Isparta ili Gönen ilçesi süt sığırı işletmelerinin temel yapısal özellikleri ile bazı hayvan refahı göstergeleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of dairy cattle farms in Gönen district, Isparta province, in terms of basic structural characteristics and some animal welfare indicators
  1. Tez No: 1001702
  2. Yazar: BEKİR ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan refahı, Isparta, Animal welfare, Isparta
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Isparta İli Gönen ilçesinde bulunan süt sığırı işletmelerinin hayvan refahı açısından mevcut durumun belirlenmesi ve değerlendirilmesidir. Araştırma kapsamında, 10 baş ve üzeri süt sığırına sahip işletmeler hedeflenmiş ve 76 sorudan oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Veriler, yerinde yapılan gözlemler ve işletme sahipleri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Çalışma öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı TÜRK-VET kayıtları incelenmiş, ve toplam 94 işletme belirlenmiş ve bunlardan 73'ü araştırmaya dahil edilmiştir. Elde edilen bulgular göre, işletmelerin tamamı aile işletmesi niteliğinde olup: veteriner hizmetlerini ihtiyaç halinde aldıklarını beyan etmişlerdir. Hayvanların büyük bir kısmının yem ve suya erişiminin yeterli olduğu, süt inekleri için ideal olan rumen skoruna sahip olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın, barınak zeminlerinin önemli bir bölümün kaymayı önleyici özellikte olmadığı, zeminde idrar ve dışkı birikiminin yaygın olduğu ve kirlilik skorlarının yüksek seviyelerde bulunduğu belirlenmiştir. Düzenli dezenfeksiyon uygulaması yapan işletmelerin oranı %65.8 olup, bu işletmelerde yaygın hastalık görülme sıklığının düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, Gönen ilçesindeki süt sığırı işletmelerinde hayvan refahının genel olarak kabul edilebilir düzeyde olduğu, ancak barınak koşulları, hijyen uygulamaları ve yönetimsel düzenlemeler açısından iyileştirmelere ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the current status of animal welfare in dairy cattle farms of different sizes located in the Gönen district of Isparta Province. The study foced on farms with 10 or more dairy cattle, and data were collected using a structured questionnaire consisting of 76 questions. Information was obtained on-site observation and face-to-face interviews with the farm owners. Prior to the field study, records from the Ministry of Agriculture and Forestry's TÜRK-VET database were examined, and a total 94 farms were identified. Of these, 73 farms voluntarily participated in the study, resulting in a survey completion rate of 78.49%. The findings revealed that all participating werefamily-owned enterprises and that veterinary services were generally utilized on an as-need basis. The majority of the animals were found to have adequate Access to feed and water, and to exhibit rumen fill scores that are considered ideal for dairy cows. However, a large proportion of barns had floors that were not suitable for preventing slipping, and urine and manure accumulation on barn floors was commonly observed. In addition, cleanliness scores of animals were found to be relatively high, indicating shortcomings in hygiene management practices. Regular disinfection was performed in 65.8% of the farms, and these farms showed a lower incidence of commonly observed diseases. Overall, the results indicate that while basic animal welfare requirements are patially met in dairy cattle farms in the Gönen district, significant improvements are needed in housing conditions, hygiene practices, and overall management. Enhancing awareness of animal welfare principles and implementing better structural and managerial practices are essential to improve both animal wll-being and the sustainability of dairy productin systems.