Web 2.0 teknolojilerinin ortaokul 8. sınıf tarih öğretiminde kullanımının öğrencilerin akademik başarıları ve ders tutumlarına etkisi
The Impact of using web 2.0 technologies in 8th grade history instruction on students' academic achievement and attitudes towards the subject
  1. Tez No: 912622
  2. Yazar: AYKUT AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim teknolojisi, tarih eğitimi, web 2.0 araçları, akademik başarı, educational technology, history education, web 2.0 tools, academic achievement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde Web 2.0 teknolojilerinin kullanımının öğrencilerin akademik başarı ve ders tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kullanılarak ön-test son-test kontrol gruplu bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Mareşal Fevzi Çakmak Ortaokulu'nda farklı iki şubede öğrenim gören toplam 50 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Öğrenciler, deney grubu ve kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma sürecinde deney grubuna, Web 2.0 araçlarıyla hazırlanan öğretim planı uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise Web 2.0 araçları kullanılmadan öğretim sağlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Akademik Başarı Testi (İTABT)”kullanılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersine ilişkin tutumlarını ölçmek amacıyla“T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Tutum Ölçeği (İTATÖ)”kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS-22 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Parametrik testlerden bağımlı ve bağımsız örneklemler t-testi, grupların normal dağılım göstermesi şartına bağlı olarak kullanılmıştır. Bulgular: Bulguların incelenmesi sonucunda, uygulama öncesinde deney ve kontrol gruplarının T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde akademik başarı ve bu derse yönelik tutum puanları açısından benzer oldukları gözlemlenmiştir. Ancak, uygulama sonrasında T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersindeki akademik başarıda deney grubu lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Öte yandan, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersine yönelik tutum puanları açısından deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Sonuçlar: Bu araştırmadan elde edilen bulgular, Web 2.0 teknolojilerinin tarih öğretiminde öğrencilerin akademik performansına olumlu katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Ancak bu teknolojilerin öğrencilerin derse yönelik tutumlarını anlamlı bir şekilde artırdığına dair bir etki görülmemiştir. Bu durum, Web 2.0 teknolojilerinin öğrenci başarısını destekleme kapasitesini gösterirken, öğrenci tutumları üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to examine the effect of using Web 2.0 technologies on students' academic achievement and course attitudes in 8th grade Turkish History of Turkish Revolution and Atatürkçülük course. Method: In this study, a quasi-experimental design with pre-test, post-test, and control groups was used. The sample consisted of a total of 50 eighth-grade students who were enrolled in different classes at the Marshal Fevzi Çakmak Middle School in the 2023-2024 academic year. The students were assigned to the experimental and control groups. During the research process, the experimental group was taught using an instructional plan prepared with Web 2.0 tools. The control group, on the other hand, was taught without the use of Web 2.0 tools. The data collection tool used in the study was the“Republic of Turkey Revolution History and Atatürkçülük Academic Achievement Test (İTABT”developed by the researcher. In addition, the“Republic of Turkey Revolution History and Atatürkçülük Attitude Scale (İTATÖ)”was used to measure students' attitudes towards the Republic of Turkey Revolution History and Atatürkçülük course. The data obtained were analyzed using the SPSS-22 statistical program. Parametric tests, dependent and independent sample t-tests, were used depending on the condition that the groups showed normal distribution. Findings: As a result of the examination of the findings, it was observed that the experimental and control groups were similar in terms of academic achievement and attitudes towards the Republic of Turkey Revolution History and Atatürkçülük course before the application. However, a significant difference was found in the academic achievement of the Republic of Turkey Revolution History and Atatürkçülük course in favor of the experimental group after the application. On the other hand, no significant difference was observed between the experimental and control groups in terms of attitudes towards the Republic of Turkey Revolution History and Atatürkçülük course. Conclusions: The findings of this study reveal that Web 2.0 technologies contribute positively to students' academic performance in history teaching. However, there was no significant effect of these technologies on students' attitudes towards the course. This shows that while Web 2.0 technologies have the capacity to support student achievement, they do not have a significant effect on student attitudes.