Koroner kalp hastalığı öz bakım envanteri versiyon 3.0 Türkçe uyarlaması geçerlilik ve güvenirlilik çalışması
Turkish adaptation validity and realibility study of the self-care of coronary heart disease inventory version 3.0
- Tez No: 1002115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFÜNAZ ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, Güvenilirlik ve geçerlilik, Kardiyovasküler hemşirelik, Özbakım, Acute coronary syndrome, Reproducibility of results, Cardiovascular nursing, Self-care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Çalışma Dickson vd. tarafından 2022 yılında geliştirilen“Self-care of Coronary Heart Disease Inventory Version 3.0”envanterinin Türk toplumuna uyarlanması amacıyla Türkçe geçerlilik ve güvenirlilik çalışması yapılmıştır. Metadolojik olarak yapılmış çalışma, İstanbul'da bir şehir hastanesinde kardiyoloji polikliniğine başvuran 238 koroner kalp hastası üzerinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin elde edilmesinde“Kişisel Bilgi Formu”ve "Koroner Kalp Hastalığı Özbakım Envanteri versiyon 3 (SC-CHDI v3) kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 61,45±10,11 yıl olup %71,8'i erkek, %83,2'si evli, %46,6'sı ilkokul mezunu, %69,3'ü çalışmıyor, %76,5'inin geliri giderden az ve %60,5'i eşi ve çocuklarıyla beraber yaşamaktadır. Uyarlanan modelde Kaiser-Meyer-Olkin Testi 0,70, Cronbach alpha değeri Öz Bakım Sürdürme için 0,85, Öz Bakım İzleme için 0,84, Öz Bakım Yönetimi için 0,86 olarak bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi uyum indeksleri veriler arasındaki ilişkileri açıklamakta yeterli olarak bulunmuştur. Bu çalışma sonucunda, SC-CHDI v3'ün koroner kalp hastalarında öz bakımı değerlendirmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to adapt the“Self-care of Coronary Heart Disease Inventory Version 3.0”(SC-CHDI v3), developed by Dickson et al. in 2022, to the Turkish population by conducting a validity and reliability study. This methodological study was carried out in a city hospital in Istanbul with 238 coronary heart disease patients who applied to the cardiology outpatient clinic. Data were collected using the“Personal Information Form”and the“Self-care of Coronary Heart Disease Inventory Version 3.0”(SC-CHDI v3). The participants had a mean age of 61.45±10.11 years, with 71.8% being male, 83.2% married, 46.6% primary school graduates, 69.3% unemployed, 76.5% having an income lower than their expenses, and 60.5% living with their spouse and children. In the adapted model, the Kaiser-Meyer-Olkin Test value was 0.70, and Cronbach's alpha reliability coefficients were 0.85 for the Self-care Maintenance subscale, 0.84 for the Self-care Monitoring subscale, and 0.86 for the Self-care Management subscale. The confirmatory factor analysis fit indices were found to adequately explain the relationships between the data. As a result of this study, SC-CHDI v3 was demonstrated to be a valid and reliable tool for assessing self-care in patients with coronary heart disease.