Erişkin hastalarda pankreatik yağlanma varlığının pankreas duktal adenokarsinomu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1001465
  2. Yazar: RABİA NUR TOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT TÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pankreas duktal adenokarsinomu, pankreatik yağlanma, Bilgisayarlı tomografi, Pancreatic ductal adenocarcinoma, pancreatic steatosis, pancreatic neuroendocrine tumor, computed tomography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pankreas duktal adenokarsinomu (PDAC) tanılı hastalarda abdominal bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinde pankreatik yağlanmanın, kontrol grubu ve pankreatik nöroendokrin tümör (NET) grupları ile karşılaştırılması; kitle boyutu ve yerleşim yeri, patolojik invazyon parametreleri ve uzak metastaz varlığı ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 287 PDAC ve 28 NET olgusu ile 149 olgudan oluşan kontrol grubu dahil edildi. Pankreatik yağlanma, ortalama pankreas/dalak dansite oranı (P/S) ve pankreas–dalak dansite farkı (P–S) kullanılarak retrospektif olarak değerlendirildi. PDAC grubunda kitle boyutu, yerleşim yeri, histopatolojik invazyon bulguları ve uzak metastaz varlığı ile bu parametreler arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: PDAC grubunda P/S ve P-S değeri kontrol ve NET gruplarına kıyasla daha düşüktü (p<0,05). Kitle boyutu, yerleşim yeri ve patolojik invazyon parametrelerine göre yapılan karşılaştırmalarda P/S ve P–S değerleri anlamlı farklılık göstermedi(p>0,05). Uzak metastazı olan olgularda P/S ve P–S değerleri metastazı olmayanlara göre daha yüksekti(p<0,05). Sonuç: Nedensellik ilişkisi kurulamamakla birlikte PDAC grubunda daha düşük P/S ve P–S değerlerinin saptanması, BT tabanlı ölçüm yaklaşımının klinik pratikte yararlı bir değerlendirme yöntemi haline gelebileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare pancreatic fat accumulation on abdominal CT among patients with PDAC, NET, and controls, and to assess its association with tumor size, location, pathological invasion features, and distant metastasis. Methods: A total of 287 PDAC patients, 28 NET patients, and 149 controls were included. Pancreatic fat accumulation was evaluated using the mean pancreas-to-spleen attenuation ratio (P/S) and the pancreas–spleen attenuation difference (P–S). Associations between these metrics and tumor-related parameters were analyzed retrospectively in the PDAC group. Results: P/S and P–S values were significantly lower in the PDAC group than in the control and NET groups (p<0.05). No significant associations were found with tumor size, location, or pathological invasion parameters (p>0.05). Patients with distant metastasis showed higher P/S and P–S values than those without metastasis (p<0.05). Conclusion: Although causality could not be established, lower P/S and P–S values in PDAC patients suggest that CT-based attenuation measurements may be a useful tool for assessing pancreatic fat accumulation, warranting further validation in larger prospective studies.