Ziraat yayıncılığında bir sütun: Ziraat mühendisi Salih Zeki Ekimci ve eserleri
A pillar in agricultural publishing: Agricultural engineer Salih Zeki Ekimci and his publications
  1. Tez No: 1001536
  2. Yazar: BERRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Tarih, Agriculture, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk bilim tarihi, Turkish science history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye ziraat tarihi literatüründe sınırlı biçimde ele alınmış olan ziraat mühendisi ve yayıncısı Salih Zeki Ekimci'yi (1880-1952), yaşam öyküsü ve yayıncılık faaliyetleri ekseninde incelemektedir. Çalışmanın amacı, hakkında dağınık ve kimi zaman hatalı biçimde aktarılan bilgileri yeniden değerlendirerek, birincil kaynakları ve eserlerini kullanarak, Salih Zeki Ekimci'ye ilişkin tutarlı biyografi oluşturmak ve onun ziraat yayıncılığı içindeki rolünü görünür kılmaktır. Halkalı Ziraat Mektebi mezunu olan Ekimci, meslek yaşamında çeşitli kamu görevlerinde bulunmuş olmakla birlikte, asıl etkinliğini süreli yayınlar ve telif eserler aracılığıyla göstermiştir. Çalışma, Ekimci'nin yaşamını yeniden ele alıp, telif eserlerini değerlendirmiştir. Bunun yanı sıra kurucusu olduğu ve Osmanlı Ziraat ve Ticaret Gazetesi'nin devamı olarak yayınladığı Ziraat ve Ticaret Gazetesi'ne ayrıca alan ayrılmıştır. Gazetenin ele aldığı konular, dil ve anlatım biçimi, hedeflediği okur kitlesi ve okuyucularla kurduğu etkileşim incelenmiş, bu yayın organının yalnızca bilgi aktaran bir araç değil, karşılıklı ilişkilere dayalı bir yayın çizgisi olduğu ortaya koyulmuştur. Gazetenin yazar kadrosu, mesleki konumları ve coğrafi dağılımları bakımından değerlendirilmiş; bu çeşitliliğin ziraat bilgisinin dolaşımına olası katkıları ele alınmıştır. Ayrıca Salih Zeki Ekimci'nin gazetedeki yazıları üzerinden, ziraat politikalarına, tarım ve hayvancılığın ekonomik ve toplumsal boyutlarına yaklaşımı analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, hem Salih Zeki Ekimci'nin ziraat yayıncılığında belirleyici bir aktör olarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini hem de Ziraat ve Ticaret Gazetesi'nin, üretici ile uzman, toplum ile devlet arasında kurduğu bağlar sayesinde ziraat tarihi araştırmaları için önemli bir kaynak niteliği taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the life and publishing activities of Salih Zeki Ekimci (1880-1952), an agricultural engineer and publisher who has received limited attention in the historiography of agriculture in Türkiye. The aim of the study is to reassess fragmented and occasionally inaccurate information about Ekimci by drawing on primary sources and his own works, to construct a coherent biography, and to make his role in agricultural publishing more visible. A graduate of the Halkalı School of Agriculture, Ekimci held various positions in public service during his professional career; however, his most significant impact was achieved through periodicals and authored works. The study revisits Ekimci's life and evaluates his published works, while also devoting particular attention to Ziraat ve Ticaret Gazetesi (The Journal of Agriculture and Trade), which he founded and published as a continuation of the Osmanlı Ziraat ve Ticaret Gazetesi (Ottoman Journal of Agriculture and Trade). The newspaper's thematic focus, language and style, intended readership, and modes of interaction with its audience are examined, demonstrating that it functioned not merely as a vehicle for the transmission of information but as a publication shaped by reciprocal relationships. The composition of the journal's contributors is analyzed in terms of professional background and geographical distribution, and the potential contributions of this diversity to the circulation of agricultural knowledge are discussed. In addition, Ekimci's own articles in the newspaper are analyzed to assess his approach to agricultural policies and to the economic and social dimensions of agriculture and animal husbandry. The findings suggest that Salih Zeki Ekimci should be reconsidered as a significant actor in agricultural publishing, and that Ziraat ve Ticaret Gazetesi, through the connections it established between producers and experts as well as between society and the state, constitutes an important source for research in agricultural history.