belirlenmesi ve belirlenen hedef genlerin SCZ altında yatan biyolojik süreçlerin anlaşılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma grubuna dahil edilen hastalardan kan örnekleri toplandı. RNA izolasyonunun ardından miRNA ekspresyon profilleri için yüksek kalitede olduğu doğrulanmış RNA örneklerinden kütüphane oluşturularak small RNA dizileme gerçekleştirildi. Analiz sonucunda her bir numunedeki miRNA ekspresyon düzeyleri belirlendi ve gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel analizlerle değerlendirildi. Diferansiyel olarak ifade edilen miRNA'ların potansiyel hedef genleri veritabanları ile tahmin edildi. İfadesi değişen miRNA'ların validasyonu ve hedef mRNA'nın ekspresyon seviyesi ölçümü qRT-PCR ile yapıldı. Son olarak, elde edilen bulguların hematolojik ve klinik verilerle ilişkisi analiz edildi. Sonuçlar: Small RNA sekans analizi, SCZ+PP ve SCZ-PP grupları arasında toplam 21 miRNA'nın diferansiyel olarak ifade edildiğini gösterdi. Bu miRNA'lardan 19'unda azalmış, 2'sinde artmış ifade saptandı. TPM dağılımı bakımından en belirgin miRNA'nın miR-486 olduğu belirlendi ve bu miRNA'nın ifadesinin SCZ+PP grubunda hem sağlıklı kontrole hem SCZ-PP grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde 2.21 kat azaldığı saptandı (p<0.05). qRT-PCR doğrulaması, hsa-miR-486, hsa-miR-451a, hsa-miR-154, hsa-miR-4732, Novel-A ve Novel-B için sekans sonuçlarıyla uyumlu biçimde anlamlı ekspresyon azalması gösterdi. Özellikle hsa-miR-486 ifadesi, sağlıklı kontrollere kıyasla SCZ+PP'de 6.5 kat, SCZ-PP'de 2.7 kat azaldı. Biyoinformatik veritabanları, BTAF1 geninin hsa-miR-486-5p için %100 skorla kesin hedef olduğunu gösterdi. Bu nedenle tüm örneklerde BTAF1 ekspresyonu incelendi. BTAF1 ifadesinin SCZ+PP grubunda SCZ-PP'ye göre 2.5 kat artmış olması PP kullanımının BTAF1 ekspresyonunu anlamlı biçimde yükselttiğini göstermektedir. Spearman korelasyon analizlerinde, miR-486 ekspresyonu ile hematolojik veya metabolik parametreler arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Buna karşılık BTAF1 ekspresyonu ile ilaç kullanımı arasında anlamlı pozitif korelasyon bulundu (r=0.763, p<0.001). Ayrıca trombosit sayısı ile PCT arasında güçlü pozitif ilişki (r=0.907, p<0.001) tespit edildi. Trombosit sayısı ile ilaç kullanımı arasında pozitif korelasyon gösterirken (r=0.406, p=0.008), PCT ile ilaç kullanımı arasında negatif korelasyon gösterdiği belirlendi (r=-0.392, p=0.010). Genel olarak bulgular PP tedavisinin, SCZ hastalarında miRNA ve mRNA ekspresyon düzeylerini ve bazı hematolojik/klinik parametreleri anlamlı biçimde değiştirdiğini göstermektedir. Özellikle miR-486/BTAF1 aksındaki bu değişimler, antipsikotik tedaviye ilişkin yeni biyobelirteçlerin tanımlanmasına ve hastalık mekanizmalarının aydınlatılmasına katkı sunacak potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare miRNA expression profiles in patients with schizophrenia (SCZ) receiving antipsychotic treatment (SCZ+PP) and those not receiving antipsychotic treatment (SCZ−PP), to identify differentially expressed miRNAs, to perform biological and functional analyses of these miRNAs, to predict their potential target genes, and to contribute to the understanding of the biological processes underlying SCZ through the identified target genes.Materials and Methods: Peripheral blood samples were collected from patients included in the study group. Following RNA isolation, libraries were prepared from RNA samples confirmed to be of high quality, and small RNA sequencing was performed to obtain miRNA expression profiles. miRNA expression levels in each sample were determined, and differences between groups were evaluated using statistical analyses. Potential target genes of differentially expressed miRNAs were predicted using bioinformatic databases. Validation of altered miRNA expression and measurement of target mRNA expression levels were performed by qRT-PCR. Finally, associations between the obtained molecular findings and hematological and clinical data were analyzed. Results: Small RNA sequencing analysis revealed a total of 21 differentially expressed miRNAs between the SCZ+PP and SCZ−PP groups. Of these, 19 miRNAs were downregulated and 2 were upregulated. Based on TPM distribution, miR-486 was identified as the most prominent miRNA, and its expression was found to be significantly decreased by 2.21-fold in the SCZ+PP group compared with both healthy controls and the SCZ−PP group (p < 0.05). qRT-PCR validation demonstrated a significant decrease in expression for hsa-miR-486, hsa-miR-451a, hsa-miR-154, hsa-miR-4732, Novel-A, and Novel-B, consistent with the sequencing results. Notably, hsa-miR-486 expression was reduced by 6.5-fold in the SCZ+PP group and by 2.7-fold in the SCZ−PP group compared with healthy controls. Bioinformatic databases identified the BTAF1 gene as a definitive target of hsa-miR-486-5p with a 100% score; therefore, BTAF1 expression was analyzed in all samples. BTAF1 expression was found to be 2.5-fold higher in the SCZ+PP group compared with the SCZ−PP group, indicating that antipsychotic use significantly increases BTAF1 expression. Spearman correlation analyses showed no significant association between miR-486 expression and hematological or metabolic parameters. In contrast, a significant positive correlation was observed between BTAF1 expression and antipsychotic use (r = 0.763, p < 0.001). Additionally, a strong positive correlation was detected between platelet count and PCT (r = 0.907, p < 0.001). Platelet count showed a positive correlation with antipsychotic use (r = 0.406, p = 0.008), whereas PCT showed a negative correlation with antipsychotic use (r = −0.392, p = 0.010). Overall, the findings indicate that antipsychotic treatment significantly alters miRNA and mRNA expression levels, as well as certain hematological and clinical parameters, in patients with schizophrenia. In particular, alterations in the miR-486/BTAF1 axis may have potential implications for the identification of novel biomarkers related to antipsychotic treatment and for improving the understanding of disease mechanisms.