Travma sonrası stres bozukluğu fare modelinde EMDR ve ketaminin anksiyete ve sinaptik plastisite üzerindeki sinerjik etkileri
Synergistic effects of EMDR and ketamine on anxiety and synaptic plasticity in a post traumatic stress disorder mouse model
- Tez No: 1001403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Amigdala, EMDR, ketamin, sinaptik plastisite, travma sonrası stres bozukluğu, Amygdala, EMDR, ketamine, synaptic plasticity, post-traumatic stress disorder
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), yeniden yaşantılama, kaçınma, artmış uyarılmışlık ve bilişsel-duygusal değişikliklerle karakterize kronik bir bozukluktur. EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) birinci basamak travma odaklı psikoterapiler arasında yer alırken, ketamin hızlı etkili ve sinaptogenez üzerinde belirgin etkileri olan bir ajandır. Ancak bu iki yaklaşımın birlikte kullanımına ait nörobiyolojik mekanizmalar tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada, ketamin ve EMDR benzeri bilateral uyarımın (2MDR) tek başına ve birlikte uygulanmasının, TSSB fare modelinde anksiyete benzeri davranışlar ve sinaptik plastisite üzerindeki etkileri incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: TSSB benzeri durum, erkek farelerde modifiye tekli uzatılmış stres (mSPS) protokolü ile oluşturulmuştur. Hayvanlar kontrol, mSPS, mSPS+ketamin, mSPS+2MDR ve kombinasyon gruplarına ayrılmıştır. Ketamin (10 mg/kg) intraperitoneal olarak uygulanmış, 2MDR protokolü gerçekleştirilmiştir. Davranışsal değerlendirmeler Yükseltilmiş Artı Labirent ve Açık Alan Testi ile yapılmıştır. Hipokampüs ve amigdala dokularında PSD-95, GFAP, sinaptofizin, HO-1 ve NF-κB düzeyleri analiz edilmiştir. Bulgular: mSPS grubunda anksiyete benzeri davranışlar artmış, PSD-95 ve sinaptofizin düzeyleri azalmıştır (p<0.001). Ketamin postsinaptik plastisiteyi artırmış, presinaptik organizasyonu kısmen düzeltmiştir. 2MDR daha sınırlı ancak anlamlı etkiler göstermiştir. Kombinasyon grubunda sinaptik markerlarda en belirgin artış saptanmıştır (p<0.001). Sonuç: Ketamin ve 2MDR'nin birlikte uygulanması, sinaptik plastisite ve davranışsal iyileşme üzerinde tamamlayıcı ve sinerjik etkiler göstermektedir. Bu kombinasyon, travma sonrası bozulan nöronal ağların yeniden düzenlenmesinde etkili bir yaklaşım olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Post-traumatic stress disorder (PTSD) is a chronic condition characterized by re-experiencing, avoidance, hyperarousal, and cognitive–emotional alterations. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is a first-line trauma-focused psychotherapy, while ketamine is a rapid-acting agent with pronounced effects on synaptogenesis. However, the neurobiological mechanisms underlying their combined use remain unclear. This study aimed to investigate the effects of ketamine and EMDR-like bilateral stimulation (2MDR), administered alone and in combination, on anxiety-like behaviors and synaptic plasticity in a PTSD mouse model. Materials and Methods: PTSD-like conditions were induced in male mice using a modified single prolonged stress (mSPS) protocol. Animals were divided into five groups: control, mSPS, mSPS+ketamine, mSPS+2MDR, and combination. Ketamine (10 mg/kg) was administered intraperitoneally, and the 2MDR protocol was applied. Behavioral assessments were conducted using the Elevated Plus Maze and Open Field Test. PSD-95, GFAP, synaptophysin, HO-1, and NF-κB levels were analyzed in hippocampal and amygdala tissues. Results: The mSPS group exhibited increased anxiety-like behaviors and decreased PSD-95 and synaptophysin levels (p<0.001). Ketamine enhanced postsynaptic plasticity and partially restored presynaptic organization. 2MDR showed significant but more limited effects. The combination group demonstrated the most pronounced increases in synaptic markers (p<0.001). Conclusion: The combined administration of ketamine and 2MDR exerts complementary and synergistic effects on synaptic plasticity and behavioral recovery. This combination may represent an effective strategy for restoring trauma-induced disruptions in neural networks.