Helikopter ebeveynlik ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkide sosyal sorun çözme becerilerinin aracı rolü
The mediating role of social problem solving skills in the relationship between helicopter parenting and psychological symptoms
- Tez No: 1002163
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE GÖLCÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Helikopter ebeveyn, Helicopter parents
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, algılanan helikopter ebeveynlik ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide sosyal sorun çözme becerilerinin aracı rolünü incelemektir. Araştırmanın örneklemini, yaşları 18 ile 30 yaş arasında toplam 372 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği (AHETÖ), Sosyal Problem Çözme Envanteri Kısa Formu (SPÇE-KF) ve Kısa Semptom Envanteri kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 27.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada aracılık etkisini ölçmek amacıyla Hayes PROCESS Makro Model 4 kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, algılanan helikopter ebeveyn tutumu ile psikolojik belirtiler arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Algılanan helikopter ebeveyn tutumu ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişkide sosyal sorun çözme becerileri ise kısmi aracı rol oynamaktadır. Bu araştırmanın, bireylerin algıladıkları helikopter ebeveynlik tutumunu ele alması ve bu tutumun psikolojik belirtiler ile olan ilişkisini çeşitli değişkenler çerçevesinde incelemesi bakımından özgün nitelik taşıdığı düşünülmektedir. Bulguların ilgili literatür ışığında tartışılması sonucunda helikopter ebeveynlik tutumunun bireyler üzerindeki uzun vadeli olası etkilerine ışık tuttuğu değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between perceived helicopter parenting and psychological symptoms, as well as the mediating role of social problem-solving skills in this relationship. The sample of the study consists of 372 volunteer participants aged between 18 and 30 years. Data were collected using the Demographic Information Form, the Perceived Helicopter Parenting Attitude Scale (PHPS), the Social Problem-Solving Inventory–Short Form (SPSI-SF), and the Brief Symptom Inventory (BSI). The data were analyzed using the SPSS 27.0 statistical software package. Hayes' PROCESS Macro Model 4 was employed to test the mediating effect. The findings revealed a positive and significant relationship between perceived helicopter parenting attitude and psychological symptoms. In addition, social problem-solving skills were found to play a partial mediating role in the relationship between perceived helicopter parenting attitude and psychological symptoms. This study is considered to be original in that it addresses individuals' perceptions of helicopter parenting attitude and examines the relationship between this attitude and psychological symptoms within the framework of various variables. The discussion of the findings in light of the relevant literature suggests that helicopter parenting attitude may have possible long-term effects on individuals. Accordingly, recommendations for future research are presented.