Algılanan anne-baba tutumu ile ergenlerde akademik başarıya ilişkin bilişsel çarpıtmalar ve yeterlik algısı arasındaki ilişki
The relationship between perceived parental attitudes and cognitive distortions related to academic achievement and perceived competence in adolescents
  1. Tez No: 1001475
  2. Yazar: ÖZLEM KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM KAYAHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel çarpıtma, Ergenlik, Yeterlik, Cognitive distortion, Puberty
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada algılanan anne baba tutumu ile ergenlerin akademik başarıya ilişkin bilişsel çarpıtmalar ve yeterlik algısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2024-2025 eğitim öğretim döneminde Sivas ilinde bulunan ortaöğretim kurumlarında eğitime devam eden 530 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”, Kaya (2018) tarafından geliştirilen“Akademik Başarıya İlişkin Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği”, Özer, Gençtanırım-Kurt, Kızıldağ, Demirtaş-Zorbaz, Arıcı-Şahin, Acar ve Ergene (2016) tarafından geliştirilen“Ergenler İçin Yeterlik Algısı Ölçeği”ve Lamborn vd (1991) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye Yılmaz (2000) tarafından uyarlanan“Anne-Baba Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, okul ortamında öğrencilerin sınıflarında matbu formlar kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin normallik varsayımını sağlaması nedeniyle uygun parametrik testler yapılmıştır. Bu testler, bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü varyansa analizi (ANOVA) ve koralasyon analizi şeklindedir. Ayrıca tek yönlü varyans analizi sonucunda anlamlı farklılık tespit edildiği durumlarda Post Hoc testlerinden Scheffe ve Games-Howell testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyeti, akademik başarıya ilişkin bilişsel çarpıtmalar alt boyutları toplamı, felaketleştirme ve mükemmeliyetçilik alt boyutlarında, anne baba tutum ölçeği alt boyutlarından denetleme boyutunda anlamlı farklılık göstermektedir. Kadın öğrencilerin puanı erkek öğrencilere göre daha yüksektir. Okul türü değişkeni açısından yeterlik algısı toplam puanı ve akademik yeterlik algısı puanlarına göre Anadolu ve imam hatip lisesi öğrencilerinin lehine anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sınıf düzeyi değişkeni açısından yeterlik algısı ve alt boyutlarında 12. sınıfların lehine anlamlı farklılık bulunmaktadır. Anne baba tutumunun yalnızca denetleme alt boyutunda sınıf düzeyi değişkeni açısından anlamlı farklılık bulunmaktadır. 9. sınıflar 10. ve 11. sınıflara göre daha yüksek puanlar almıştır. Akademik başarıya ilişkin bilişsel çarpıtmalar ve yeterlik algısı anne baba tutumuna göre farklılaşmaktadır. Akademik başarıya ilişkin bilişsel çarpıtmalar, yeterlik algısı ve anne baba tutumu arasında anlamlı düzeyde zayıf ve orta ilişkiler bulunmaktadır. Elde edilen bulgulara göre anne ve babaların çocuğa yaklaşımının ve tarzının ergen bireylerin akademik ve sosyal yeterlik alanları ile akademik alana ilişkin düşüncelerine etkisi göz önüne alınarak anne ve babanın sahip olduğu tutumun farkına varması sağlanması ve işlevsel tutumların neler olduğu konusunda uygun eğitimlerin gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the relationship between perceived parental attitudes and adolescents' cognitive distortions regarding academic achievement and their sense of competence. To this end, a correlational survey design, a type of quantitative research design, was used. The sample consisted of 530 students attending secondary schools in Sivas province during the 2024-2025 academic year. Data collection involved the use of a“Personal Information Form”developed by the researcher, the“Cognitive Distortions Regarding Academic Achievement Scale”developed by Kaya (2018), the“Adolescent Self-Efficacy Scale”developed by Özer, Gençtanırım-Kurt, Kızıldağ, Demirtaş-Zorbaz, Arıcı-Şahin, Acar and Ergene (2016), and the“Parental Attitude Scale”developed by Lamborn et al. (1991) and adapted into Turkish by Yılmaz (2000). Data were collected in the school environment, in the students' classrooms, using printed forms. The obtained data were analyzed using SPSS 21.0 software. Appropriate parametric tests were conducted to ensure the normality assumption of the research data was met. These tests included independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and correlation analysis. Additionally, when a significant difference was found in the one-way ANOVA results, the Scheffe and Games-Howell Post Hoc tests were used. According to the findings, the gender of the participating students showed significant differences in the total score of the sub-dimensions of cognitive distortions related to academic achievement, the sub-dimensions of catastrophizing and perfectionism, and the control dimension of the parental attitude scale. Female students scored higher than male students. Regarding the school type variable, a significant difference was found in favor of Anatolian and Imam Hatip high school students in terms of the total score of perceived competence and perceived academic competence scores. Regarding the grade level variable, a significant difference was found in favor of 12th-grade students in perceived competence and its sub-dimensions. A significant difference was found only in the control sub-dimension of parental attitudes in terms of the grade level variable. Ninth-grade students scored higher than tenth and eleventh-grade students. Cognitive distortions regarding academic achievement and perceived competence differ according to parental attitudes. Significantly weak to moderate correlations exist between cognitive distortions regarding academic achievement, perceived competence, and parental attitudes. Based on these findings, considering the impact of parental approaches and styles on adolescents' academic and social competence and their academic perceptions, it is recommended that parents be made aware of their attitudes and that appropriate training be provided on what constitutes functional attitudes.