Doğum öncesi verilen eğitimin gebenin bilgi düzeyi ile memnuniyet durumuna etkisi
Effect of prenatal training on information and satisfaction level of a pregnant woman
  1. Tez No: 359338
  2. Yazar: SELDA ALTIPARMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANAYİT MARGİRİT COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Antenatal eğitim programı, gebe bilgi düzeyi, gebe memnuniyeti2, Antenatal training program, maternal knowledge, maternal satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Doğum öncesi verilen eğitimin gebenin bilgi düzeyi ile memnuniyet durumuna etkisini incelemek amacıyla yapılan bu çalışma, yarı deneysel nitelikte gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri 4 Aralık 2012- 7 Mayıs 2013 tarihleri arasında elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran 50 gebe oluşturmuştur. Verileri toplamak için, sosyo-demografik ve obstetrik bilgi toplama formu, bilgi düzeyini ölçen ve 47 sorudan oluşan anket formu ve doğum öncesi eğitimden memnuniyet anket formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 16.0 programı ve frekans, wilcoxon signed ranks test, Spearman korelasyonu, Mann-Whitney U testi kullanılarak elde edilmiştir. Bilgi düzeyini belirlemek amacıyla ''Üreme Organ Yapı ve İşleyişi ile Gebeliğin Oluşumu'', ''Gebelikte Oluşan Değişiklikler ile Olağan Şikayetlerle Baş Etme'', ''Gebelikte Öz Bakım Gereksinimleri'', ''Gebelikte Tehlike Belirtileri'', ''Doğum Eylemi'' ve ''Lohusalık Dönemi, Emzirme ve Aile Planlaması''ndan oluşan altı alt bölümün tümünde eğitim öncesi ve sonrası alınan toplam bilgi puanları karşılaştırıldığında, ileri düzeyde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (p0,05). Yine gebenin yaşı, ilk evlenme yaşı, ilk gebelik yaşı ve doğum sayısının eğitim sonrası bilgi puanını etkilemediği saptanmıştır. Gebelerin %68'inin aldıkları doğum öncesi eğitimden çok memnun, %32'sinin memnun olduğu bulgulanmıştır. Sonuç olarak, doğum öncesi verilen eğitimin gebelerin, bilgi düzeyini önemli ölçüde artırdığı ve verilen bu hizmetten çok memnun kaldıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, performed to investigate the effect of prenatal training on information and satisfaction level of a pregnant woman, is carried out in a quasi-experimental nature. Research data were obtained between December 4, 2012 and May 7, 2013. The research sample is composed of 50 pregnant patients admitted to the Department of Obstetrics and Gynecology Clinics, Cerrahpaşa Medical Faculty. In order to collect data, socio-demographic and obstetric data collection form, a questionnaire measuring information level and formed by 47 questions and a prenatal education satisfaction survey were used. Data were obtained by using SPSS 16.0 program and frequency, Wilcoxon signed rank test, spearman's correlation, Mann-Whitney U test. In order to determine the information level, an advanced level of a significant relationship (p0,05) among the information points before and after the training with the parity level of pregnant women, whether they have systemic diseases or not, planning status of that pregnancy, pregnancy discomfort level and family income. Yet the pregnant woman's age, first marriage age, first pregnancy age and the number of giving births were determined not to affect the information points after the training. It is found that 68% of pregnant women very pleased to get prenatal training and 32% of them are satisfied. As a result, the training provided to pregnant women before delivery was determined to increase the information level significantly and they were very satisfied with the service provided.