İşsizlik kaygısı umutsuzluk girişimcilik ile ilgili kariyer planlaması ve girişimcilik niyeti ilişkisi: Spor bilimleri fakülteleri son sınıf öğrencileri üzerine bir araştırma
Anxiety of unemployment hopelessness entrepreneurship related career planning and entrepreneurial intention relationship: A study on senior students of faculties of sport sciences
  1. Tez No: 869653
  2. Yazar: SABRİ AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN FARUK ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Niyeti, İşsizlik Kaygısı, Kariyer Planlaması, Umutsuzluk, Spor Bilimleri Fakültesi Son Sınıf Öğrencileri, Entrepreneurship, Entrepreneurial Intention, Anxiety of Unemployment, Career Planning, Hopelessness, Senior Students of Faculty of Sport Sciences
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ülkemizde özel sektör ve kamuda iş alanlarının daralması beraberinde genç işsizliğinde yüksek orana sahip üniversite mezunu gençlerin iş ile ilgili kaygı ve umutsuzluk yaşamalarına sebep olmaktadır. Spor bilimleri fakültesi sayısının ve dolayısıyla spor bilimleri fakültesi mezunlarının sayısının hızla artması spor endüstrisi içinde açılan yeni iş alanları girişimcilik niyeti ve girişimcilik ile ilgili kariyer planlamalarını etkilemektedir. Bu noktada, girişimcilik yeni iş alanlarının yaratılmasında ve istihdam sağlanmasında kilit bir rol oynamaktadır. Üniversitelerin spor bilimleri fakülteleri son sınıf öğrencilerinde işsizlik kaygısının, girişimcilik ile ilgili kariyer planlamasının ve umutsuzluğun girişimcilik niyeti üzerine etkilerinin araştırılmasını ve bu değişkenlerin öğrencilerin kişisel özelliklerine göre anlamlı bir ilişki içerisinde olup olmadığını ortaya çıkarmayı amaçlayan bu araştırma, nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modelinde planlanmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket formunda“İşsizlik Kaygısı Ölçeği”,“Girişimcilik ile İlgili Kariyer Planlaması Ölçeği”,“Beck Umutsuzluk Ölçeği”ve“Girişimcilik Niyeti Ölçeği”, kullanılmıştır. Bu doğrultuda İç Anadolu bölgesinde yer alan Gazi Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 556 son sınıf öğrencisine anket çalışması uygulanmıştır. Elde edilen verilerin incelenmesi için frekans, korelasyon ve regresyon analizleri ile ilişkisiz örneklemler (bağımsız gruplar) t-testi, varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD çoklu karşılaştırma (post-hoc) testi kullanılmıştır. Analizler sonucunda ulaşılan bulgulara göre spor bilimleri fakültesi son sınıf öğrencilerinin girişimcilik niyeti ile işsizlik kaygısı alt faktörü olan ekonomideki istihdam zorlukları pozitif yönlü, çevresel ve sosyal baskı ve niteliksel olarak bilgi ve beceri eksikliği ile çok zayıf düzeyde ve negatif yönlü; girişimcilik niyeti ile girişimcilik ile ilgili kariyer planlaması pozitif yönlü; girişimcilik niyeti ile umutsuzluk alt faktörü olan motivasyon kaybı ile çok zayıf düzeyde ve negatif yönlü etkilediği saptanmıştır. Ayrıca girişimcilik ile ilgili kariyer planlamasının girişimcilik niyetini etkileyen en güçlü değişken olduğu belirlenmiştir. Ek olarak, öğrencilerin cinsiyet, yaş, ailede ticaretle uğraşan birinin varlığı, anne ve baba eğitim durumu, girişimcilik kursu eğitimi almış olma, akademik not ortalaması, öğrenim görülen bölüm, bölümünü isteyerek tercih etme ve iş deneyimi gibi demografik özelliklerine göre işsizlik kaygısı, girişimcilik ile ilgili kariyer planlaması, girişimcilik niyeti ve umutsuzluk düzeylerinde bazı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Literatürde, işsizlik kaygısı, girişimcilik ile ilgili kariyer planlaması, umutsuzluk ve girişimcilik niyeti arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Buradan yola çıkılarak araştırma sonuçlarının literatüre önemli katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The shrinkage of job opportunities in the private and public sectors in our country causes university graduates, who have a high rate of youth unemployment, to experience anxiety and hopelessness about work. The rapid increase in the number of sport sciences faculties and therefore the number of graduates of sport sciences faculties and the new job fields opened in the sport industry affect entrepreneurial intention and career planning related to entrepreneurship. At this point, entrepreneurship plays a key role in creating new business areas and providing employment. This research, which aims to investigate the effects of anxiety of unemployment, career planning related to entrepreneurship and hopelessness on entrepreneurial intention in senior students of sport sciences faculties of universities and to reveal whether these variables are in a significant relationship according to the personal characteristics of the students, was planned in the relational screening model, one of the quantitative research designs. In the questionnaire form used as a data collection tool,“Anxiety of Unemployment Scale”,“Entrepreneurship Related Career Planning Scale”,“Beck Hopelessness Scale”and“Entrepreneurial Intention Scale”were used. In this context, a questionnaire study was applied to 556 senior students of Gazi University, Selçuk University, Niğde Ömer Halisdemir University and Karamanoğlu Mehmetbey University Faculty of Sport Sciences in Central Anatolia region. Frequency, correlation and regression analyses, unrelated samples (independent groups) t-test, analysis of variance (ANOVA) and Tukey HSD multiple comparison (post-hoc) test were used to examine the data obtained. According to the findings obtained as a result of the analyses, it was found that anxiety of unemployment sub-factor of employment difficulties in the economy positively, environmental and social pressure and lack of qualitative knowledge and skills very weakly and negatively affected entrepreneurial intention; entrepreneurial intention and career planning related to entrepreneurship positively; entrepreneurial intention and hopelessness sub-factor of loss of motivation very weakly and negatively affected entrepreneurial intention. In addition, it was determined that career planning related to entrepreneurship was the strongest variable affecting entrepreneurial intention. In addition, it was determined that there were some differences in the levels of anxiety of unemployment, career planning related to entrepreneurship, entrepreneurial intention and hopelessness according to the demographic characteristics of the students such as gender, age, presence of someone engaged in trade in the family, mother and father education status, having received entrepreneurship course training, academic grade point average, department of study, willingly choosing the department and work experience. In the literature, there is no study examining the relationship between anxiety of unemployment, entrepreneurial career planning, hopelessness and entrepreneurial intention. Based on this, it is thought that the results of the research will make an important contribution to the literature.