Hemşirelerde yaşam doyumu ile sosyal medya bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between life satisfaction and social media addiction levels in nurses
  1. Tez No: 1001563
  2. Yazar: ÖZGENUR YAKIŞTIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN AYCANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Sosyal medya, Yaşam doyumu, Nursing, Social media, Life satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı hemşirelerde yaşam doyumu ile sosyal medya bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma hemşirelerde yaşam doyumu ile sosyal medya bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla kesitsel tanımlayıcı nitelikte bir araştırmadır. Araştırma 15.03.2023-15.09.2023 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde görev yapan tüm hemşireler (N=2914) oluşturmaktadır. Bu çalışmaya 382 hemşire katılmıştır. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından oluşturulan anket formu, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Medya Bağımlılık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya başlamadan önce çalışmada kullanılan ölçekleri hazırlayanlardan ölçek kullanma izinleri alınmıştır. Araştırmanın sonuçları, katılımcı hemşireler arasında sosyal medya bağımlılığı ve yaşam doyumu düzeyleri ile yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu ve sosyal medya kullanım süresi gibi değişkenler arasında genel olarak anlamlı bir ilişkinin olmadığını göstermiştir. Ancak, yaş ile sosyal medya bağımlılığının sanal tolerans alt boyutu arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Sağlık kuruluşları, hemşirelerin sosyal medya bağımlılığına karşı farkındalık ve eğitim programları düzenleyerek, özellikle bekar ve çocuksuz hemşireler için özel destek programları geliştirebilir. Ayrıca, yaşla azalan sanal tolerans düzeyine göre özelleştirilmiş rehberlik ve destek hizmetleri sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between life satisfaction and social media addiction levels in nurses. The research is a cross-sectional descriptive study to examine the relationship between life satisfaction and social media addiction levels in nurses. The research was conducted between 15.03.2023-15.09.2023 in Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. The population of the study consisted of all nurses (N=2914) working in Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. 382 nurses participated in this study. The data were collected using a questionnaire form created by the researchers, the Satisfaction with Life Scale and the Media Addiction Scale. Before starting the study, permission to use the scales was obtained from the authors of the scales used in the study. The results of the study showed that there was no significant relationship between social media addiction and life satisfaction levels and variables such as age, gender, education level, marital status, marital status, having children and duration of social media use among the participating nurses. However, a negative relationship was found between age and the virtual tolerance sub-dimension of social media addiction. Healthcare organizations can develop special support programs especially for single and childless nurses by organizing awareness and training programs against nurses' social media addiction. In addition, customized guidance and support services can be provided according to the level of virtual tolerance that decreases with age.