İK çalışanlarının dijital yetkinlik düzeyinin yapay zeka algısı ve teknolojik gelişim hızı kaygısı üzerindeki etkisi
The impact of HR employees' digital competence level on their perception of AI and anxiety about the speed of technological development
  1. Tez No: 1002172
  2. Yazar: ARİF AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DÖNMEZ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik yetkinlik, İnsan-teknoloji ilişkisi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Technological competency, Human-technology relationship, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital dönüşüm ve yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşması, insan kaynakları (İK) profesyonellerinin dijital yetkinliklerini ve bu dönüşüme ilişkin algılarını anlamayı ve araştırmayı önemli kılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, İK çalışanlarının dijital yetkinlik düzeylerinin, insan kaynakları yönetiminde yapay zekanın yaratabileceği değişime ilişkin algı ve teknolojik gelişim hızı kaygısı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılarak anket yöntemi ile Türkiye genelinde çeşitli kurumlarda görev yapan 419 İK çalışanlarından veri toplanmıştır. 410 geçerli veri ile analizler gerçekleştirilmiştir. Güvenilirlik ve geçerlilik analizleri yapıldıktan sonra korelasyon analizi, regresyon analizi, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda anlamlı bulgular elde edilmiştir. Buna göre, dijital yetkinliğin insan kaynakları yönetiminde yapay zekanın yaratabileceği değişime ilişkin algı üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığı, öte yandan teknolojik gelişim hızı kaygısı üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak dijital yetkinlik düzeyinin bazı demografik özelliklere göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increasing prevalence of digital transformation and artificial intelligence applications makes it important to understand and examine human resources (HR) professionals' digital competencies and their perceptions of this transformation. The aim of this study is to investigate the effect of HR employees' levels of digital competence on their perceptions regarding the changes that artificial intelligence may create in human resources management and on their anxiety about the pace of technological development. In the study, data was collected from 419 HR employees working in various institutions across Turkey using a quantitative research method and a survey method. Analyses were conducted using 410 valid data points. After reliability and validity analyses were performed, correlation analysis, regression analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance were conducted. The analyses yielded significant findings. Specifically, they revealed that digital competence had no significant effect on perceptions of the change that artificial intelligence could bring about in human resources management, but it did have a significant effect on concerns about the pace of technological development. Additionally, it was found that the level of digital competence varied according to certain demographic characteristics.