Türk, Hint ve Çin masallarının değerler eğitimi açısından karşılaştırılması
Comparison of Turkish, Indian and Chinese fairy tales in terms of values ​​education
  1. Tez No: 1002079
  2. Yazar: AYŞEGÜL KÖMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Hint masalları, Masallar, Türk masalları, Çin kültürü, Values, Indian tales, Tales, Turkish tales, China culture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türk, Hint ve Çin masallarında 2024 yılında yenilenen öğretim programında yer alan 20 değerden hangilerinin bulunduğunu, bu değerlerin nasıl ve ne sıklıkta işlendiğini, masal türlerine göre farklılık gösterip göstermediğini ve masallarda tespit edilen“diğer değerleri”karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu amaca uygun olarak nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Türk, Hint ve Çin masal kitaplarından seçilen toplam 120 masal, araştırmanın inceleme nesnesini oluşturmaktadır. Masallar; hayvan masalları, gerçekçi masallar ve olağanüstü masallar olmak üzere sınıflandırılmıştır. Verilerin toplanmasında doküman incelemesi, verilerin analizinde ise içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Yirmi değerin incelendiği çalışmada, Türk masallarında 202, Hint masallarında 171, Çin masallarında ise 176 değer tespit edilmiştir. İncelenen 120 masalın ortalama değer yüzdelerine bakıldığında en sık kullanılan değerlerin yardımseverlik (% 21,48), sevgi (% 13,55) ve sorumluluk (% 9,82) olduğu; en az kullanılan değerlerin ise vatanseverlik (% 0,17), tasarruf (% 0,55) ve sağlıklı yaşam (% 1,06) olduğu tespit edilmiştir. Üç milletin masallarında da olağanüstü masal türünün, diğer masal türlerine kıyasla daha fazla değer içerdiği tespit edilmiştir.“Diğer değerler”açısından yapılan karşılaştırmada ise, üç milletin masallarında da benzer değerlerin yer aldığı görülmüştür. Hem değer sayısının hem de değer çeşitliliğinin fazla olması nedeniyle Türk masallarının, değer aktarımı ve değerler eğitiminde kullanılabilecek önemli kaynaklar olduğu, bununla birlikte Hint ve Çin masallarının da eğitici ve ahlaki yönlerinin güçlü olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca masalların kültürel mirasın aktarılmasının ötesinde, çağdaş eğitim hedefleriyle de örtüşen güçlü birer değerler ve beceri eğitimi aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to comparatively examine which of the twenty values included in the curriculum revised in 2024 are represented in Turkish, Indian, and Chinese folktales, the ways in which these values are conveyed, their frequency of occurrence, whether they vary according to folktale types, and the additional values identified within the narratives. In accordance with this objective, the document analysis technique, a qualitative research method, was employed. The corpus of the study consists of a total of 120 folktales selected from Turkish, Indian, and Chinese folktale collections. The folktales were categorized into animal tales, realistic tales, and extraordinary tales. Data were collected through document analysis, while content analysis and descriptive analysis were used conjointly for data analysis. Within the scope of the analysis of twenty values, 202 value instances were identified in Turkish folktales, 171 in Indian folktales, and 176 in Chinese folktales. An examination of the average value percentages across the 120 folktales revealed that the most frequently emphasized values were helpfulness (21.48%), love (13.55%), and responsibility (9.82%), whereas patriotism (0.17%), thrift (0.55%), and healthy living (1.06%) were the least frequently represented. Furthermore, in the folktales of all three cultures, extraordinary tales were found to incorporate a greater number of values compared to other folktale types. The comparative analysis of“other values”indicated that similar values were present across the folktales of the three cultures. The findings suggest that, due to both the high frequency and diversity of values, Turkish folktales constitute significant resources for value transmission and values education. Nevertheless, Indian and Chinese folktales were also determined to possess strong educational and moral dimensions. Overall, the study concludes that folktales function not only as instruments for the transmission of cultural heritage but also as effective tools for values and skills education that are aligned with contemporary educational objectives.