65 yaş ve üzeri yüksek enerjili travma hastalarında kronik hastalık varlığının travma skorlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of chronic disease presence on trauma scores in high-energy trauma patients aged 65 and over
- Tez No: 1001990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik travma, Kronik hastalık, Travma skorları, EMTRAS, Mortalite, Geriatric trauma, Comorbidity, Trauma scores, EMTRAS, Mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, acil servise yüksek enerjili travma nedeniyle başvuran 65 yaş ve üzeri hastalarda kronik hastalık varlığının travma skorları (Glasgow Koma Skoru [GKS], Revize Travma Skoru [RTS], Yaralanma Şiddet Skoru [ISS], Travma ve Yaralanma Şiddeti Skoru [TRISS] ve Acil Travma Skoru [EMTRAS]) ve klinik seyir üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan çalışmada, 65 yaş ve üzeri yüksek enerjili travma hastaları kronik hastalık varlığına göre iki gruba ayrılarak demografik özellikler, travma tipleri, yoğun bakım yatışı, mortalite ve travma skorları karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında GKS, RTS, ISS, TRISS ve EMTRAS skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Ancak yoğun bakım yatışı olan hastalar incelendiğinde, kronik hastalığı bulunan grupta ISS medyan değerinin daha düşük olmasına rağmen yoğun bakım gereksiniminin devam ettiği görüldü (medyan ISS: 14,5'e karşı 17,0). Özellikle kafa ve toraks travması bulunan alt gruplarda, kronik hastalığı olan hastalarda travma skorlarının daha düşük değerlere sahip olmasına karşın klinik seyrin daha ağır olabildiği dikkati çekti. Sonuç: Bu bulgular, geriatrik yüksek enerjili travma hastalarında klasik travma skorlarının kronik hastalık yükünü ve biyolojik kırılganlığı yeterince yansıtamayabileceğini göstermekte olup, klinik karar süreçlerinde travma skorlarının travmanın tipi ve hastaya ait fizyolojik rezerv ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aimed to evaluate the effect of comorbid diseases on trauma scores (Glasgow Coma Scale [GCS], Revised Trauma Score [RTS], Injury Severity Score [ISS], Trauma and Injury Severity Score [TRISS], and Emergency Trauma Score [EMTRAS]) and clinical outcomes in patients aged 65 years and older presenting to the emergency department with high-energy trauma. Materials and Methods: In this retrospective study, elderly patients were divided into two groups according to the presence of comorbid diseases, and demographic characteristics, trauma patterns, intensive care unit admission, mortality, and trauma scores were compared. Results: No statistically significant differences were found between the groups in terms of GCS, RTS, ISS, TRISS, and EMTRAS scores (p>0.05). However, among patients requiring intensive care unit admission, patients with comorbid diseases required ICU care more frequently despite having lower median ISS values (median ISS: 14.5 vs. 17.0). In subgroup analyses, particularly in patients with head and thoracic trauma, individuals with comorbid diseases tended to have lower trauma scores despite experiencing a more severe clinical course. Conclusion: These findings suggest that conventional trauma scoring systems may not adequately reflect comorbidity burden and biological frailty in geriatric trauma patients, and trauma scores should be interpreted together with injury patterns and physiological reserve when making clinical decisions.