Yabancı uyruklu öğrencilerin okula uyumda karşılaştığı sorunlar
Problems of foreign students in adaptation to school
- Tez No: 644464
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı öğrenci, okula uyum, göçmen öğrenci, ilkokul, Foregin students, adaptation to school, migrant student, primary school
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Dünyada her yıl artan sayıda göç hareketliliği yaşanmaktadır. Türkiye gerek çevresindeki yaşanan savaş ve siyasi istikrarsızlıklar gerekse ekonomisinin iyileşmesinden dolayı her yıl artan sayıda mülteci veya göçmen akınına uğramaktır. Mülteciler ve sığınmacılar ile ilgili Cenevre Sözleşmesi gibi bazı uluslararası düzenlemeler yapılmıştır. Ülkemizde bu sorunla karşılaştığı için uluslararası sözleşmelere dahil olmuş ve kendi ulusal kanunlarını çıkarmıştır. Göç konusunda en önemli unsurlardan biri göçmen çocuklardır. Bu çocukların eğitimi ile ilgili de yönetmelikler mevcuttur. Fakat yabancı uyruklu öğrenciler eğitim hayatlarında çeşitli baskılar ve zorluklarla karşılaşmaktadır. Literatür incelenince genellikle lise ve üniversite düzeyinde yapılmış çalışmaların mevcut olduğu belirlenmiştir. Yabancı uyruklu ilkokul öğrencilerine yönelik yapılan kısıtlı çalışmalarda ise verilerin öğretmen ve idarecilerden elde edildiği görülmektedir. Bu kapsamda çalışmanın temel amacı yabancı uyruklu ilkokul öğrencilerinin okula uyumda karşılaştıkları sorunları bu öğrencilerin bakış açısıyla belirlemektir. Bu bağlamda Akdeniz bölgesinde bir ilin ilkokul 3. ve 4. sınıfında eğitim alan toplam 12 yabancı uyruklu öğrenciden veriler toplanmıştır. Çalışma nitel bir araştırmadır. Cevaplar incelenince Türkçe öğrenmede üç ana konuda zorluk çekildiği belirlenmiştir. Bunlar, atasözleri, yazılışı uzun olan kelimeler ve eş anlamlı kelimeler. Yabancı uyruklu ilkokul öğrencilerinin Türkçeyi okulda açılan kurslardan, öğretmenlerden, arkadaşlarından, Türkçe izlenen çizgi filmlerden ve aile üyelerinden öğrendikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There is an increasing number of refugees or immigration movements every year in the world. In Turkey there is an increasing number of refugees and immigration movements every year due to the war and political instability experienced around and the recovery of the economy. Some international arrangements have been made on refugees and asylum seekers, such as the Geneva Convention. Since it has faced this problem in throughout history, Turkey has been included in international conventions and passed its own national laws. Many of the most important elements in migration are migrant children. There are also regulations regarding the education of these children. However, foreign students face various pressures and difficulties in their education life. When the literature is examined, it is determined that there are generally studies done at high school and university level. In limited studies conducted for foreign primary students, it is seen that datas are obtained from teachers and administrators. In this context, the main purpose of the study is to identify the problems that foreign primary students encounter in adaptation to school from the perspective of these students. In this context, data were collected from a total of 12 foreign students studying in elementary school 3rd and 4th grade education in a province in the Mediterranean region. The study is a qualitative research. When the answers were examined, it was determined that there were difficulties in learning Turkish in three main subjects. These are proverbs, long spelled words and synonyms. It has been determined that foreign students of primary school learn Turkish from courses, teachers, friends, Turkish cartoons and family members.