Ergenlere verilen öz düzenleme temelli öz şefkat eğitiminin akran zorbalığı düzeyine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of self-regulation-based self-compassion training given to adolescents on peer bullying levels: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 1001980
  2. Yazar: ZEYNEP COŞKUN YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akran Zorbalığı, Öz Düzenleme, Öz Şefkat, Ergenler, Peer Bullying, Self-Regulation, Self-Compassion, Adolescents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Okul ortamlarında akran zorbalığı, ergenlerin psikososyal uyumunu, akademik işlevselliğini ve ruh sağlığını olumsuz etkileyen yaygın bir sorun olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla bu çalışma, öz düzenleme temelli öz şefkat eğitiminin akran zorbalığı düzeyine etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü deneysel desenle 2023–2024 eğitim-öğretim yılında iki farklı lisede öğrenim gören öğrenciler arasından seçilen 36 müdahale ve 36 kontrol grubu olmak üzere toplam 72 katılımcıyla yürütülmüştür. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Öz Şefkat Ölçeği, Öz Düzenleme Ölçeği ve Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği ile toplanmıştır. Müdahale grubundaki öğrencilere 5 oturumdan oluşan öz düzenleme temelli öz şefkat eğitimi verilmiştir. Oturumlar yüz yüze 6'şar kişiden oluşan gruplara, her oturum 60 dakika olacak şekilde verilmiştir. Kontrol grubuna her hangi bir müdahale yapılmamıştır. Veriler ön test ve son test şeklinde toplanmıştır. Son test müdahaleden 4 hafta sonra toplanmıştır. Müdahale ve kontrol grubunun kişisel özelliklerinin tanımlanmasında frekans ve yüzde analizi kullanılmıştır. Müdahale ve kontrol grubunun sosyodemografik özellikler açışındın karşılaştırılmasın da Ki Kare analizi kullanılmıştır. Ki-kare analizinin varsayımlarına göre“Pearson Ki-Kare Değeri”“Fisher Exact Test Değeri”ve“Yates Ki-Kare Test Değeri”kullanılmıştır. Müdahale ve kontrol grubu puan ortalamaları arasındaki fark“Bağımsız Gruplarda t Testi”ile karşılatırılmıştır. Grupların ön test-son test puan ortalamasının karşılaştırılmasında“Bağımlı Gruplarda t Testi”kullanılmıştır. Çalışma sonucunda müdahale grubu akran zorbalığı son test puanlarının ön test puanlarına göre anlamlı ölçüde azaldığı, son test öz şefkat puanlarının ise ön test puanlarına göre anlamlı düzeyde artış gösterdiği saptanmıştır (P < 0,05). Kontrol grubu ön test ve son test puanlarında öz düzenleme dışında anlamlı bir değişiklik olmamıştır. Ayrıca eğitim sonrası müdahale grubu ile kontrol grubu akran zorbalığı ve öz şefkat puanları arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık olduğu ve bu farkın müdahale grubu lehine olduğu belirlenmiştir (P < 0,05). Sonuç olarak, öz düzenleme temelli öz şefkat eğitiminin ergenlerde akran zorbalığı davranışlarını azaltmada ve öz şefkat düzeylerini artırmada etkili bir müdahale olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda, söz konusu eğitimin okul temelli ruh sağlığı uygulamalarında ruh sağlığı hemşireleri tarafından koruyucu ruh sağlığı girişimi olarak yapılandırılması ve sürdürülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Peer bullying in school environments is defined as a widespread problem that negatively impacts adolescents' psychosocial adjustment, academic functioning, and mental health. Therefore, this study was conducted with a randomized controlled experimental design with a total of 72 participants, 36 in the intervention group and 36 in the control group, selected from students enrolled in two different high schools during the 2023–2024 academic year to examine the effects of self-regulation-based self-compassion training on peer bullying. Data were collected using a Personal Information Form, the Self-Compassion Scale, the Self-Regulation Scale, and the Peer Bullying Identification Scale. Students in the intervention group received 5 sessions of self-regulation-based self-compassion training. Sessions were conducted face-to-face in groups of 6, each session lasting 60 minutes. The control group received no intervention. Data were collected as a pre-test and post-test. The post-test was collected 4 weeks after the intervention. Frequency and percentage analysis were used to describe the personal characteristics of the intervention and control groups. Chi-square analysis was used to compare the sociodemographic characteristics of the intervention and control groups. According to the assumptions of chi-square analysis,“Pearson Chi-Square Value,”“Fisher Exact Test Value,”and“Yates Chi-Square Test Value”were used. The difference between the mean scores of the intervention and control groups was compared using the“Independent Groups t-Test.”The“Dependent Groups t-Test”was used to compare the pre-test and post-test mean scores of the groups. As a result of the study, it was determined that the post-test peer bullying scores of the intervention group significantly decreased compared to the pre-test scores, while the post-test self-compassion scores significantly increased compared to the pre-test scores (P < 0.05). There was no significant change in the pre-test and post-test scores of the control group, except for self-regulation. In addition, a statistically significant difference was determined between the peer bullying and self-compassion scores of the intervention and control groups after the training, and this difference was in favor of the intervention group (P < 0.05). In conclusion, self-regulation-based self-compassion training has been found to be an effective intervention in reducing peer bullying behaviors and increasing self-compassion levels in adolescents. Accordingly, it is recommended that this training be structured and implemented as a preventive mental health intervention by mental health nurses in school-based mental health practices.