Akut pankreatit tanılı hastalarda serum DKK-1 (dickkopf 1) düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum DKK-1 (dickkopf 1) levels in patients diagnosed with acute pancreatitis
  1. Tez No: 1001637
  2. Yazar: SELİN ŞORSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. SERKAN CERRAH
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Biyobelirteç, DKK1, Wnt sinyal yolu, Dickkopf-1, Pankreas hastalıkları, Acute pancreatitis, Biomarker, DKK1, Wnt signaling pathway, Dickkopf-1, Pancreatic diseases
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Erzurum Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Akut Pankreatit Tanılı Hastalarda Serum DKK-1 (Dickkopf 1) Düzeylerinin Değerlendirilmesi Giriş: Akut pankreatit (AP) erken tanı ve prognoz tahmininin kritik olduğu ciddi bir inflamatuar hastalıktır. Bu çalışmada, Wnt sinyal yolunun inhibitörü olan Dickkopf-1 (DKK1) proteininin AP tanılı hastalardaki serum düzeyleri araştırılmış ,tanısal ve prognostik potansiyeli değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 53 AP hastası ve 54 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri, etiyolojileri ve klinik skorları APACHE II (Acute Physiology And Chronic Health Evaluation-II), BISAP (Bedside İndex Of Severity İn Acute Pancreatitis), Revize Atlanta Sınıflandırması kaydedilmiştir. Serum DKK1, C-reaktif protein (CRP), beyaz küre sayısı (WBC) ve nötrofil/lenfosit oranı (NLO) düzeyleri hastalığın 1. ve 3. günlerinde ölçülmüştür. Gruplar arası karşılaştırmalar, korelasyon analizleri ve tanısal performans için ROC analizleri yapılmıştır. Bulgular: AP hastalarında serum DKK1 düzeyleri, kontrol grubuna göre hem 1. gün (p=0,013) hem de 3. gün (p=0,002) anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. DKK1 düzeyleri APACHE II (p<0,01) ve BISAP (p<0,05) skorları ile pozitif korelasyon göstermiştir. APACHE II skoruna göre hafif şiddetli AP olgularının DKK1 seviyeleri şiddetli AP-yüksek mortalite riski grubundan hem 1. hem de 3. günde anlamlı derecede düşük saptanmıştır (sırasıyla p=0,006 ve p=0,007). DKK1'in AP tanısındaki ROC analizi sonucunda AUC değeri 0,639 (p=0,009) olarak belirlenmiş, >11,3 ng/ml eşik değeri için %94,3 sensitivite elde edilmiştir. Geleneksel belirteçler olan CRP, WBC ve NLO, DKK1'den daha yüksek tanısal performansa sahipken DKK1'in yüksek sensitivitesi dikkat çekicidir. Ayrıca akut pankreatitli erkek hastalarda 1. gün DKK1 seviyeleri kadın hastalara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,011). Akut pankreatitli erkek hastalarda 1. gün DKK1 seviyeleri kadın hastalara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,011) Sonuç: Serum DKK1 düzeyleri akut pankreatitli hastalarda yükselmekte ve hastalık şiddeti ile korelasyon göstermektedir. DKK1 yüksek sensitivitesi ile AP tanısında yardımcı bir biyobelirteç olarak potansiyel taşımaktadır. Bu bulgular DKK1'in AP patogenezindeki rolünün daha iyi anlaşılmasına yönelik gelecekteki araştırmalar için önemli bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Serum Dkk-1 (Dickkopf 1) Levels in Patients Diagnosed With Acute Pancreatitis Aim: Acute pancreatitis (AP) is a serious inflammatory disease in which early diagnosis and prognosis prediction are critical. This study investigated serum levels of Dickkopf-1 (DKK1) protein, an inhibitor of the Wnt signaling pathway, in patients diagnosed with AP and evaluated its diagnostic and prognostic potential. Materials and Methods: The study included 53 AP patients and 54 healthy controls. Demographic characteristics, etiologies, and clinical scores of the participants were recorded using APACHE II (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation-II), BISAP (Bedside Index of Severity in Acute Pancreatitis), and the Revised Atlanta Classification. Serum DKK1, C-reactive protein (CRP), white blood cell count (WBC), and neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) levels were measured on days 1 and 3 of the disease. Intergroup comparisons, correlation analyses, and ROC analyses for diagnostic performance were performed. Results: Serum DKK1 levels were significantly higher in AP patients compared to the control group on both day 1 (p=0.013) and day 3 (p=0.002). DKK1 levels showed a positive correlation with APACHE II (p<0.01) and BISAP (p<0.05) scores. According to the APACHE II score, DKK1 levels were significantly lower in mild AP cases and in severe AP-high mortality risk groups on both days 1 and 3 (p=0.006 and p=0.007, respectively). The ROC analysis of DKK1 in the diagnosis of AP showed an AUC value of 0.639 (p=0.009), achieving a sensitivity of 94.3% for a threshold >11.3 ng/ml. While traditional markers such as CRP, WBC, and NLO have higher diagnostic performance than DKK1, the high sensitivity of DKK1 is noteworthy. Furthermore, men with acute pancreatitis had significantly higher DKK1 levels on day 1 compared to women (p=0.011). Men with acute pancreatitis had significantly higher DKK1 levels on day 1 compared to women (p=0.011). Conclusion: Serum DKK1 levels are elevated in patients with acute pancreatitis and correlate with disease severity. DKK1, with its high sensitivity, has potential as a helpful biomarker in the diagnosis of acute pancreatitis. These findings provide an important foundation for future research aimed at better understanding the role of DKK1 in the pathogenesis of acute pancreatitis.