Companionship narratives: An analysis of fantastic dog characters in the context of Donna Haraway's Companion Species Manifesto
Yoldaşlık anlatıları: Fantastik köpek karakterlerin Donna Haraway'in Yoldaş Türler Manifestosu bağlamında incelenmesi
  1. Tez No: 1001421
  2. Yazar: MEHMET KAYGUSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY GEÇİKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fantastik, Fantastik edebiyat, Fantastik roman, Fantastic, Fantasy literature, Fantastic novel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Donna Haraway'in Yoldaş Türler Manifestosu adlı eserinin teorik bakış açısıyla fantastik edebiyatta insanlarla hayvanlar arasındaki karşılıklı etkileşim ve yoldaşlığın temsilini incelemektedir. Bu doğrultuda hayvanların insanlara tabi değil yoldaş olduğunu vurgulayarak insan-merkezci yaklaşımların ötesine geçmektedir. Bu çalışmada, J.R.R. Tolkien'in Roverandom (1925) ve Beren ve Lúthien (2017) adlı eserleri, Diana Wynne Jones'un Dogsbody (1975) ve House of Many Ways (2008) adlı eserleriyle birlikte analiz edilecektir. Adı geçen eserlerin her birinde, bir insanla yoldaş olmayı seçen büyülü bir köpek yer almaktadır. Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde eleştirel hayvan çalışmaları ve Donna Haraway incelenmektedir. İkinci bölümde fantastik edebiyat ve bu edebi türde hayvanların rolleri tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde, köpeklerin ana kahramanlar olmadığı Beren ve Lúthien ve House of Many Ways eserleri analiz edilmektedir. Son olarak dördüncü bölümde köpeklerin ana karakterler olduğu Roverandom ve Dogsbody analiz edilmektedir. Mevcut çalışma, insan-hayvan ilişkilerinin yeniden değerlendirilmesinin gerekliliğini vurgulamakta, geleneksel sınırları aşan ve insan olmayan varlıkların doğuştan gelen eyleyiciliğini tanıyan daha derin bir soy bağı anlayışını teşvik etmektedir. Fantastik edebiyatta, insan-hayvan bağının sevgiye dayandığı, sadakatin karşılıklı olduğu ve köpeklerle sınırlı olmadığı, hayvanların iradesinin vurgulandığı açıktır.
Özet (Çeviri)
This study transcends anthropocentric perspectives by examining the representation of reciprocal interaction and companionship between humans and animals in fantasy literature through the theoretical lens of Donna Haraway's The Companion Species Manifesto, emphasizing animals as co-partners rather than subordinates to humans. The present study analyzes Roverandom (1925) and Beren and Lúthien (2017) by J.R.R. Tolkien, along with Dogsbody (1975) and House of Many Ways (2008) by Diana Wynne Jones. Each work features an enchanted dog who chooses to be partners with a human. The present study comprises four main chapters. The first chapter examines critical animal studies and Donna Haraway. The second chapter explores fantasy literature and the roles of animals within this genre. The third chapter provides the analysis of Beren and Lúthien and House of Many Ways, in which dogs do not serve as the main protagonists. The fourth chapter analyzes Roverandom and Dogsbody, featuring dogs as the protagonists. The study underlines the necessity of reevaluating human-animal relationships, promoting a more profound understanding of kinship that surpasses conventional limits and acknowledges the inherent autonomy of non-human entities. It is evident that, in fantasy literature, the human–animal bond is rooted in love, while loyalty is portrayed as mutual and not limited to dogs, and animal agency is emphasized.