Kronik hiponatreminin geriatrik popülasyonda düşme insidansına etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of chronic hyponatremia on the incidence of falls in the geriatric population
- Tez No: 970114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY ULUDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Geriatri, Nephrology, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Hiponatremi, düşme, kalça kırığı, yaşlı, Hyponatremia, falls, hip fracture, elderly
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Hiponatremi (serum Na <135 mmol/L), özellikle yaşlı bireylerde sık görülen ve düşme ile ilişkili ciddi klinik sonuçlara yol açabilen bir elektrolit bozukluğudur. Hafif dereceli hiponatremi dahi yürüyüş bozuklukları, bilişsel işlevlerde azalma ve düşmelerle ilişkilendirilmiştir. Yaşlılarda kalça kırıkları yüksek morbidite ve mortaliteye neden olmakla birlikte, risk faktörleri arasında ileri yaş, kadın cinsiyet, osteoporoz, düşük D vitamini ve kalsiyum seviyeleri, fiziksel hareketsizlik ve önceki kırık öyküsü yer almaktadır. Ancak hiponatreminin yaşlı bireylerdeki düşme ve kırık riski üzerine olan etkisi ve dahası, bu klinik bilginin nasıl kullanılması gerektiği konusunda hala sınırlı bilgi bulunmaktadır. Bu nedenle bu çalışma kalça kırığı olan ve olmayan yaşlı hastalarda plazma sodyum ile birlikte hiponatremi ve kırık etyolojisinde yer alan bazı parametleride birlikte değerlendirerek hiponatreminin yaşlılarda düşme insidansına etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Metod: Çalışmamız tek merkezli, retrospektif bir çalışma olup Kayseri Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne 1 Ocak 2023 – 1 Ocak 2025 tarihleri arasında kalça kırığı ile başvuran hastalar üzerinden yürütülmüştür. Vaka grubunu 65 yaş ve üzeri, düşme sonrası kalça kırığı gelişmiş ve plazma sodyum düzeyi ölçülmüş 309 hasta oluşturmuştur. Kontrol grubu ise geriatri polikliniğe rutin takip amaçlı başvuran kalça kırığı olmayan 302 hastadan seçilmiştir. Dışlama kriterleri arasında 65 yaş altı hastalar, çoklu kırıklar, yüksek enerjili travmalar ve patolojik kırıklar yer almıştır. Ortak değişkenler yaş, cinsiyet, plazma sodyum, diyabetes mellitus (DM), hipertansiyon (HT), kronik böbrek hastalığı (KBH), kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalık, total kalça kemik mineral yoğunluğu (KMY), nöropsikiyatrik ilaç, diüretik ve kortikosteroid kullanımıdır. Kronik hiponatremi, en az 48 saat arayla tekrarlayan ölçümlerle doğrulanmıştır. Bulgular: Plazma sodyum düzeyi ile kalça kırığı riski arasında anlamlı ters ilişki saptanmıştır; her 1 mmol/L sodyum artışı fraktür riskini %18 azaltmıştır (OR = 0,82; %95 GA: 0,78–0,87; p < 0,001). Kalça kırığı olan hastaların sodyum düzeyi, kırık olmayan gruba kıyasla daha düşük bulunmuştur (137,70 ± 3,73 vs. 139,90 ± 3,21 mmol/L; p < 0,001). Fraktür grubunun KMY'si anlamlı şekilde daha düşüktür (−2,39 ± 0,78 vs. −1,57 ± 1,01; p < 0,001). Nöropsikiyatrik ilaç ve kortikosteroid kullanımı fraktür riskini artırırken, diüretik kullanımı ile fraktür riski arasında anlamlı ilişki gözlenmemiştir. Hipertansiyon fraktür riski ile ters ilişki göstermiştir. Kronik böbrek hastalığı, fraktür yaşayan grupta daha sık görülmüş, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamız, hiponatreminin yaşlılarda düşme ve kalça kırığı riskini artıran önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Hiponatremi yalnızca düşme riskini değil, kemik kalitesini de olumsuz etkileyerek kırık riskini yükseltebilmektedir. Ayrıca, nöropsikiyatrik ilaçlar ve kortikosteroidler fraktür riskini artıran ek faktörler olarak öne çıkmaktadır. Hipertansiyon ve diüretik kullanımı ile ilgili bulgular literatürle kısmen çelişmekte olup, ileri araştırmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: Hyponatremia (serum Na <135 mmol/L) is a common electrolyte disturbance in elderly individuals and is associated with serious clinical outcomes, including an increased risk of falls. Even mild hyponatremia has been linked to gait disturbances, cognitive impairment, and falls. Hip fractures in older adults are known to cause high morbidity and mortality, with risk factors including advanced age, female sex, osteoporosis, low vitamin D and calcium levels, physical inactivity, and prior fracture history. However, the impact of hyponatremia on fall and fracture risk in the elderly, as well as the clinical application of this information, remains limited. Therefore, this study aimed to investigate the effects of hyponatremia on fall incidence in elderly patients by evaluating plasma sodium levels alongside other parameters involved in hyponatremia and fracture etiology in patients with and without hip fractures. Methods: This single-center, retrospective study was conducted at the Kayseri City Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic between January 1, 2023, and January 1, 2025. The case group included 309 patients aged 65 years or older who had sustained a fall-related hip fracture and had plasma sodium measured. The control group consisted of 302 age-matched patients without hip fractures who presented to the geriatric outpatient clinic for routine follow-up. Exclusion criteria were age under 65, multiple fractures, high-energy trauma, and pathological fractures. Variables considered included age, sex, plasma sodium, diabetes mellitus (DM), hypertension (HT), chronic kidney disease (CKD), cardiovascular and cerebrovascular diseases, total hip bone mineral density (BMD), and the use of neuropsychiatric drugs, diuretics, and corticosteroids. Chronic hyponatremia was confirmed by repeated measurements at intervals of at least 48 hours. Results: A significant inverse relationship was observed between plasma sodium levels and hip fracture risk; each 1 mmol/L increase in sodium reduced fracture risk by 18% (OR = 0.82; 95% CI: 0.78–0.87; p < 0.001). Patients with hip fractures had significantly lower sodium levels compared to those without fractures (137.70 ± 3.73 vs. 139.90 ± 3.21 mmol/L; p < 0.001). BMD was significantly lower in the fracture group (−2.39 ± 0.78 vs. −1.57 ± 1.01; p < 0.001). Use of neuropsychiatric drugs and corticosteroids was associated with increased fracture risk, whereas diuretic use showed no significant relationship. Hypertension exhibited an inverse association with fracture risk. CKD was more prevalent in the fracture group, while no significant differences were found between groups regarding diabetes or cardiovascular diseases. Conclusion: Our study demonstrates that hyponatremia is an important factor increasing the risk of falls and hip fractures in the elderly. Hyponatremia not only elevates fall risk but also negatively affects bone quality, thereby increasing fracture susceptibility. Additionally, neuropsychiatric drugs and corticosteroids emerged as supplementary risk factors for fractures. Findings related to hypertension and diuretic use partially contradict the literature, highlighting the need for further investigation.