Perkütan endoskopik gastrostomi tüpüyle beslenen hastalara bakım veren bireylerin enteral beslenme uygulamalarına ilişkin bilgi düzeyleri, algılanan stres ve bakım yükünün incelenmesi
Examination of knowledge levels of enteral nutrition practices, perceived stress and care burden of individuals caring for patients fed with percutaneous endoscopic gastrostomy tube
  1. Tez No: 1002098
  2. Yazar: AYŞE PORTAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NEFİSE BAHÇECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım vericiler, Bakım yükü, Perkütan endoskopik gastrostomi, Stres, Caregivers, Care burden, Percutaneous endoscopic gastrostomy, Stres
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Araştırma, Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) tüpü ile beslenen hastalara bakım veren bireylerin enteral beslenme uygulamalarına ilişkin bilgi düzeyleri, algılanan stres ve bakım yükünün incelenmesi amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki araştırma, İstanbul ilinde bir şehir hastanesinin dokuz farklı servisinde yatan hastalara bakım veren 150 birey ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Bilgi Formu, PEG tüpü ile Beslenme Uygulamalarına İlişkin Bilgi Düzeyini Değerlendirme Formu, Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) ve Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği (ZBYÖ) kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Student's t test, One-Way ANOVA test, Kruskal Wallis test, Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanıldı. Hastalara bakım veren bireylerin yaş ortalaması 48,02±11,96 olup, %70'i kadın, %86,7'si evli, %52,7'si ilkokul mezunu, %12,7'si emeklidir. PEG tüpü ile Beslenme Uygulamalarına İlişkin Bilgi Düzeyini Değerlendirme Formu puan ortalaması 21,50±1,71; ASÖ toplam ve yetersiz özyeterlilik algısı, stres/rahatsızlık algısı alt boyut puan ortalamaları sırasıyla; 22,94±5,49, 9,76±2,74, 13,18±3,91, ZBYÖ puan ortalaması 29,92±9,13 olarak bulundu. Hastalara bakım veren bireylerin ASÖ ölçeğinden aldıkları toplam puan ile ZBYÖ ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptandı (r=0,444; p=0,001). Hastalara bakım veren bireylerin algılanan stres düzeyi arttıkça, bakım yükü de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study was performed to investigate the level of knowledge, perceived stress and care burden of caregivers of patients fed with Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG) tube regarding enteral feeding practices. The descriptive and cross-sectional study was conducted with 150 caregivers of patients in nine different wards of a city hospital in Istanbul. An Information Form, Assessment Form for Knowledge Levels on Percutaneous Endoscopic Gastrostomy Tube and Nutrition Practices, Perceived Stress Scale (PSS) and Zarit Caregiving Burden Scale (ZCBS) were used to collect the data. Descriptive statistics, Student's t test, One-Way ANOVA test, Kruskal Wallis test, Pearson Correlation Analysis and Regression Analysis were used to evaluate the data. The mean age of caregivers was 48.02±11.96 years, 70% were female, 86.7% were married, 52.7% were primary school graduates, and 12.7% were retired. The mean score from the Assessment Form for Knowledge Levels on Percutaneous Endoscopic Gastrostomy Tube and Nutrition Practices was 21.50±1.71. The mean scores from the PSS total and Perceived Insufficient Self-Efficacy and Perceived Stress/Distress subdimensions were 22.94±5.49, 9.76±2.74 and 13.18±3.91, respectively. The mean score of the ZCBS was 29.92±9.13. A significant positive correlation was found between the caregivers' total score from the PSS scale and their total score from the ZCBS scale. As the perceived stress levels of caregivers increased, the burden of care increased as well.