Farklı içerikli kök kanal patlarının biyouyumluluklarını değerlendirilmesi
The biocompatibility evaluation of different root canal sealers
- Tez No: 352784
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AYDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyouyumluluk, DPSCs, Kök kanal patı, HGF, MTT, Sitotoksisite, Biocompatibility, Cytotoxicity, DPSCs, HGF, MTT, Root canal sealers
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı kök kanal tedavisinde gütaperka ile birlikte kullanılan kök kanal dolgu patlarından; kalsiyum hidroksit (Sealapex), epoksi rezin (AH Plus), silikon (RoekoSeal), mineral trioksit agregat (MTA Fillapex) ve kalsiyum silikat fosfat (Smartpaste Bio) içerikli kanal patlarının biyouyumluluklarının incelenmesidir. Materyal ve Metot: Kanal patları üretici firmaların direktifleri doğrultusunda hazırlandı. Sertleşmiş kanal patları medyum ile 24 saat 370C'de inkübasyona bırakılarak ekstraktları elde edildi. Ekstraktlar insan gingival fibroblastları (HGF) ve dental pulpa kök hücreleri (DPSCs) ile 24 saat inkübe edildi ve bu deney 3 kere tekrarlandı. Sitotoksik değerlendirme MTT yöntemi ile yapıldı. Bulgular: Farklı konsantrasyonlarda kullanılan kök kanal dolgu patlarının HGF ve DPSC hücreleri üzerine sitotoksik etkileri değerlendirildiğinde; Sealapex ve MTA Fillapex'in farklı konsantrasyonlarda farklı etki gösterdiği, RoekoSeal'in tüm konsantrasyonlarda kabul edilebilir olduğu, AH Plus ve Smartpaste Bio'nun ise tüm konsantrasyonlarda sitotoksik etki göstermediği tespit edilmiştir. Varyans analizi sonuçlarına göre AH Plus- Smartpaste Bio ile MTA Fillapex-Sealapex grupları arasında istatistiksel olarak belirgin farklılık olduğu bu farklılığın her iki hücre grubu üzerinde aynı olduğu gözlenmiştir. Sonuç: MTA Fillapex ve Sealapex patlarının sitotoksisitelerinin yüksek olduğu, Smartpaste Bio ve AH Plus patlarının biyouyumlu, RoekoSeal'in ise kabul edilebilir biyouyumluluk gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is evaluation of biocompatibility of calcium hydroxide (Sealapex), epoxi resin (AH Plus), silicone (RoekoSeal), mineral trioxide aggregate (MTA Fillapex) and calcium silicate phosphate (Smartpaste Bio) based root canal sealer. Material and Method: The materials were mixed according to the manufacturer's instructions. Elutes of materials were prepared by incubating setted sealers in medium for 24 hours at 370 C. The elutes incubated with human gingival fibroblasts (HGF) and dental pulp stem cells (DPSCs) for 24 hours and repeated three times. Cytotoxic acitivity measured using the MTT assay. Results: The cytotoxic effect of root canal sealers on HGF and DPSCs cells at different concentrations was evaluated; Sealapex and MTA Fillapex showed different effects at different concentrations, Roekoseal was acceptable at all concentrations, AH Plus and Smarpaste Bio showed no cytotoxic effect at all concentrations Statistical analysis of variance showed highly significant differences between AH Plus-Smartpaste Bio and MTA Fillapex-Sealapex and no differences between cytotoxic effects of root canal sealers on all cell types. Conclusion: Smartpaste Bio and AH Plus were the most biocompatible materials followed by RoekoSeal. MTA Fillapex and Sealapex were the most cytotoxic materials.