Lise öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile teknoloji kabul düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between high school teachers' life-long learning tendencies and technology acceptance levels
  1. Tez No: 1001484
  2. Yazar: EBRU ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN HARK SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Boyu Öğrenme, Teknoloji, Teknoloji Kabulü, Lise Öğretmenleri, Lifelong Learning, Technology, Technology Acceptance, High School Teachers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Lise Öğretmenlerinin Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri ile Teknoloji Kabul Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu araştırmanın amacı, liselerde görev yapan öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile teknoloji kabul düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca bu çalışma, yaşam boyu öğrenmenin teknoloji kabulünü ne şekilde yordadığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Batman il merkezinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı lise kurumlarında görev yapan toplam 2403 lise öğretmeni, örneklemini ise kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan 620 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Gür-Erdoğan ve Arsal (2016) tarafından geliştirilen“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği (YBÖEÖ)”, Ursavaş, Şahin ve McIlroy (2014) tarafından geliştirilen“Öğretmenler İçin Teknoloji Kabul Ölçeği (Ö-TKÖ)”ile araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Veri toplama süreci, 2024–2025 eğitim-öğretim yılı içerisinde, araştırmacı tarafından yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde anlamlılık düzeyi p<.05 olarak kabul edilerek“SPSS Programı”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Çarpım Moment Korelasyon ve Basit Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile teknoloji kabul düzeyleri genel olarak yüksek düzeydedir. Lise öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri; cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, görev yapılan okul türü, öğrenim durumu, mesleki gelişime katkı sağlayan etkinliklere katılma sıklığı, hizmet içi eğitim sayısı, internet kullanım süresi, sosyal medya hesabı bulunma durumu ve sosyal medya kullanım sıklığı değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Benzer şekilde, öğretmenlerin teknoloji kabul düzeyleri de cinsiyet, yaş, kıdem, okul türü, öğrenim durumu, hizmet içi eğitim sayısı ve sosyal medya hesabı bulunma değişkenlerine göre anlamlı biçimde değişmemektedir. Buna karşın, mesleki gelişim etkinliklerine katılma sıklığı, internet kullanım süresi ve sosyal medya kullanım sıklığı değişkenlerinde teknoloji kabul düzeyleri bakımından anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Ayrıca, lise öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile teknoloji kabul düzeyleri arasında pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuç, öğretmenlerin teknolojiye yönelik kabul düzeylerinin, sürekli öğrenmeye ve kendini geliştirmeye yönelik eğilimleriyle paralel ilerlediğini göstermektedir. Lise öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin teknoloji kabul düzeylerini ne şekilde yordadığını ortaya koymaya yönelik olarak yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonuçları ise yaşam boyu öğrenme eğiliminin teknoloji kabul düzeyini anlamlı şekilde yordadığını ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak, Millî Eğitim Bakanlığı düzeyinde sürdürülebilir dijital öğrenme politikalarının geliştirilmesi; bu politikaların öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerini sürekli kılacak ve teknoloji kabulünü destekleyecek biçimde yapılandırılması önerilmektedir. Ayrıca, farklı deneyimlerin paylaşıldığı mesleki öğrenme topluluklarının yaygınlaştırılması ve hizmet içi eğitimlerin uygulama odaklı, nitelikli ve özelleştirilmiş içeriklerle desteklenmesi, öğretmenlerin teknoloji kabulünü ve yaşam boyu öğrenme eğilimlerini güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between High School Teachers' Life-long Learning Tendencies and Technology Acceptance Levels The purpose of this study is to examine the relationship between high school teachers' lifelong learning tendencies and technology acceptance levels. In addition, this study aims to reveal how lifelong learning predicts technology acceptance. The study was conducted using the correlational survey model, one of the quantitative research methods. The population of the study consists of a total of 2,403 high school teachers working in high schools affiliated with the Ministry of National Education in the city center of Batman during the 2024–2025 academic year while the sample consists of 620 teachers determined by convenience sampling. The data collection tools used in the study were“Lifelong Learning Tendencies Scale (LLLS)”developed by Gür-Erdoğan and Arsal (2016),“Technology Acceptance Scale for Teachers (TAST)”developed by Ursavaş, Şahin, and McIlroy (2014) along with the“Personal Information Form”developed by the researcher. The data collection process was conducted face-to-face by the researcher during the 2024–2025 academic year. The“SPSS Program”was used to analyze the data, with a significance level of p<.05. Descriptive statistics, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), The Pearson Product-Moment Correlation Test and Simple Linear Regression Analysis were used in the analysis of the data. According to the research findings, teachers' lifelong learning tendencies and technology acceptance levels are generally high. The lifelong learning tendencies of high school teachers did not show any significant differences in terms of variables such as gender, age, professional seniority, type of school, educational status, frequency of participation in activities contributing to professional development, number of in-service trainings, duration of internet use, presence of social media accounts, and frequency of social media use. Similarly, teachers' technology acceptance levels did not change significantly according to gender, age, seniority, school type, educational status, number of in-service trainings, and social media account. However, significant differences in technology acceptance levels emerged in the variables of frequency of participation in professional development activities, duration of internet use, and frequency of social media use. Furthermore, a positive and statistically significant relationship was found between high school teachers' lifelong learning tendencies and their levels of technology acceptance. This result indicates that teachers' levels of technology acceptance progress in parallel with their tendencies toward continuous learning and self-improvement. The results of the simple linear regression analysis conducted to reveal how high school teachers' lifelong learning tendencies predict their level of technology acceptance show that lifelong learning tendencies significantly predict the level of technology acceptance. Based on the research findings, it is recommended that sustainable digital learning policies be developed at the level of the Ministry of National Education; these policies should be structured in a way that will sustain teachers' lifelong learning tendencies and support technology acceptance. Furthermore, the expansion of professional learning communities where different experiences are shared and the support of in-service training with application-oriented, high-quality, and customized content will strengthen teachers' technology acceptance and lifelong learning tendencies.