تفسيُر آياتِ الأحكامِ للجصّاص والكيا الهراسي-دراسة مقارنة-سورة المائدة نموذجاً
Hükümlere ilişkin ayetlerin Al-Jassas ve Al-Kia Al-Harasy'ye göre yorumlanması - karşılaştırmalı çalışma - Örnek olarak Maide Suresi
- Tez No: 785029
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Cessâs, Kiyâ el-Herrâsî, Aḥkâmü'l-Ḳurʾân, Interpretation- Al-Jassas- Al- Kaya Al Harasi – Quran Commands
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tezin konusu iki değerli imam Cessâs ve Kiyâ el-Herrâsî arasında Maide Suresi'ndeki ahkam ayetlerinin tefsiri temelinde bir mukayese yapılmasıdır. İnceleme ve karşılaştırma amacı doğrultusunda her iki imamın hayatı da ayrı bir bölümde ele alınmış, onların itikâdî ve amelî mezhepleri ve ilmî derecelerine değinilmiş, ayrıca hocaları ve öğrencileri mümkün olduğu ölçüde tespit edilmiştir. İki müfessirin bıraktığı eserler kısaca izah edilmiş, müelliflerin yazdıkları arasında tefsirlerin önemi vurgulanmıştır. Tefsirlerin her biri tanıtılmış, bariz vasıfları, göze çarpan şekil ve muhteva özellikleri belirtilmiştir. Ardından çalışmanın asıl maksadına uygun olarak Maide Suresi'ndeki ahkam ayetleri bakımından iki tefsir arasında karşılaştırma yapılmıştır. Anılan suredeki ahkam ayetlerinin çokluğundan dolayı incelemenin çerçevesi hükümler çıkardığı beş ayet ile sınırlı tutulmuştur. Müfessirlerin sözleri ayrı bir başlıkta değerlendirilmiş ve ilgili alimin mezhebindeki diğer alimlerin görüşlerine de yer verilmiştir. Böylelikle anlatılan fıkıh konusuna ilişkin eksiksiz bir çerçeve sunulması istenmiştir. Değişik görüşlerin açıklanmasının ardından güvenilir hadis alimlerince aktarılan ve sahih kabul edilen hadisler temelinde ve fakihlerin sözleri ışığında birtakım fıkhi tercihler kaydedilmiştir. İncelenen ahkam ayetleri bağlamında kitaplarda bulunan rivayetlerin tahrici gerçekleştirilmiş, muhtelif varyantlara atıf yapılmıştır. Araştırmamızda her iki tefsirde de geçen hadis literatürünün tahkik ve araştırmaya tabi tutulmasının yararlı olacağı anlaşılmıştır. Cessâs'a ait tefsirin çok farklı fıkhi görüşler ve muhaliflere verilen birtakım cevaplarla büyük bir hacim kazandığı ve kısaltılmaya ihtiyaç duyduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan el-Keyaheresi'nin tefsirinde geçen rivayetlerin senetsiz olarak aktarıldığı, muhakkikin hadisleri sadece kitaplara atfettiği ve numara ve bap başlığının bildirilmediği gözlemlenmiştir. Dolayısıyla bilgilerin yeniden tahkik edilerek hadislerin kaynaklarına daha teknik ve detaylı bir atıf biçimiyle verilmesinin gerektiği saptanmıştır. Araştırmamız“sonuç ve tavsiyeler”kısmı ile bitmiştir.
Özet (Çeviri)
Researcher concerning his thesis asserted in summary; By investigating the lives of both imams separately, on the comparison of the commentaries of two esteemed imams named Al-Jassas Al Hanafi and Al-Kaya Al Harasi Al Shafii on the commentaries of Maide Surah, By stating their beliefs, scientific status, sheikhs, students and their scientific traces, then, by comparing the two interpretations, by describing their interpretations and the methods they used in the interpretation, referred to the significance of his books and the results obtained. Thereafter the researcher, darting into the heart of the matter as humanly possible discussed the comparison between the two books through the verses regarding the commands in Maide Surah. Due to the multitude of verses related to the provisions in the Surah, the researcher has chosen five different topics, inspired by the quotations taken by the exegetes from the Surah concerning the jurisprudence. The researcher mentioned the words of each imam separately, thereafter, he included the words of different imams of their own religious cult together with them in order to complete the frame in the eyes of the reader. The researcher expressed and referred to the preference and predominant opinion according to the authentic hadiths transmitted by reliable imams and the words of scholars and also stated the hadiths related to the subjects he mentioned. The researcher concluded that research should be done on the contents of both interpretation books. Due to the fact that the books and especially the Al-Jassas Interpretation book contain too many jurisprudence views and many reactions to those who oppose it by sect, there is a need for summarization. Al-Kaya Al Harasi tafsir book, on the other hand, needs to be researched due to the fact that the hadiths it presents to be baseless. Because the exegete was contended with only mentioning the name of the book in which the hadith is found, without mentioning the number and page of the hadith. As a result, the end of the research including the results and recommendations, has come to an end.