Neonatal ishalli buzağılarda iz element seviyelerinin araştırılması
Investigation of trace element levels in calves with neonatal diarrhea
- Tez No: 1001520
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GENCAY EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Buzağılar, Demir, Neonetal dönem, İshal, İz elementler, Calves, Iron, Neonatal period
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Neonatal dönemdeki buzağı ölümleri, hala dünyada sığır yetiştiriciliğinin en önemli problemlerinden biridir. Buzağı ishallerinin görülmesinde yetersiz beslenme, kötü yönetim uygulamaları (anaların aşılanmaması, pasif transfer yetmezliği, kalabalık barınaklar vd.) ve kötü hijyen koşulları hastalığın oluşmasında hazırlayıcı faktörlerdendir. Hayvanlarda gelişimin düzenlenmesi ve bağışıklık sisteminin gelişmesi için iz elementler gereklidir. İz elementlerin (kobalt, bakır, demir, manganez, molibden, selenyum, çinko, krom vb) bazı önemli hormonların ve enzimlerin bileşenlerinde yer almakla birlikte savunma sistemine destek olmak gibi işlevleri vardır. İshal ve sepsis gibi çeşitli inflamatuvar hastalıklar iz elementlerin ve makro minerallerin düzeylerinde önemli değişikliklere neden olabilir. Bu çalışmada etiyolojisinde bakteriyel (E. coli), viral (BRV, BCoV) ve paraziter (Cryptosporidium spp.) enteropatojenlerin rol aldığı neonatal ishalli buzağılarda makromineral ve iz elementlerin serum konsantrasyonlarının araştırılması amaçlandı. Çalışmanın hayvan materyalini Kayseri ve civar illerindeki çiftliklerden, Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Hastanesi, Büyük Hayvan Kliniği'ne ishal şikâyetiyle getirilen, 1-30 günlük yaştaki farklı ırklardan 40 adet ishalli buzağı ve 10 adet sağlıklı buzağı oluşturdu. Sağlıklı ve ishalli buzağıların kan serum örneklerinden demir (Fe), çinko (Zn), kobalt (Co), bakır (Cu), selenyum (Se), krom (Cr), sülfür (S), manganez (Mn) ve molibden (Mo) düzeyleri indüktif eşleşmiş plazma - kütle spektrometresi (ICP-MS) yöntemiyle analiz edildi. E. coli grubundaki ishalli buzağıların ortanca demir konsantrasyonu (0.65±0.12 mg/L) sağlıklı buzağılardan (0.96±0.38) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu. Sığır koronavirus (BCoV) ve Cryptosporidium gruplarındaki ishalli buzağıların ortanca Ca değeri (sırasıyla; 19.25 [17.06-21.93] mg/dL, 18.02 (14.74-20.20) mg/dL] E. coli grubundan (23.37 [21.58-26.67] mg/dL) anlamlı düzeyde düşük bulundu (sırasıyla; P=0.001, P=0.044). Cryptosporidium grubundaki (0.162 [0.075-0.328] ppm) ishalli buzağıların kandaki ortanca çinko (Zn) düzeyi BRV (0.506 [0.414-0.684] ppm), BCoV (0.395 [0.263-0.636] ppm) ve E. coli (0.395 [0.263-0.636] ppm) grubundan anlamlı düzeyde düşük bulundu (sırasıyla; P=0.049, P=0.035, P=0.002). Sonuç olarak bu çalışmada, E. coli grubundaki ishalli buzağıların kan serumunda sağlıklı buzağılara kıyasla Fe konsantrasyonu düşük bulunurken Zn konsantrasyonun yüksek belirlenmiştir. Ayrıca, farklı enteropatejenlerin sebep olduğu ishal vakalarında iz element düzeyleri açısından önemli farklılıkların olabileceği belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular buzağı ishallerinin tedavisinde yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesi katkı sağlamak ve ishalin fizyopatolojik mekanizmalarının anlaşılması açısından klinisyenler ve hayvan sağlığı uzmanları için faydalı bilgiler üretebileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Calf mortality in the neonatal period is still one of the most important problems of cattle breeding in the world. Inadequate nutrition, poor management practices and poor hygiene conditions are among the predisposing factors in the occurrence of calf diarrhea. Trace elements are necessary for the regulation of development and development of the immune system in animals. Trace elements (cobalt, copper, iron, manganese, molybdenum, selenium, zinc, chromium) are involved in the components of some important hormones and enzymes and have functions such as supporting the defense system. Various inflammatory diseases such as diarrhea and sepsis may cause significant changes in the levels of trace elements and macro minerals. The aim of this study was to investigate serum concentrations of macrominerals and trace elements in calves with neonatal diarrhea in which bacterial (E. coli), viral (BRV, BCoV) and parasitic (Cryptosporidium spp.) enteropathogens were involved in the etiology. The animal material of the study consisted of 40 calves with diarrhea and 10 healthy calves of different breeds aged 1-30 days. Iron (Fe), zinc (Zn), cobalt (Co), copper (Cu), selenium (Se), chromium (Cr), sulfur (S), manganese (Mn) and molybdenum (Mo) concentration in blood serum samples of healthy and diarrheic calves were analyzed by inductively coupled plasma - mass spectrometry (ICP-MS) method. The mean iron levels of diarrheic calves in the E. coli group (0.65±0.12 mg/L) were statistically significantly lower than healthy calves (0.96±0.38). The median Ca value of diarrheic calves in bovine coronavirus (BCoV) and Cryptosporidium spp. groups (19.25 [17.06-21.93] mg/dL, 18.02 (14.74-20.20) mg/dL, respectively] E. coli group (23.37 [21.58-26.67] mg/dL) (P=0.001, P=0.044, respectively). The median zinc (Zn) level in the blood of calves with diarrhea in the Cryptosporidium group (0.162 [0.075-0.328] ppm) was significantly lower than in the BRV (0.506 [0.414-0.684] ppm), BCoV (0. 395 [0.263-0.636] ppm) and E. coli (0.395 [0.263-0.636] ppm) groups (P=0.049, P=0.035, P=0.002, respectively). In conclusion, in this study, Fe concentration in the blood serum of calves with diarrhea in the E. coli group was found to be low while Zn concentration was found to be high compared to healthy calves. In addition, it was determined that there may be significant differences in trace element levels in diarrhea cases caused by different enteropathogens. The findings of this study may contribute to the development of new therapeutic strategies in the treatment of calf diarrhea and may provide useful information for clinicians and animal health experts in terms of understanding the physiopathological mechanisms of diarrhea.