Akut pankreatit tanılı hastalarda ranson kriterlerine göre hesaplanan hastalığın şiddeti ve mortalite oranının kan üre azotu-albümün oranı ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between blood urea nitrogen-albumin ratio disease severity and mortality rate calculated according to ranson criteria in patients with acute pancreatitis
  1. Tez No: 670931
  2. Yazar: KÜBRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GENÇ YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Genel Cerrahi, İlk ve Acil Yardım, Gastroenterology, General Surgery, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, CRP/albumin oranı, BUN/albumin oranı, prognoz, mortalite, morbidite, Acute pancreatitis, mortality, severity, prognosis, morbidity, BUN-albumin rate, CRP-albumin rate
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Akut pankreatit, hafif inflamasyondan, hayatı tehdit edici ve ölümle sonuçlanabilen farklı klinikler ile kendini gösteren inflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın doğru ve erken tanı alarak, şiddetini öngörebilmek, gerek olası komplikasyonların önlenmesinde gerekse hastalığın seyrini iyileştirmede ve mortalite ve morbiditenin azaltılmasında büyük önem taşımaktadır. Hastanın acil serviste geçirdiği süreyi kısaltmak, hastalık şiddetini ve yatış ihtiyacını erkenden belirlemek ve tedavisini vermek için kullanılacak parametrelerin bu doğrultuda; ulaşılabilirliği, süresi, maliyeti, non-invaziv olması belirleyici olacaktır. Yaptığımız çalışmada parametre olarak serum BUN ve serum CRP ile serum albumin oranlarının acil servisimizde tanısı konulmuş ve çalışmaya dahil edilmiş akut pankreatit tanılı hastalarda ilişkisini inceledik. Materyal ve metod: Bu araştırma 01.01.2017-01.01.2021tarihleri arasında hastanemiz acil servisine başvuran dahil etme ve dışlama kriterlerine uyan, akut pankreatit tanısı ile yatışı yapılarak takip edilen, 494 hastanın epikrizleri, laboratuar ve görüntüleme testleri retrospektif olarak incelenerek yapıldı. Hastalar özellikleri, hastalık şiddeti, etyoloji, komplikasyon gelişimi ve mortaliteye göre sınıflandırıldı. Hastalık ağırlığını değerlendirmek için Ranson kriterleri kullanıldı. Laboratuar parametrelerinden: tam kan, AST, lipaz, LDH, albümin, baz açığı, CRP, glukoz, BUN düzeyleri başvuru anı ve 48. Saatte olarak değerlendirildi. Ayrıca hastaların başvuru ve 48. Saatte bulunan radyolojik görüntülenme yöntemleri değerlendirilerek biliyer- non biliyer ayrımı, hastalık ciddiyeti ve gelişen komplikasyonlar analiz edildi. Hastaların acil servise gelişlerindeki kan üre azotu/albümin oranının ve Creaktif protein- albümin oranının Ranson skoru ile korelasyonu, hastalığın şiddeti ve hastane içi mortaliteyi öngörmedeki etkinliği incelendi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 56,9±18,42 yıl ve %51,6‟sı erkek olan toplam 494 hasta dahil edildi. 261 hasta (%52,8) biliyer ve 233 hasta (%47,2) non-biliyerdi. Hastaların %95,1‟inde pankreatit türü ödematöz ve %4,9‟unun nekrotizandı. Hastaları hastane içi mortalite gelişen ve taburcu olan olarak iki gruba ayırdığımzda ilk başvuru (AUC=0,818; [%95GA: 0,781-0,851]; p0,480 cut off değerinde %82,35 ve %72,48 seçicilik göstermiştir. Mortaliteyi öngörmede Ranson skoru >2 cut-off değeri için ise duyarlılık %82,35 ve seçicilik %61,01 idi. Yapılan tek değişkenli analizler sonucunda, hastalarda yaş, nekrotizan pakreatit, BUN/Albümin >0,480, CRP/Albümin >1,688 ve Ranson skoru >2 mortalite ile ilişkili bulundu (p0,480 (OR: 4,733; %95 CI1,148-19,506; p=0,031) ve Ranson skoru>2 (OR: 4,142; %95 CI: 1,001-17,143; p=0,049) olmasının mortalite riskini arttırdığı gözlendi. Sonuç: Çalışmamızda AP tanılı hastalarda ilk başvuru anında ve 48. saatte hesaplanan BAR oranının mortaliteyi öngörmede anlamlı olduğunu gösterdik. 