Afet acil durum koşullarında afetzede ilköğretim çocuklarının beslenme gereksinimlerine yönelik mobil mutfak tasarımına ilişkin bir model önerisi
A proposed model for the design of mobile kitchens addressing the nutritional needs of primary school children affected by disasters and emergencies
  1. Tez No: 1001232
  2. Yazar: GİZEM AKYOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN ŞEFİK GÜZELYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel tasarım, Hibrit tasarım, Industrial design, Hybrid design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, afetzede ilköğretim çocuklarının beslenme güvenliğini tehdit eden kritik lojistik ve hijyen problemlerini saptamak ve bu problemlere Endüstriyel Tasarım disiplini ile çözüm üretmek üzere hazırlanmıştır. Çalışmada, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu çoklu afet tehdidi (deprem, sel, yangın) altında, mevcut mobil mutfak sistemlerinin (Sahra Kitleri, İkram Araçları) yüksek kapasite ile acil mobiliteyi birleştiremediği gerçeği analitik yöntemlerle ortaya konulmuştur. Bu analizler sonucunda, çocukların yüksek enerji gereksinimlerini (2370 kcal'e ulaşan) ve enfeksiyon riskine karşı kırılganlıklarını yönetecek sistemik bir çözüme varılacaktır. Tezin nihai hedefi, Hibrit ve Modüler Konteyner Sistemi felsefesi üzerine kurulu bir kavramsal model geliştirmektir. Mutfak tasarımı, pozitif basınçlı hijyenik izolasyon, tek yönlü iş akışı ve IoT tabanlı sıcaklık kontrolü prensipleriyle gıda güvenliğini maksimize edecektir. Sonuç olarak, önerilen bu mobil mutfak sistemi, lojistik direnci artırmanın yanı sıra, çocukların psikolojik iyileşmesini destekleyen ergonomik çalışma alanları ve Konfor Gıdası Modülü ile donatılmış bir yol haritası çizerek, ulusal afet müdahale planlarına entegrasyonu hedeflenen stratejik bir çözüm sunacaktır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis was prepared to identify critical logistical and hygiene problems that threaten the nutritional security of primary school children affected by disasters and to produce solutions to these problems using the discipline of Industrial Design. The study analytically demonstrates that, under the multiple disaster threats (earthquakes, floods, fires) facing Turkey, existing mobile kitchen systems (Sahra Kits, Catering Vehicles) fail to combine high capacity with emergency mobility. As a result of these analyses, a systemic solution will be developed to manage children's high energy requirements (reaching 2370 kcal) and their vulnerability to infection risks. The ultimate goal of the thesis is to develop a conceptual model based on the philosophy of a Hybrid and Modular Container System. The kitchen design will maximize food safety through the principles of positive pressure hygienic isolation, one-way workflow, and IoT-based temperature control. As a result, this proposed mobile kitchen system will offer a strategic solution aimed at integration into national disaster response plans, drawing a roadmap equipped with ergonomic workspaces that support children's psychological recovery and a Comfort Food Module, in addition to increasing logistical resilience.