Diyabetik retinopati hastalarında kalsiyum dobesilat tedavisininmaküler mikrovaskülarite üzerine etkisi: OCT ve OCT- anjiografi ile değerlendirme
Effect of calcium dobesilate therapy on macular microvascularity in patients with diabetic retinopathy: Evaluation with OCT and OCT angiography
  1. Tez No: 1001713
  2. Yazar: BURCU ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN GÖKHAN GÜRELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum dobesilat, Diyabetik Retinopati, Optik Koherens Tomografi Anjiografi, Calcium dobesilate, Diabetic retinopathy, Optical coherence tomography angiography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diyabetik retinopati hastalarında kalsiyum dobesilat tedavisinin 1 yıllık takipte maküler mikrovaskülarite ve klinik bulgular üzerine etkisinin OCT ve OCT-Anjiografi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde Eylül 2022- Aralık 2025 tarihleri arasında kalsiyum dobesilat tedavisi başlanan ve tedavisiz takip edilen 1 yıl takibi olan diyabetik retinopati hastalarının verileri retrospektif olarak incelendi. Demografik veriler, diyabetik ve sistemik özellikler, 0. ay, 6. ay ve 12. ay olmak üzere metabolik parametreler, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), diyabetik retinopati (DRP) evresi, OCT bulguları ve OCT- Anjiografi bulguları kaydedildi. Bulgular: Kalsiyum dobesilat kullanan 28 hasta ve kullanmayan 42 hasta kontrol grubu olmak üzere toplam 70 hasta çalışmaya dahil edildi. Gruplar yaş, cinsiyet, diyabetik özellikler, sistemik özellikler, kullandıkları ilaçlar ve metabolik parametreler açısından benzerdi. Her iki grup da 1 yıllık takipte metabolik olarak stabil seyretti. EİDGK ve DRP evresi her iki grupta da zamanla anlamlı değişiklik göstermedi. 6 ve 12 aylık değişimlerde EİDGK, KD grubunda kontrol grubuna kıyasla korunduğu görüldü (p=0,002). OCT'de 1 yıllık takipte KD grubunda toplam maküler volüm ve maksimum retinal kalınlık anlamlı olarak azaldı. (p<0,001; p=0.002). OCTA'da 1 yıllık takipte kontrol grubuda FAZ alanı ve perimetre anlamlı artarken (p<0,001; p=0.002) kontrol grubunda korundu. Yüzeyel kapiller pleksus damar dansitesi 1 yıllık takipte kontrol grubunda anlamlı azalmasına (p=0,040) karşın KD grubunda anlamlı arttı (p=0,027). Derin kapiller pleksus damar dansitesi ise 1 yıllık takipte kontrol grubunda anlamlı azalmasına (p<0,01) karşın KD grubunda korundu (0,483). Hiçbir hastada yan etki görülmedi. Sonuç: Kalsiyum dobesilat; yan etki oluşturmadan hem maküler ödemi azaltan hem de vasküler koruma sağlayan hatta reperfüzyon potansiyeli olan, adjuvan bir tedavi olarak diyabetik retinopati yönetiminde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effects of calcium dobesilate therapy on macular microvasculature and clinical findings over a 1-year follow-up in patients with diabetic retinopathy using optical coherence tomography (OCT) and OCT angiography (OCT-A). Materials and Methods: In this retrospective study, data from diabetic retinopathy patients who were initiated on calcium dobesilate therapy and those followed without treatment at the Department of Ophthalmology, Gazi University Faculty of Medicine, between September 2022 and December 2025, and who had 1-year follow-up, were reviewed. Demographic characteristics, diabetic and systemic features, and metabolic parameters at baseline (month 0), month 6, and month 12 were recorded. Best-corrected visual acuity (BCVA), diabetic retinopathy (DR) stage, OCT findings, and OCT angiography findings were documented at the same time points. Results: A total of 70 patients were included: 28 in the calcium dobesilate group and 42 in the control group. The groups were comparable in terms of age, sex, diabetic characteristics, systemic features, medications used, and metabolic parameters. Both groups remained metabolically stable over the 1-year follow-up. BCVA and DR stage did not change significantly over time in either group. However, changes in BCVA at 6 and 12 months indicated better preservation in the calcium dobesilate group compared with the control group (p=0.002). On OCT, total macular volume and maximum retinal thickness decreased significantly in the calcium dobesilate group over 1 year (p<0.001; p=0.002). On OCT-A, foveal avascular zone (FAZ) area and perimeter increased significantly in the control group over 1 year (p<0.001; p=0.002), whereas these parameters were preserved in the calcium dobesilate group. Superficial capillary plexus vessel density decreased significantly in the control group over 1 year (p=0.040) but increased significantly in the calcium dobesilate group (p=0.027). Deep capillary plexus vessel density decreased significantly in the control group over 1 year (p<0.01) but was preserved in the calcium dobesilate group (p=0.483). No adverse effects were observed in any patient. Conclusion: Calcium dobesilate may be used as an adjuvant therapy in the management of diabetic retinopathy, offering both a reduction in macular edema and vascular protection—potentially with reperfusion capacity—without causing adverse effects.