11 farklı parametrenin kullanıldığı Ranson skorunun pratik olmaması ve hastaların geliş anında mortalite öngörüsü yapamamasından dolayı özellikle ilk başvuru BAR oranının AP hastalarında mortalite öngörüsünde kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute pancreatitis is secondary to the damage to the pancreatic tissue and other tissues of the body, and the subsequent inflammation, when the digestive enzymes secreted from the pancreatic tissue change from the inactive form to the active form for some reasons (biliary tract stones and diseases, alcohol, drugs and toxins, tumors, infections, trauma, etc.). It is a common and important disease in which local and systemic complications can develop. The clinic of acute pancreatitis may be mild, or it may vary in a mortality and morbidity curve that can lead to organ failure and death. Early diagnosis and weight classification of patients with acute pancreatitis are very important in determining the prognosis and reducing morbidity and mortality. It is beneficial to use easy-to-reach, fast-resulting and non-invasive methods in the management of patients. In this study, we evaluated the relationship between the severity of the disease and the mortality rate calculated according to Ranson's criteria with blood urea nitrogen-albumin ratio and c-reactive protein/albumin ratio in patients with acute pancreatitis.Material and Method: We reviewed the files of AP patients in the between January 2017 and January 2021.A total of 690 patients were retrieved initially, 196 were excluded from the study due to lack of follow-up and insufficient laboratory values. Patients with documented Our patients were over the age of 18, hospitalized with AP diagnosis according to Atlanta criteria. Laboratory parameters had been recorded and radiological imaging were performed to evaluate pancreatitis severity at least at the date of admission. Finally 494 patients were included in the analysis. Patients were classified according to their characteristics, disease severity, etiology, complication development and mortality. Ranson criteria were used to assess disease severity. Laboratory parameters: whole blood, AST, lipase, LDH, albumin, base deficit, CRP, glucose, BUN levels were evaluated at admission and 48 hours. In addition, biliary-non-biliary separation, disease severity and developing complications were analyzed by evaluating the radiological imaging methods of the patients at admission and at the 48th hour. Correlation of blood urea nitrogen/albumin ratio and C-reactive proteinalbumin ratio with Ranson score at the time of patients' admission to the emergency department, their effectiveness in predicting the severity of the disease and in-hospital mortality were examined. Results: A total of 494 patients, mean age 56.9±18.42 years and 51.6% male, were included in the study. 261 patients (52.8%) were biliary and 233 patients (47.2%) were non-biliary. Pancreatitis type was edematous in 95.1% of patients and necrotizing in 4.9%. When we divided the patients into two groups as those who developed in-hospital mortality and were discharged, the first admission (AUC=0.818; [95%CI: 0.781-0.851]; p0.480. For the cutoff value of Ranson score >2 in predicting mortality, the sensitivity was 82.35% and the selectivity was 61.01%. As a result of univariate analyzes, age, necrotizing pancreatitis, BUN/Albumin >0.480, CRP/Albumin >1.688 and Ranson score >2 were associated with mortality in patients (p0.480 (OR: 4.733; 95% CI1.148-19.506; p=0.031) and Ranson score. >2 (OR: 4.142; 95% CI: 1.001-17.143; p=0.049) was observed to increase the risk of mortality. Conclusions: In our study, we showed that the BAR ratio calculated at the first admission and at the 48th hour is significant in predicting mortality in patients with AP. We think that especially the first admission BAR ratio can be used to predict mortality in AP patients, since the Ranson score, which uses 11 different parameters, is impractical and cannot predict mortality at the time of admission.