Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın romanlarında korku unsurları
Elements of fear in the novels of Hüseyin Rahmi Gürpınar
  1. Tez No: 1002075
  2. Yazar: HALENUR KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIKA DİLEK YALÇIN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, Türk romanı, Turkish literature, Turkish novel
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Korku canlıların pek çoğunda benzer şekillerde meydana gelmekle birlikte insan için yalnızca fizyolojik değil psikolojik ve kültürel katmanları bulunan bir süreçtir. Bu katmanlı algılama ve yorumlama süreci ile korku edebiyat bağlamında da ifade edilmiştir. Edebiyat bağlamında korkunun temelleri ilk anlatılara kadar götürülebilir mitoloji, efsane, destan, masal ve halk anlatılarında korkutucu varlık ve olayları görmek mümkündür bununla birlikte söz konusu türlerde asıl amaç korkutmak değildir bu nedenle bu türlerde görülen korku unsurlarının korku edebiyatı bağlamında değerlendirilmesi güçtür. Bu bağlamda modern anlamda korku edebiyatı 18. yüzyılda gotik gelenek ile ortaya çıkmıştır. Aydınlanmacı düşünce, rasyonalizm ve reform hareketlerine karşı çıkış olarak değerlendirilen gotik edebiyat geleneği, benimsenen rasyonel düşünce sistemlerinin dışında kalan unsurları; olağanüstülükler, karanlık, tiksinti veren unsurlar, aşırılıklar gibi kurguya dâhil ederek, modern korku edebiyatının başlangıç noktası olmuştur. Gotik geleneğin belirgin özellikleri ile gelişen korku edebiyatı her edebiyat coğrafyasında farklı biçimlerde algılanmış ve değiştirilmiştir bu nedenle gotik gelenek daha geniş kapsamlı bir korku edebiyatına dönüşmüştür. Türk edebiyatında modern korku türünün gelişmesi 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyıl ile başlamıştır. Gotik geleneğin Batı coğrafyasında meydana gelmesinde etkili sebepler Türk coğrafyasında benzer şekillerde gerçekleşmemiştir bu nedenle Türk korku edebiyatı farkı bir gelişim göstermiştir. türk edebiyatında korku türünün tanınması çeviri eserler yoluyla başlamıştır ancak Tanzimat dönemi edebiyatçılarının rasyonel tercihleri bu türde telif eser verilmesini geciktirmiştir. 1960'lı yıllara kadar Türk edebiyatında korku türünde sayıca az eser yazılmıştır. Hüseyin Rahmi Gürpınar söz konusu süreçte korku unsurlarını romanlarında kullanan yazarlardan birisidir. Bu araştırmada öncelikle bir duygu olarak korku çeşitli disiplinler bağlamında değerlendirilecek, ardından korku edebiyatının kuramsal ve tarihsel gelişimi anlatılacak, son olarak Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın sanatı ve çalışma kapsamında incelenen romanları anlatılacaktır. Sonrasında Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın çalışma kapsamında incelenen romanlarında korku unsurları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Although fear manifests itself in similar ways in most living beings, for humans it is a process that involves not only physical but also psychological and cultural layers. This layered process of perception and interpretation has also been expressed in context of literature. The foundations of fear in literature can be traced back to the earliest narratives; frightening beings and events can be seen in mythology, legends, epics, fairy tales and folk tales. However, the main purpose of these genres is not to frighten, so it is difficult to evaluate the elements of fear seen in these genres in the context of horror literature. In this context, horror literature in the modern sense emerged in the 18th century with the Gothic tradition the Gothic literary tradition, seen as a reaction against Enlightenment thought, rationalism and reform movements, incorporated elements outside the accepted rational thought systems – such as supernatural phenomena, darkness, repulsive elements and excesses- into its narratives, thus becoming the starting point for modern horror literature. Horror literature, which developed with the distinctive features of the Gothic tradition, was perceived and modified in different ways in every literary geography; therefore, the Gothic tradition has transformed into a broader horror literature. The development of modern horror genre in Turkish literature began at the end of the 19th century and into the 20th century. The factors that led to the emergence of the Gothic tradition in Western geography did not occur in similar ways in Turkish geography; therefore, Turkish horror literature has shown a distinct development. The recognition of the horror genre in Turkish literature began through translated works, but the rational preferences of writers during the Tanzimat period delayed the production of original works in this genre. Until the 1960s, few works were written in the horror genre in Turkish literature. Hüseyin Rahmi Gürpınar is one of the writers who used elements of horror in his novels during this period. This study will first evaluate fear as an emotion in the context of various disciplines, then describe the theoretical and historical development of horror literature and finally discuss Hüseyin Rahmi Gürpınar's art and the novels examined in this study. Subsequently, the elements of fear in Hüseyin Rahmi Gürpınar's novels examined in this study will be analyzed.