Bir trijenerasyon sisteminin elektrik üretimi ve atık ısı bakımından ekonomik analizi: Hastane örneği
Economic analysi̇s of a trigeneration system in terms of electricity generation and waste heat: Hospital case study
- Tez No: 1001434
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NETİCE DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik analiz, Enerji verimliliği, Trijenerasyon, Economic analysis, Energy efficiency, Trigeneration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Enerji kaynaklarının sınırlı ve kısıtlı olması, enerji üretiminde verimliliği öne çıkarmaktadır. Enerjinin nakil hatlarıyla taşınma ihtiyacını ortadan kaldıran ve enerji iletim, dağıtımından kaynaklanan kayıpları en aza indiren yerinde üretim tekniğinin en önemlilerinden birisi trijenerasyon ve kojenerasyon sistemidir. Verimi %90 civarında olan bu tesislerin ülkemizde kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Türkiye'de kojenerasyon sistemleri, özellikle sanayi tesisleri ve büyük kurumsal binalarda uygulanan etkin enerji üretim teknolojileri olarak önemli bir konumda yer almaktadır. Çalışmamıza konu olan kojenerasyon sistemi bir kamu hastanesinde tesis edilmiştir. İşte bu kapsamda Sivas ilindeki Sivas Numune Hastanesinde tesis edilmiş bir trijenerasyon sistemi bulunmaktadır. Kurulu gücü 1161 kWe ve 800 kWe olan iki üniteye sahip olan bu trijenerasyon sisteminin elektrik üretimi, doğalgaz tüketimi ve atık ısı yükü göz önüne alınarak ekonomik analizi yapılmıştır. Çalışmamızın temelinde, hastanede kullanımda olan bu tesisin kojenerasyon kısmına ait enerji ekonomisi ve verimliliği üzerine bir analiz yapılması yer almaktadır. Buna göre bir yıl içerisinde muhtelif zamanlarda ve sürelerde çalıştırılmış olan bu sistem sayesinde yaklaşık 216 bin dolarlık bir kazanç söz konusudur.
Özet (Çeviri)
The limitation of energy resources brings energy efficiency to the forefront. Cogeneration and trigeneration systems are among the most important on-site production techniques that eliminate the need for energy transportation and minimize losses from transmission and distribution. These facilities, with efficiency around 90%, are rapidly becoming widespread in our country. Cogeneration systems in Turkey occupy an important position as effective energy production technologies, particularly in industrial facilities and large corporate buildings. The cogeneration system covered in our study has been installed in a public hospital. In this context, a trigeneration system has been installed at Sivas Numune Hospital in the province of Sivas. An economic analysis of this trigeneration system, which has two units with installed capacities of 1161 kWe and 800 kWe, was performed taking into account its electricity production, natural gas consumption, and waste heat load. Our study is based on an analysis of the energy economy and efficiency of the cogeneration part of this facility in use at the hospital. Accordingly, this system, which has been operated at various times and for various durations throughout the year, has resulted in a profit of approximately $216,000.