Diz osteoartrit tanısı alan bireylere neuman sistemler modeline göre verilen eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of training given to individuals diagnosed with knee osteoarthritis according to the neuman systems model
  1. Tez No: 1001519
  2. Yazar: ARİFE AZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN PLATİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta eğitimi, Hemşirelik bakımı, Osteoartrit-diz, Patient education, Nursing care, Osteoarthritis-knee
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Osteoartrit (OA), eklemin tüm dokularının etkilendiği kronik dejeneratif bir hastalıktır. Bu araştırma diz OA tanısı almış hastaların Neuman Sistemler Modeli (NSM) çerçeve alınarak geliştirilen hasta eğitiminin, fizyolojik değişkendeki semptomları rahatlatmaya ve fizik tedavi uygulamasını geciktirmeye etkisini belirlemek amacı ile eğitim öncesi-eğitim sonrası, randomize olmayan kontrol gruplu yarı deneysel araştırma deseni ile yapılmıştır. Araştırma diz OA tanısı alan, 36 eğitim ve 36 kontrol grubunda olmak üzere toplam 72 hasta ile yürütülmüştür. Araştırmada veriler hastaların sosyo-demografik ve diz OA'ya ilişkin özelliklerine ilişkin formlar, Osgood Duygusal Anlam Ölçeği, WOMAC Osteoartrit Indeksi ve Hasta İzlem Formu kullanılarak toplanmıştır. Eğitim grubuna NSM çerçeve alınarak geliştirilen hasta eğitimi uygulanmış, kontrol grubu hastanede uygulanan rutin tedaviyi almıştır. Eğitimden sonra, 1. ve 3. aylarda her iki grup hastayla telefon görüşmeleri yapılarak ve altı ay sonra yüz yüze görüşmelerle son veriler toplanmıştır. Eğitim sonrası (6. ay), eğitim grubu hastaların NSM'nin fizyolojik değişkenindeki yedi özellik yönünden önemli kazanım sağladıkları belirlenmiştir (p<0.001). Eğitim grubunda 3. ve 6. ayda WOMAC İndeks ağrı, eklem tutukluğu ve fiziksel işlev durumu ve toplam puan ortalamalarında önemli düzeyde azalma olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Ayrıca eğitim grubunda, sağ ve sol diz fileksiyon, sağ diz ekstansiyon açı farkının istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir (p<0.05). İki grup arasında, fizik tedavi veya cerrahi tedaviye başlama durumu yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Araştırma sonucunda, diz OA tanısı almış hastaların NSM çerçeve alınarak geliştirilen hasta eğitiminin, fizyolojik değişkendeki semptomları rahatlatmada yarar sağladığı ve fizik tedavi uygulanmasını geciktirmede etkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis (OA) is a chronic degenerative disease that affects all tissues of joint, and is an important health problem. This study was conducted as a quasi-experimental study with a pre-test/post-test non randomized control group design to determine effect of patient education, developed within framework of the Neuman Systems Model (NSM), on relieving symptoms related to physiological variables and delaying the application of physical therapy in patients diagnosed with knee OA. The study was conducted with a total of 72 patients diagnosed with knee OA, 36 in the education group and 36 in control group. Data were collected using forms on patients' socio-demographic and knee osteoarthritis-related characteristics, Osgood Emotional Meaning Scale, WOMAC Osteoarthritis Index and Patient Follow-up Form. The education group was given patient education developed within framework of NSM, while control group received routine treatment applied in the hospital. After education, data were collected by telephone interviews with both groups of patients at 1 and 3 months and by face-to-face interviews six months later. After the education (month 6), it was determined that patients in education group achieved significant improvements in terms of seven features in physiological variable of NSM (p<0.001). It was determined that there was a significant decrease in WOMAC Index pain, joint stiffness, physical function status and total score averages in education group at 3 and 6 months (p<0.05). Additionally, statistically significant improvements were found in right and left knee flexion and right knee extension angles within the education group (p<0.05). No significant differences were observed between groups concerning required physical therapy or surgical intervention (p>0.05). As a result of the research, it was determined that patient education developed within framework of NSM for patients diagnosed with knee OA was beneficial in relieving physiological variable symptoms and was not effective in delaying application of physical therapy.