Multiple Skleroz (MS) hastalarında mikroRNA'ların rolü ve prognozla ilişkisi
The role of microRNAs in patients with Multiple Sclerosis and their association with prognosis
  1. Tez No: 1001714
  2. Yazar: ŞEYMA BİLDİRİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ELİF ÜNAL, DR. CANAN EMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, MikroRNA, Nöroenflamasyon, Nöroloji, Multiple Sclerosis, MicroRNA, Neuroinflammation, Neurology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Multipl skleroz (MS), inflamasyon, demiyelinizasyon ve nörodejeneratif süreçlerle karakterize kronik otoimmün bir sinir sistemi hastalığıdır. Klinik seyri relapsing-remitting (RRMS), sekonder progresif (SPMS) ve primer progresif (PPMS) alt tipler arasında değişkenlik gösterir ve hastalık progresyonunu öngörebilecek güvenilir biyobelirteçlere ihtiyaç vardır. MikroRNA'lar (miRNA), gen ekspresyonunun post-transkripsiyonel düzenlenmesinde rol oynayan ve periferal biyolojik örneklerde stabil saptanabilmeleri nedeniyle biyobelirteç adaylarıdır. Bu çalışmada hsa-miR-92a-1-5p, hsa-miR-10a-3p, hsa-miR-155-5p, hsa-miR-146a-5p, hsa-miR-320a-3p ve hsa-miR-145-5p ekspresyonlarının MS patofizyolojisi, klinik alt tipleri ve prognoz ile ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: McDonald 2024 kriterlerine göre MS tanısı alan 61 hasta ve 32 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Analiz grubunda 41 RRMS, 12 SPMS ve 8 PPMS hastası yer aldı. Periferik kan örneklerinden miRNA izolasyonu yapıldı ve cDNA sentezi sonrası RT-qPCR ile hedef miRNA ekspresyonları analiz edildi. Veriler housekeeping gen ile normalize edilerek klinik parametreler ve EDSS skorları ile birlikte değerlendirildi. Bulgular: RRMS alt grubunda hsa-miR-92a-1-5p (FR: 2,20, p=0,985) ve hsa-miR-146a-5p (FR: 2,04, p=0,933) genlerinde artış eğilimi gözlenmiş, hsa-miR-145-5p geninin hem RRMS (FR: 2,28, p=0,537) hem de PPMS (FR: 2,06, p=0,772) gruplarında görece yüksek ekspresyon gösterdiği saptanmıştır. hsa-miR-320a-3p geninin tüm MS alt tiplerinde azalmış ekspresyon paternine sahip olduğu izlenmiş olup bu değişimin RRMS grubunda belirgin ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür (FR: −14,87, p=0,0002; SPMS: FR: −21,21, p=0,036; PPMS: FR: −22,66, p=0,089). Ayrıca hsa-miR-10a-3p geninin SPMS alt grubunda down-regülasyon eğilimi gösterdiği belirlenmiştir (FR: −3,72, p=0,123). Sonuç: Bulgular, seçilmiş miRNA panelinin MS alt tiplerine özgü moleküler değişiklikleri ortaya koyabileceğini ve miR-320a-3p'nin nöroenflamatuvar süreçlerle ilişkili bir biyobelirteç adayı olabileceğini düşündürmektedir. Ancak örneklem büyüklüğünün sınırlı olması nedeniyle bulguların doğrulanması için daha geniş çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Multiple sclerosis (MS) is a chronic autoimmune disease of the central nervous system characterized by inflammation, demyelination and neurodegeneration. Its course varies among relapsing–remitting (RRMS), secondary progressive (SPMS) and primary progressive (PPMS) forms, and reliable biomarkers are needed to predict disease progression. MicroRNAs (miRNAs) regulate gene expression post-transcriptionally and can be stably detected in peripheral samples, making them promising biomarker candidates. This study investigated the expression of hsa-miR-92a-1-5p, hsa-miR-10a-3p, hsa-miR-155-5p, hsa-miR-146a-5p, hsa-miR-320a-3p and hsa-miR-145-5p in relation to MS pathophysiology, clinical subtypes and prognosis. Materials and Methods: Sixty-one MS patients diagnosed according to the McDonald 2024 criteria and 32 healthy controls were included. The cohort consisted of 41 RRMS, 12 SPMS and 8 PPMS patients. miRNA was isolated from peripheral blood and, after cDNA synthesis, expression levels were analyzed by RT-qPCR. Data were normalized to a housekeeping gene and evaluated with clinical parameters and EDSS scores. Results: In the RRMS subgroup, an increasing trend was observed in hsa-miR-92a-1-5p (FR: 2.20, p=0.985) and hsa-miR-146a-5p (FR: 2.04, p=0.933). hsa-miR-145-5p showed relatively higher expression in both RRMS (FR: 2.28, p=0.537) and PPMS (FR: 2.06, p=0.772). hsa-miR-320a-3p showed decreased expression in all MS subtypes, with a more pronounced and statistically significant change in RRMS (FR: −14.87, p=0.0002; SPMS: FR: −21.21, p=0.036; PPMS: FR: −22.66, p=0.089). hsa-miR-10a-3p also showed a down-regulation trend in SPMS (FR: −3.72, p=0.123). Conclusion: The selected miRNA panel may reflect subtype-specific molecular changes in MS, and miR-320a-3p may represent a biomarker associated with neuroinflammation. Larger studies are needed to confirm these findings.