Alt ekstremite amputasyonu olan bireylerde dinamik yürüme indeksinin (DGI) geçerlik ve güvenirliğinin belirlenmesi
Validity and reliability of the dynamic gait index in individuals with lower-limb loss
  1. Tez No: 712467
  2. Yazar: FIRAT İŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜL YAZICIOĞLU, PROF. DR. KORAY AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Amputasyon, Dinamik Yürüme İndeksi, Geçerlik ve Güvenirlik, Amputation, Dynamic Gait Index, Validity and Reliability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protez-Ortez ve Biyomekani Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, Dinamik Yürüme İndeksi'nin geçerlik ve güvenilirliğini araştırmak ve alt ekstremite amputelerinin değerlendirilmesinde pratik, tutarlı ve hızlı bir yöntem olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemektir. Çalışmaya en az altı aydır aynı protezi kullanan, edinsel alt ekstremite amputasyonu olan 18-45 yaş arasında 20 birey dahil edildi. İndeks 20 ampute birey üzerinde iki fizyoterapist tarafından iki hafta arayla izlenen video kayıtlarının puanlanması ile uygulandı. İndeksin iç tutarlılığı, Chronbach's alpha katsayısı 0,833'tür. Test-tekrar test analizleri sonucu ICC 0,96 olarak bulundu. İki farklı fizyoterapist arasındaki uyuma baktığımızda ise ilk ICC sonucu 0,88 olarak, 2. ICC sonucu ise 0,99 olarak bulundu. Dinamik Yürüme İndeksinin uyum geçerliliği için, Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (Timed Up and Go Test – TUG), Dört Adım Kare Testi (Four Square Step Test – FSST) ve Amputelerde Mobilite Belirleme Testi (Amputee Mobility Predictor Scoring – AMP) ile arasındaki korelasyon Spearman Sıra Korelasyon Katsayısı (rs) ile incelendi. DYİ'nin toplam puanı ile TUG arasında negatif zayıf ilişki (rs= -0,383), FSST arasında negatif zayıf ilişki (rs= -0,275) ve AMP arasında orta düzey ilişki (rs=0,560) bulundu. Çalışmamızın yapı geçerliliği analizi diyagram üzerinden Amos paket programı ile yapıldı. Çalışmamızın Ki-kare testi (Chi Square Index- CMIN/df) değeri 0,679, İyilik Uyum İndeksi (Goodness of Fit Index- GFI 0,873, Karşılaştırmalı Uyum İndeksi (Comparative Fit Index, CFI) değeri 1, Ortalama Hataların Karekökü (Root Mean Square Residual, RMR) değeri 0.024 ve Yaklaşık Hataların Ortalama Karekökü (Root Mean Square Error of Approximation, RMSEA) değeri ise 0'dı. Dinamik Yürüme İndeksinin alt ekstremite amputelerinde yürüme, dinamik denge ve düşme riskini değerlendirmede ve klinikte kullanım için güvenilir ve geçerli bir test olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the validity and reliability of the Dynamic Gait Index and if it can be used as a practical, consistent, and rapid evaluation method for individuals with lower extremity amputation or not. Twenty individuals between the ages of 18-45 with acquired lower extremity amputation who use the same prosthesis for at least six months, were included. The scale was scored twice with an interval of two weeks by two physiotherapists on 20 amputees by watching the video recordings. The Cronbach alpha coefficient was found to be 0.833. For the test-retest reliability, the ICC was found to be 0.96, the agreement between the first Dynamic Gait Index scorings of the two physiotherapists was analyzed with the ICC and was found to be 0.88, the second scorings which was taken after two weeks after the first evaluation, the ICC result was found to be 0.99. For the content validity of the Dynamic Gait Index, the Spearman Rank Correlation Coefficient (r) was analyzed to determine the correlation between Dynamic Gait Index and Timed Up and Go Test (TUG), Four Square Step Test (FSST), and Amputee Mobility Predictor Scoring (AMP). There was a weak correlation between the total score of DGI and TUG (r=0.38), a weak correlation between the total score of DGI and the FSST (r=0.27), and a moderate relationship between the total score of DGI and AMP (r=0, 56). The construct validity analysis of our study was conducted with the Amos package program using diagram. The Relative Chi-Square Index (CMIN/df) value of our study was found to be 0.679 The Goodness of Fit Index (GFI) value was determined as 0.873 The Comparative Fit Index (CFI) value was found to be 1, it was observed that the Root Mean Square Residual (RMR) value was 0.024 and The Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA) value was 0, which also indicated a perfect fit. The Dynamic Gait Index was found to be a reliable and valid test for clinical use in assessing gait, dynamic balance, and fall risk in individuals with lower extremity amputation.