Parite ve emzirme durumunun emzirme öz yeterliliği ve annelik özgüveni ile ilişkisinin araştırılması: Longitudinal bir çalışma
Investigating the relationship of parity and breastfeeding status with breastfeeding self-efficacy and maternal confidence: A longitudinal study
- Tez No: 1001726
- Danışmanlar: DR. IŞIK GÖNENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Emzirme, Öz yeterlilik, Anne sütü, Özgüven, Breastfeeding, Self-efficacy, Breastmilk, Self-confidence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda anne ve bebeğin iyilik hali için önemli unsurlar olan emzirme ve parite durumunun emzirme öz yeterliliği ve annelik özgüveni ile ilişkisinin yanı sıra, emzirme öz yeterliliği, annelik özgüveninin ve emzirme durumunun zaman içerisindeki değişimi ve çeşitli sosyodemografik değişkenlerle ilişkisinin prospektif/longitudinal olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız İstanbul Pendik Kavakpınar 2 nolu Aile Sağlığı Merkezi'nde 05/12/2024 ile 25/09/2025 tarihleri arasında tüm birimlere başvuran gebe ve doğum sonrası hastalar üzerinde katılımcı bilgi toplama formu ile Gebelik Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği-Kısa Formu (GEÖYÖ-KF), Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği-Kısa Formu (EÖYÖ-KF), Pharis Özgüven Ölçeği (PÖÖ) kullanılarak, yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Kişilerden çalışmaya katılımları için bilgilendirilmiş onam alınmıştır. 32. haftadan itibaren tüm gebeler, olasılıksız örnekleme yöntemi olan yapısal bir teknik kullanmadan, yalnızca araştırma çalışmasına katılmaya uygun kişilerin seçildiği amaçlı örnekleme yöntemi ile çalışmaya dahil edilmiştir. Toplamda 98 kadın çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 29,71±5,61 yıl, %39,8'i daha önce doğum yapmamış, %60,2'si daha önce doğum yapmış kadınlardan oluşmaktadır. 2. ayda tüm annelerin emzirdiği 6. ayda %90,8 annenin emzirmeye devam ettiği tespit edilmiştir. 6.ayda emzirmeye devam eden annelerin GEÖYÖ-KF, 2.ay ve 6.ayda EÖYÖ-KF puan ortalamaları emzirmeyenlere göre yüksek bulunmuştur. 6.ayda emzirmeye devam eden annelerde EÖYÖ-KF puanlarının zamanla artış gösterdiği görülmüştür. Daha önce doğum yapmış annelerin GEÖYÖ-KF puanları, daha önce doğum yapmamış kadınlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Buna karşın 2. ay ve 6. ay EÖYÖ-KF puanları anlamlı değildir. Daha önce doğum yapmış ve daha önce doğum yapmamış kadınlarda EÖYÖ-KF puanlarının zamanla anlamlı düzeyde değiştiği görülmüştür. PÖÖ puanlarında, 2. ve 6. ay ölçümlerinde anlamlı fark bulunmamıştır. Her iki grubun zaman içindeki değişiminde PÖÖ puanlarının anlamlı düzeyde arttığı saptanmıştır. 6.ayda emziren annelerin GEÖYÖ-KF, 2.ay ve 6.ayda EÖYÖ-KF puan ortalamaları emzirmeyenlere göre daha yüksek bulunmuştur. PÖÖ puanları 6. ayda emzirme durumuna göre incelendiğinde, 6.ayda emziren annelerde PÖÖ puanlarının arttığı saptanmıştır. Çalışmada EÖYÖ-KF ve PÖÖ sonuçları ile yaş, eğitim düzeyi, parite sayısı, emzirme durumu, sigara içmeyenlerde farklar bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızdaki bulgular, parite ve emzirme durumunun, emzirme öz yeterliliği ve annelik özgüveni üzerindeki belirgin etkisini ortaya koymaktadır. Doğum yapmamış annelerin emzirme öz yeterlilik ve annelik özgüven puanları daha yüksek oranda giderek artış göstermiştir. Gebeliğin ve emzirmenin hem anne hem bebek açısından olumlu sonuçları beraberinde getireceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, it was aimed to prospectively and longitudinally examine the relationship between breastfeeding and parity—key determinants of maternal and infant well-being—and breastfeeding self-efficacy and maternal confidence, as well as to investigate the changes over time in breastfeeding self-efficacy, maternal confidence, and breastfeeding status, and their associations with various sociodemographic variables. Materials and Methods: Our study was conducted at İstanbul Pendik Kavakpınar No.2 Family Health Center between December 5, 2024, and September 25, 2025, among pregnant and postpartum women who applied to all units. Data were collected through face-to-face interviews using a participant information form, the Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale-Short Form, the Breastfeeding Self-Efficacy Scale-Short Form, and the Pharis Self-Confidence Scale. Informed consent was obtained from all participants prior to inclusion in the study. All pregnant women from the 32nd gestational week onward were included using purposive sampling, a non-probability sampling method in which only individuals eligible for participation were selected without employing a structured sampling technique. A total of 98 women were included in the study. Results: The mean age of the women was 29.71 ± 5.61 years; 39.8% were nulliparous and 60.2% were multiparous. It was determined that all mothers were breastfeeding at 2 months postpartum, and that 90.8% continued breastfeeding at 6 months. The mean scores of the Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale–Short Form (PBSES-SF) and the Breastfeeding Self-Efficacy Scale–Short Form (BSES-SF) at 2 and 6 months were higher among mothers who continued breastfeeding at 6 months compared to those who did not. Furthermore, BSES-SF scores demonstrated an increasing trend over time among mothers who continued breastfeeding at 6 months. PBSES-SF scores were found to be significantly higher in multiparous women compared to nulliparous women; however, no significant differences were observed in BSES-SF scores at 2 and 6 months. In both multiparous and nulliparous groups, BSES-SF scores showed a significant change over time. No significant difference was found between the 2nd- and 6th-month measurements of the Pharis Confidence Scale (PCS); however, PCS scores increased significantly over time in both groups. At 6 months, mothers who continued breastfeeding had higher PBSES-SF and BSES-SF (at 2 and 6 months) mean scores compared to those who did not breastfeed. When PCS scores were evaluated according to breastfeeding status at 6 months, an increase in PCS scores was observed among mothers who were breastfeeding. In the study, BSES-SF and PCS results were found to be associated with age, educational level, parity, breastfeeding status, and non-smoking status. Conclusion: The findings of our study demonstrate a significant impact of parity and breastfeeding status on breastfeeding self-efficacy and maternal confidence. The breastfeeding self-efficacy and maternal confidence scores of nulliparous women showed a more pronounced and progressive increase over time. We consider that pregnancy and breastfeeding are likely to yield favorable outcomes for both the mother and the infant.