Endüstriyel plastifiyan üretimi için farklı katalizör sentezi kullanımı ve karakterizasyonu
Syntesis and characterization of different catalysts for industrial dotp (dioctylterephthalate) production
- Tez No: 1001896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Heterojen katalizörler, Heterogeneous catalysts
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde küresel plastikleştirici pazarı 10 milyon tonu aşmış olup, bu üretimin %90'ı esnek PVC malzemelere yöneliktir. Geleneksel üretim süreçlerinde kullanılan homojen esterleşme reaksiyonları; uzun reaksiyon süreleri (4-5 saat), yüksek enerji maliyetleri ve metal katalizörlerin uzaklaştırılması sırasında oluşan atık su kirliliği gibi dezavantajlara sahiptir. Bu çalışmada, söz konusu çevresel ve ekonomik sorunları aşmak amacıyla Metal-Organik Kafes (MOF) yapıları sentezlenerek heterojen katalizör olarak kullanılmıştır. Çalışma kapsamında; titanyum (IV) izopropoksit ile tereftalik asit ve 2-aminotereftalik asit ligandları kullanılarak solvotermal ve konvansiyonel yöntemlerle MOF sentezi gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen bu katalizörlerin, Di(2-etilheksil) tereftalat (DOTP) üretiminde 190 °C'de ve 1,0 saat gibi kısa bir sürede %99 verimle üstün katalitik performans sergilediği tespit edilmiştir. Ayrıca bu MOF yapılarının DOP, TOTM, DOA ve DOS gibi diğer önemli plastikleştiricilerin sentezinde de yüksek verimlilik ve geri dönüştürülebilirlik sunduğu görülmüştür. MOF'ların titanyum metal düğümlerinin esterleşme reaksiyonundaki baskın rolü ve ligandlardaki fonksiyonel grupların olumlu etkisi sayesinde, endüstriyel üretim için çevre dostu ve ekonomik bir alternatif ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, the global plasticizer market has exceeded 10 million tons, with 90% of this production directed towards flexible PVC materials. However, homogeneous esterification reactions used in traditional production processes possess significant disadvantages, such as long reaction times (4-5 hours), high energy costs, and wastewater pollution resulting from the removal of harmful metal catalysts. In this study, to overcome these environmental and economic challenges, Metal-Organic Framework (MOF) structures were synthesized and utilized as heterogeneous catalysts. Within the scope of the study, MOF synthesis was carried out via solvothermal and conventional methods using titanium (IV) isopropoxide with terephthalic acid and 2-aminoterephthalic acid ligands. It was determined that these synthesized catalysts exhibited superior catalytic performance with a 99% yield in the production of Di(2-ethylhexyl) terephthalate (DOTP) at 190 °C in a short duration of only 1.0 hour. Furthermore, these MOF structures were found to offer high efficiency and recyclability in the synthesis of other significant plasticizers such as DOP, TOTM, DOA, and DOS. Owing to the dominant role of the titanium metal nodes of the MOFs in the esterification reaction and the positive impact of the functional groups in the ligands, an environmentally friendly and economic alternative for industrial production was presented.