İntravasküler ultrasonografi destekli perkutan koroner girişim ile anjiografiye dayalı perkutan koroner girişimin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of long-term outcomes of intravascular ultrasonography-assisted percutaneous coronary intervention and angiography-based percutaneous coronary intervention
  1. Tez No: 1001771
  2. Yazar: FEHMİ ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: İntravasküler ultrasonografi, klinik sonlanımlar, koroner arter hastalığı, perkütan koroner girişim, stent ekspansiyonu, Clinical outcomes, coronary artery disease, intravascular, ultrasound, percutaneous coronary intervention, stent expansion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Koroner arter hastalığı (KAH), dünya genelinde kardiyovasküler mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerinden biridir. Perkütan koroner girişim (PKG), KAH tedavisinde yaygın olarak kullanılan etkili bir revaskülarizasyon yöntemi olmakla birlikte, anjiyografi rehberli girişimlerde damar duvarı, plak yükü ve gerçek damar çapı hakkında sınırlı bilgi elde edilebilmektedir. İntravasküler ultrasonografi (IVUS), koroner arterlerin lümen ve damar duvarını ayrıntılı olarak değerlendirmeye olanak sağlayarak daha optimal stent seçimi ve yerleştirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, IVUS rehberli PKG ile anjiyografi rehberli PKG uygulanan hastalarda işlemle ilişkili anjiyografik ve mekanik parametreleri ile kısa ve uzun dönem klinik sonlanımları karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 01.01.2021–30.06.2024 tarihleri arasında koroner arter hastalığı tanısıyla PKG uygulanan ve en az bir yıllık takip verisi bulunan toplam 342 hasta incelendi. Hastalar, IVUS rehberli PKG uygulananlar (n=161) ve IVUS kullanılmayanlar (n=181) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik, klinik, laboratuvar, anjiyografik ve intravasküler görüntüleme verileri değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde uygun durumlarda bağımsız örneklem t testi, Mann–Whitney U testi, ki-kare ve Fisher kesin testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: IVUS yapılan ve yapılmayan gruplar arasında yaş ve cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark saptanmadı. IVUS rehberli grupta stabil anjina pektoris oranı daha yüksek, ST segment elevasyonlu miyokard infarktüsü oranı ise daha düşük bulundu. İşlem öncesi ve sonrası kantitatif koroner analizlerde IVUS grubunda referans damar çapı, minimal lümen çapı ve stent ekspansiyonunun anlamlı olarak daha iyi olduğu saptandı. IVUS rehberli PKG uygulanan hastalarda daha az stent sayısı ve daha kısa stent uzunluğu kullanıldığı görüldü. Klinik takipte, IVUS grubunda 1 yıllık kardiyak mortalite oranı anlamlı olarak daha düşük bulundu; diğer majör advers kardiyak olaylar açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Bu çalışmada, IVUS rehberli PKG'nin anjiyografi rehberli PKG'ye kıyasla daha optimal stent implantasyonu sağladığı ve uzun dönem kardiyak mortaliteyi azalttığı gösterilmiştir. Özellikle kompleks koroner lezyonlarda IVUS kullanımının işlem başarısını artırarak klinik sonuçları iyileştirebileceği düşünülmektedir. IVUS rehberli PKG, uygun hasta gruplarında güvenle tercih edilebilecek etkili bir girişimsel strateji olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Coronary artery disease (CAD) remains one of the leading causes of cardiovascular morbidity and mortality worldwide. Percutaneous coronary intervention (PCI) is a widely used and effective revascularization strategy in the management of CAD; however, angiography-guided PCI provides limited information regarding the vessel wall, plaque burden, and true vessel diameter. Intravascular ultrasound (IVUS) enables detailed assessment of the coronary lumen and vessel wall, allowing for more accurate stent selection and optimal stent deployment. The aim of this study was to comparatively evaluate procedure-related angiographic and mechanical parameters as well as short- and long-term clinical outcomes in patients undergoing IVUS-guided versus angiography-guided PCI. Methods: In this retrospective study, a total of 342 patients who underwent PCI for coronary artery disease between January 1, 2021 and June 30, 2024 and had at least one year of follow-up data were analyzed. Patients were divided into two groups: those who underwent IVUS-guided PCI (n = 161) and those who underwent angiography-guided PCI without IVUS (n = 181). Demographic, clinical, laboratory, angiographic, and intravascular imaging data were evaluated. Statistical analyses were performed using the independent samples t-test, Mann–Whitney U test, chi-square test, and Fisher's exact test, as appropriate. A p value < 0.05 was considered statistically significant. Results: There were no significant differences between the IVUS and non-IVUS groups in terms of age and sex distribution. The prevalence of stable angina pectoris was higher, whereas the rate of ST-segment elevation myocardial infarction was lower in the IVUS-guided group. Quantitative coronary analysis demonstrated significantly larger reference vessel diameter, minimal lumen diameter, and improved stent expansion in the IVUS group both before and after the procedure. Additionally, fewer stents and shorter total stent length were used in patients who underwent IVUS-guided PCI. During clinical follow-up, the 1-year cardiac mortality rate was significantly lower in the IVUS group, while no significant differences were observed between the groups regarding other major adverse cardiac events. Conclusion: This study demonstrates that IVUS-guided PCI provides more optimal stent implantation compared with angiography-guided PCI and is associated with reduced long-term cardiac mortality. The use of IVUS, particularly in complex coronary lesions, may enhance procedural success and improve clinical outcomes. IVUS-guided PCI appears to be an effective and reliable interventional strategy in appropriately selected patient populations.