Dijitalleşme ile değişen televizyon programcılığı: YouTube reality show
Television programming in transition: YouTube reality shows
  1. Tez No: 1002110
  2. Yazar: BENGÜL ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon programları, Television programs
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması bir televizyon program türü olan reality show formatının dijitalleşmeyle YouTube'a taşınmasının izleyici alışkanlıkları, davranışları ve tercihleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın çıkış noktasını, geleneksel medyanın güçlü etkisini sürdürmesinin yanında dijital medyanın yükselişiyle ortaya çıkan değişim ve dönüşümler oluşturmaktadır. Araştırma hem nicel hem nitel verilerden faydalanılarak karma yöntem yaklaşımıyla yürültülmüştür. Araştırmanın verileri içerik analizi, anket ve yarı yapılandırılmış mülakat teknikleri kullanılarak elde edilmiştir. Amaçlı örneklem yoluyla seçilen 3 reality show programının televizyon ve YouTube versiyonları format, söylemsel ve görsel açıdan karşılıklı olarak incelenmiştir. Dijitalleşmeyle birlikte televizyon programcılığında yaşanan dönüşümün izleyici açısından değerlendirilmesi amaçlı 460 kişiden oluşan anket çalışması yapılmıştır. Anket bulgularını destekleme amaçlı 5 kadın ve 5 erkekten oluşan 10 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Seçilen reality showların televizyon ve YouTube versiyonlarının karşılaştırılmasıyla benzerlikler ve farklılıklara ulaşılmıştır. Çalışma dijital platformların gün geçtikçe daha fazla izleme davranışlarını etkilediğini, kullanıcıların YouTube'un doğal, esnek, zamansız, sansürsüz ve etkileşimli yapısını tercih ettiklerini göstermektedir. Reality showların televizyondan YouTube'a taşınması hem mecra hem de izleme davranışları yönünden kalıcı değişimler yaratmaktadır. Çalışma geleneksel medya ile dijital medya arasındaki etkileşimli yapıyı anlamlandırma ve medya içeriklerinin izleme tercih ve biçimlerini değerlendirme açısından önemli bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the impact of transferring the reality show format—a type of television program—to YouTube through digitalization on viewers' habits, behaviors, and preferences. The starting point of the research lies in the transformations emerging alongside the rise of digital media while traditional media continues to maintain its strong influence. The study was conducted using a mixed-methods approach, benefiting from both quantitative and qualitative data. The research data were obtained through content analysis, surveys, and semi-structured interviews. The television and YouTube versions of three reality show programs selected through purposive sampling were comparatively analyzed in terms of format, discourse, and visual structure. A survey with 460 participants was conducted to evaluate the transformation in television programming brought by digitalization from the viewer's perspective. To support the survey findings, semi-structured interviews were conducted with 10 participants (five women and five men). The comparison of the television and YouTube versions of the selected reality shows reveals their similarities and differences. The study demonstrates that digital platforms increasingly influence viewing behaviors, and users tend to prefer YouTube for its natural, flexible, timeless, uncensored, and interactive structure. The transfer of reality shows from television to YouTube creates lasting changes in both the medium and viewing practices. This study provides an important perspective for understanding the interactive structure between traditional and digital media and for evaluating viewing preferences and patterns of media content.