T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde web 2.0 araçlarının kullanımının öğrencilerin akademik başarısına etkisi
The impact of using web 2.0 tools on students' academic achievement in the Turkish History of Revolution and Ataturkism course
- Tez No: 1002062
- Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk İnkılap Tarihi, Tarih, Education and Training, History of Turkish Revolution, History
- Anahtar Kelimeler: Türk inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi, Turkish revolution history and Kemalism lesson
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde web 2.0 araçlarıyla desteklenmiş etkinliklerin kullanımının öğrencilerin akademik başarılarına etkisini ve bu yaklaşımın derse sağlayacağı katkıları incelemektir. Bu araştırmada hem nicel hem nitel araştırma yöntemleri yer aldığı için karma deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde ön test –son test kontrol gruplu yarı deneysel desen modeli tercih edilmiştir. Nitel kısmında ise deney grubu öğrencilerine yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Kayseri ili merkez ilçesinde bir ortaokulda öğrenim gören 46 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Seçkisiz örnekleme yöntemi ile bu öğrencilerden 23'ü deney grubu, 23'ü kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Akademik Başarı Test”kullanılmıştır. Uygulama öncesinde her iki gruba ön test yapılmıştır. Grupların denkliği sağlandıktan sonra“ Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye ”ünitesi kapsamında 6 hafta süresince deney grubuna Web 2.0 araçları ile hazırlanmış materyaller ile ders işlenirken kontrol grubuna mevcut öğretim programında yer alan yöntem ve teknikleri kullanılarak ders işlenmiştir. Uygulama sonunda kontrol ve deney grubuna son test uygulanmıştır. Ayrıca deney grubundan seçilen 15 öğrenciye de yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak görüşleri toplanmıştır. Nicel verileri analiz etmek için istatistik programı, nitel veriler için ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Deney grubu ön test ve son test puanları karşılaştırıldığında son test puanlarında olumlu yönde artış olduğu belirlenirken, kontrol grubu ön test ve son test puanları karşılaştırıldığında ise puanlar arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Web 2.0 araçlarının kullanıldığı dersler öğrencilerin akademik başarısını önemli ölçüde artırmıştır. Mevcut programa göre yürütülen derslerde önemli bir başarı artışı sağlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, to examine the effect of using activities supported by web 2.0 tools in the Turkish Republic History and Atatürkism course on students' academic success and the contributions to the lesson. Since this research includes both quantitative and qualitative research methods, a mixed experimental design was used. In the quantitative section, a pre-test – post-test control group quasi-experimental design model was preferred. In the qualitative section, a semi-structured interview form was administered to the students in the experimental group. The working group consists of 46 eighth-grade students attending a middle school in the central district of Kayseri province during the second semester of the 2023-2024 academic year. Using a non-random sampling method, 23 of these students were assigned to the experimental group and 23 to the control group. The“Academic Achievement Test,”was developed by the researcher as a data collection tool. Pre-testing was conducted on both groups. After the groups were equalized, lessons were taught to the experimental group for 6 weeks using materials prepared with Web 2.0 tools, while lessons were taught to the control group using the methods and techniques included in the existing curriculum. At the end of the application, a final test was administered to the control and experimental groups. Additionally, semi-structured interview forms were administered to 15 students selected from the experimental group to gather their opinions. Statistical software was used to analyze quantitative data, while content analysis was used for qualitative data. When comparing the pre-test and post-test scores of the experimental group, a positive increase was observed in the post-test scores, while no significant difference was found between the pre-test and post-test scores of the control group. Classes using Web 2.0 tools have significantly increased students' academic achievement.