Geri Dön

Orta Karadeniz bölgesinde Eski Tunç Çağı seramik sanatı

The Art of pottery of the Central Black Sea region in the Early Bronze Age

  1. Tez No: 100219
  2. Yazar: ÖNDER İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUTLU EMRE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341

Özet

“Orta Karadeniz Bölgesi'nde Eski Tunç Çağı Seramik Sanatı”konulu doktora tezimizde konuyu oluşturan seramikler ilk kez topluca incelenmiş ve bu arada henüz hiç bir yerde yayınlanmamış seramik örnekleri de incelenmiştir. Giriş bahsinde de belirtildiği gibi, Orta Karadeniz Kültür Bölgesinin sınırlan, coğrafi bölge ile tam çakışmamaktadır. Bu bölge, Kızılırmak ve Yeşilırmak havzalarının aşağı kesimleri arasındaki alanı kapsamaktadır. Seramiklerini incelediğimiz Eski Tunç Çağı kabaca, bin yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Bu sürenin I, II, III olmak üzere üç evreli olduğu kabul edilmektedir. Bu süreler öncü araştırmalarda Kalkolitik, Bakırçağı, Eski Tunç Çağı olarak bölümlendirilmişlerdir. Tezin II. Bölümünde, konuya giren seramiklerin çıkartıldığı yerler, kazı ve yüzey araştırmalarına dayanılarak tanıtılmış ve böylelikle yayılış alanının saptanması öngörülmüştür. III. Bölümde kap şekilleri ve bunların teknik özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiş, gösterdikleri paralelliklere dayanılarak, bölgenin diğer bölgelerle bbenzerlikleri ve farkhlıklannın açıklaması yapılmıştır. Bu inceleme ile, Orta Karadeniz Bölgesi'nin seramikte gösterdiği yöresel özellikleri belirlenmiştir. IV. Bölümü oluşturan sonuç bahsinde, Eski Tunç Çağı'nda bölgenin henüz yazı ile tanışmadığı, yani protohistorik dönem içinde bulunduğu ve bu dönemin parlak Hatti uygarlığının çekirdek bölgesini oluşturduğu vurgulanmıştır. Bu parlak uygarlık, özellikle üçüncü evrede içerdiği maden kaynaklarının bolluğu nedeniyle madencilikte çok üst bir düzeye eriştiği seramik sanatında bunun paralelinde görülen gelişim ve özelliklerin izlenebildiği vurgulanmıştır.

Özet (Çeviri)

In this thesis, which is named as“The Art of Ceramics of the Central Black Sea Region in the Early Bronze Age”the pottery is studied as a whole and the unpublished pottery is investigated for the first time here. As mentioned in the“Introduction”, the borders of the Central Black Sea Region do not extend over with the topographical borders of the geographical region. This region comprise the area between the lower section of the Kızılırmak and Yeşilırmak Rivers. The Early Bronze Age, of whose the pottery is studied in this thesis, roughly consists of a time span of one millennium. It is usually accepted that this long period has three phases as I, n, III. These phases were divided as, Chalcolithic, Copper Age and Early Bronze Age. In the second section of the thesis, the find places of the pottery introduced based upon the excavations and surface surveys and therefore the distribution area of this pottery was tried to be established. In the section III, the typology of this pottery and their technical features are evaluted in detail, with the established paralellisin, the definition of the similarities and the differantiations of the region is explained. As a result of this study, the local features of the Central Black Sea Region is fixed. In the section IV, named“Conclusion”, it is emphasised that, during the Early Bronze Age, the region was illiterate, i.e. living the protohistoric age and that this period constitutes the origin of the splendid Hatti Civilization. It is also stressed that this impressive civilization, especially in the third phase, with its rich metal ores, reached to a very high level of development, and with this resemblance, the development and its features in the art of ceramics can be traced.

Benzer Tezler

  1. Eski Tunç Çağı'nda Anadolu figürin ve idolleri

    Anatolian figurines and idols in Early Bronze Age

    ŞENGÜL GÜNDOĞAN AYDINGÜN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    ArkeolojiHacettepe Üniversitesi

    Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HALİME HÜRYILMAZ

  2. Ölü gömme gelenekleri ışığında Orta Karadeniz Bölgesi Erken Tunç Çağı toplum yapısı analizi

    Early Bronze Age social structure of the Central Black Sea region in consideration of burial customs: An analysis

    TEVHİDE ÖZESER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    ArkeolojiKocaeli Üniversitesi

    Arkeoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYŞE TUBA ÖKSE

  3. Kirazlıdere (Amasya) erken Bizans dönemine ait iskeletlerin çene ve diş hastalıları

    Kirazlıdere (Amasya) early Byzantine period skeletal disordes of the jaw and teeth

    BANU UZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    AntropolojiCumhuriyet Üniversitesi

    Antropoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FADİME SUATA ALPASLAN

  4. Hititler Döneminde Samsun ve civarı

    Hi̇tti̇tes in it's Peri̇od Samsun and it's around

    TÜRKAN KURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Eski Çağ Dilleri ve KültürleriKafkas Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. AKIN BİNGÖL

  5. Paleoenvironmental interpretations for Kizilirmak delta plain using sedimentological records, multiproxy analysis and palynology

    Kızılırmak deltasında sediman kayıtları, multi-parametre yöntemler ve palinoloji yardımıyla paleoortam yorumlanması

    GÜLGÜN ERTUNÇ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    Jeoloji Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Katı Yer Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TAHSİN ATTİLA ÇİNER