Kurakçıl peyzaj uygulamalarının kent içi ulaşım sistemlerinde sürdürülebilirliği, İstanbulörneği
Sustainability of xeriscaping practices in urban transportation systems: the case of İstanbul
  1. Tez No: 1001979
  2. Yazar: NURDAN FEYZA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ILICALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel sürdürülebilirlik, İstanbul, kent içi ulaşım sistemleri, kentsel ısı adası, kentsel peyzaj, kurakçıl peyzaj (xeriscape), peyzaj planlama, su tasarrufu, sürdürülebilirlik, ulaşım altyapısı, Environmental sustainability, Istanbul, urban transportation systems, urban heat island, urban landscape, xeriscape, landscape planning, water conservation, sustainability, transportation infrastructure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırma, İstanbul'daki kentsel ulaşım sistemlerinde kurakçıl peyzaj uygulamalarının sürdürülebilirliğini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, kurakçıl peyzaj yaklaşımının uygulanabilirliğini ve kentsel ölçekteki etkinliğini değerlendirmeyi, su kaynaklarının etkin kullanımı, kentsel ısı adası etkisinin azaltılması ve bakım maliyetlerinin düşürülmesi gibi potansiyel avantajları izlemeyi hedeflemektedir. Çalışma, kurakçıl peyzaj yöntemlerinin ulaşım koridorları, kavşaklar, refüjler gibi kentsel ulaşım altyapılarına uyum sağlaması açısından önem taşımaktadır. Bu çalışma ile amaç, kentsel ulaşım sistemlerinde kurakçıl peyzaj uygulamalarının sürdürülebilirlik potansiyelini değerlendirmektir. İstanbul örneği özelinde yapılan araştırmada, su kaynaklarının etkin kullanımı, kentsel ısı adası etkisinin azaltılması ve bakım maliyetlerinin en aza indirilmesi gibi uygulamaların potansiyel katkıları ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to examine the sustainability of arid landscape applications in urban transportation systems in Istanbul. The research aims to evaluate the applicability of the arid landscape approach and its effectiveness on an urban scale, to monitor potential advantages such as effective use of water resources, reduction of the urban heat island effect and reduction of maintenance costs. The study is important in terms of adapting xeriscape landscape methods to urban transportation infrastructures such as transportation corridors, intersections and medians. The aim of this study is to evaluate the sustainability potential of xeriscape landscape applications in urban transportation systemstudy is important in terms of adapting xeriscape landscape methods to urban transportation infrastructures such as transportation.