Migrenli bireylere ait mevcut LC-MS/MS ham verilerinin retrospektif analizi: BoNT-a tedavisine bağlı aminoasit türevleri (arjinin, histidin, 1-metilhistidin ve 3-metilhistidin) değişimlerinin incelenmesi
Retrospective analysis of existing LC-MS/MS raw data from migraine patients: Investigation of changes in amino acid derivatives (arginine, histidine, 1-methylhistidine, and 3-methylhistidine) associated with BoNT-a treatment
  1. Tez No: 1001821
  2. Yazar: KADIDIATOU DIARRA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYMA DÜMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, BoNT-A, LC-MS/MS, amino asit metabolizması, histidin, 3-metilhistidin, retrospektif analiz, migraine, botulinum toxin type A, LC–MS/MS, amino acid metabolism, histidine, 3-methylhistidine, retrospective analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Migren, tekrarlayan baş ağrısı ataklarıyla seyreden ve yaşam kalitesini belirgin biçimde azaltan kronik bir nörovasküler hastalıktır. Botulinum toksin tip A (BoNT-A) tedavisinin klinik etkinliği bilinse de, tedaviye eşlik eden metabolik değişimler sınırlı düzeyde tanımlanmıştır. Bu çalışmada, yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 30 kronik migren hastası ve 30 sağlıklı kontrolün kodlanmış serum verileri retrospektif olarak analiz edildi. Migren grubunda BoNT-A tedavisi öncesi değerler ile tedavi sonrası 1. ay değerleri karşılaştırıldı; klinik yanıt VAS ve aylık atak sıklığı ile değerlendirildi. Başlangıçta migren hastalarında histidin düzeyi kontrollere göre daha düşükken, arjinin ve 3-metilhistidin düzeyleri daha yüksek bulundu; 1-metilhistidin açısından anlamlı fark saptanmadı. BoNT-A sonrası VAS 8,17±1,29'dan 1,63±1,35'e ve atak sıklığı 10,63±5,27'den 1,07±1,05'e anlamlı biçimde geriledi. Klinik iyileşmeye paralel olarak histidin 51,66±10,19'dan 60,87±5,90 µmol/L'ye yükseldi ve 3-metilhistidin 0,97±0,43'ten 0,70±0,18 µmol/L'ye azaldı; arjinin düzeylerinde anlamlı değişiklik gözlenmedi. Alt grup analizinde erkeklerde VAS azalması kadınlara göre daha yüksekti; sigara kullanımına göre yanıtlar benzerdi. ΔHistidin ile ΔVAS arasında anlamlı korelasyon saptanmadı; ancak robust çoklu regresyonda başlangıç histidin düzeyi ΔVAS için bağımsız yordayıcıydı. ROC analizinde histidin (AUC=0,789) ve 3-metilhistidin (AUC=0,714) kronik migreni ayırt etmede orta-iyi performans gösterdi.
Özet (Çeviri)
Migraine is a chronic neurovascular disorder that markedly impairs quality of life. Although the clinical efficacy of botulinum toxin type A (BoNT-A) is well established, accompanying metabolic changes remain insufficiently characterized. In this retrospective study, coded serum data from 30 patients with chronic migraine and 30 age- and sex-matched healthy controls were reanalyzed. In the migraine cohort, pre-treatment values were compared with measurements obtained 1 month after BoNT-A, and clinical response was assessed using the Visual Analog Scale (VAS) and monthly attack frequency. After BoNT-A, VAS decreased from 8.17±1.29 to 1.63±1.35 and monthly attacks from 10.63±5.27 to 1.07±1.05. In parallel, histidine increased from 51.66±10.19 to 60.87±5.90 µmol/L and 3-methylhistidine decreased from 0.97±0.43 to 0.70±0.18 µmol/L, while arginine showed no significant change. In subgroup analyses, men exhibited a larger VAS reduction than women, whereas smoking status was not associated with clinical or biochemical response. Change in histidine was not correlated with VAS improvement; however, baseline histidine independently predicted VAS change in robust multiple linear regression. In ROC analysis, histidine (AUC=0.789) and 3-methylhistidine (AUC=0.714) demonstrated moderate-to-good discrimination between chronic migraine and controls.