Farelerde malatiyonun embriyo ve fetüs gelişimi ile plasenta histolojisi üzerine etkisi
The effect of malathion on embryonal and fetal development along with placental histology in mice
  1. Tez No: 1001510
  2. Yazar: EMİNE ÖZEL ARMUTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞADİYE KUM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Embriyo, Fare, Fetüs, Malatiyon, Plasenta, Embryo, Fetus, Malathion, Mouse, Placenta
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada organofosfatlı pestisit çeşidi olan malatiyona gebelik öncesi maruziyetin farelerde embriyo, fetüs gelişimi ve plasenta histolojisi üzerindeki etkileri araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Haziran 2023-Eylül 2024 tarihleri arasında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezi'nde yapıldı. Çalışmada hayvan materyali olarak ağırlıkları 20-25 gram (g), 7 haftalık toplam 63 adet dişi CD-1 (Caesarean derived) albino fare kullanıldı. Adaptasyon süresinin ardından fareler rastgele 9 gruba ayrıldı (n=7). Çalışmada, kontrol, sham (mısır yağı) ve deney (malatiyon) olmak üzere üç grup oluşturuldu. Gebeliğin 3,5. gününde embriyolar izole edilip skorlandı; 6. günde implantasyon bölgeleri incelendi; 18. günde fetüslerin cinsiyeti ve ağırlıkları belirlenip, plasenta örnekleri histolojik inceleme için boyandı (Crossman'ın üçlü boyama metodu ve Hematoksilen-Eozin (H&E)). Karaciğerler ile toplam antioksidan seviyesi (TAS) ve toplam oksidan seviyesi (TOS) analizleri yapıldı. Böylece malatiyona gebelik öncesi maruz kalmanın embriyo gelişimi, plasenta histolojisi ve oksidatif denge üzerine etkileri değerlendirildi. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler Shapiro-Wilk, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Welch testi, post-hoc Duncan, Kruskal-Wallis testi, ki-kare ve Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmada gebelik öncesi malatiyon maruziyetinin embriyo sayısını ve fetüs ağırlığını azalttığı, erkek fetüslerin hayatta kalma oranının daha yüksek olduğu gözlemlendi. Deney grubunda plasenta dokusunda yapısal bozulmalar ve hücresel hasar meydana geldiği saptandı. Karaciğer dokularında gerçekleştirilen TAS ve TOS analizleri sonucunda, dene grubunda her iki parametrede de artış gözlenmiş ve bu durumun oksidatif stres düzeyindeki değişimi yansıttığı saptandı. Sonuç: Gebelik öncesi malatiyon maruziyeti, embriyo ve fetüs gelişimini olumsuz etkileyip plasenta bütünlüğünü bozmuş ve oksidatif stres düzeylerini artırmıştır. Bununla birlikte cinsiyet ve gelişimsel farklılıklara yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the effects of pre-pregnancy exposure to malathion, an organophosphate pesticide, on embryonic and fetal development as well as placental histology in mice were investigated. Material and Methods: The research was conducted between June 2023 and September 2024 at the Laboratory Animals Breeding and Research Center of Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Veterinary Medicine. In the study, a total of 63 female CD-1 (Caesarean derived) albino mouse, 7 weeks old and weighing 20–25 g, were used as animal material. After the adaptation period, the mice were randomly divided into 9 groups (n=7). Three main groups were established in the study: control, sham (corn oil), and experimental (malathion). On day 3.5 of pregnancy, embryos were isolated and scored; on day 6, implantation sites were examined; on day 18, fetal sex and weights were determined, and placental samples were stained for histological examination (Crossman's trichrome staining method and Hematoxylin-Eosin (H&E)). Liver tissues were analyzed together with total antioxidant status (TAS) and total oxidant status (TOS). Thus, the effects of pre-pregnancy exposure to malathion on embryo development, placental histology, and oxidative balance were evaluated. Descriptive statistics, Shapiro-Wilk test, One-way analysis of variance (ANOVA), Welch test, post-hoc Duncan test, Kruskal-Wallis test, Chi-square test, and Bonferroni-corrected Mann-Whitney U test were used for the statistical analysis of the data. Results: The study observed that pre-pregnancy exposure to malathion reduced the number of embryos and fetal weight, with male fetuses exhibiting higher survival rates. In the experimental group, structural disruptions and cellular damage occurred in the placental tissue. Analysis of TAS and TOS parameters in liver tissues showed an increase, indicating a change in oxidative stress levels. Conclusion: Pre-pregnancy exposure to malathion adversely affected embryo and fetal development, disrupted placental integrity, and increased levels of oxidative stress. Additionally, it led to gender- and development-related differences.