Hermityen olmayan kenar patlaması
NON-HERMİTİAN EDGE BURST
  1. Tez No: 1002191
  2. Yazar: GAMZE ŞEN KIZBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deri etkisi, Dolanım sayısı, Skin effect, Winding numbers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Bilim Dalı
Özet
İki alt örgülü, Hermityen olmayan tek boyutlu bir sistemde, periyodik kayıp terimleri ile karmaşık değerli ikinci komşu bağlanma genliklerinin birlikte ele alınması, ölçekten bağımsız yerelleşme ve kenar patlaması davranışlarının eşzamanlı olarak ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Her bir alt örgü bağımsız olarak ele alındığında, dalga fonksiyonu genliklerinin örgünün kenarlarına doğru yığıldığı bir deri etkisi durumu sergilemektedir. Ancak alt örgüler arasına zayıf bir bağlanma genliği eklendiğinde, özvektörlerin zıt kenarlarda yerelleştiği ve yerelleşme genişliğinin örgü boyutuyla birlikte arttığı bipolar bir ölçekten bağımsız yerelleşme durumu ortaya çıkmaktadır. Karmaşık özdeğer spektrumu ve bu spektrumdan hesaplanan sarmal sayılar, söz konusu bipolar yerelleşmenin sınır koşullarından bağımsız bir topolojik mekanizmadan kaynaklandığını göstermektedir. Zamana bağlı dinamiklerde, örgünün ortasındaki tek bir noktada başlangıçta yerelleştirilmiş bir uyarım, bozunuma uğrayarak sistem boyunca yayılmakta ve enerjinin ağırlıklı olarak sınır bölgelerinde anormal biçimde kaybolduğu gözlenmektedir. Bu dinamik davranış, literatürde kenar patlaması olarak bilinen olguya karşılık gelmektedir. Kayıp oranı, örgü boyutu, alt örgüler arası bağlanma genliği ve ikinci komşu bağlanma genliğinin büyüklüğü değiştirilerek, ölçekten bağımsız yerelleşme ile kenar patlamasının eşzamanlı olarak ortaya çıktığı parametre bölgeleri belirlenmiştir. Ayrıca, deri etkisi sergilemeyen Hermityen olmayan örgülerde de kenar patlamasının ortaya çıkabileceği gösterilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Hermityen olmayan deri etkisinin kenar patlamasının ortaya çıkması için gerekli bir koşul olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In a non-Hermitian one-dimensional system with two sublattices, the combined inclusion of periodic loss terms and complex-valued second-neighbor hopping amplitudes leads to the simultaneous emergence of scale-free localization and edge-burst behavior. When each sublattice is considered independently, it exhibits a skin-effect state in which the wave-function amplitudes accumulate toward the edges of the lattice. However, upon introducing a weak inter-sublattice hopping amplitude, a bipolar scale-free localization state emerges, where the eigenvectors localize at opposite edges and the localization width increases with the lattice size. The complex eigenvalue spectrum and the winding numbers calculated from this spectrum indicate that the bipolar localization originates from a topological mechanism that is independent of boundary conditions. In the time-dependent dynamics, an excitation initially localized at a single site in the middle of the lattice spreads along the system while undergoing decay, with anomalous energy dissipation occurring predominantly at the boundaries. This dynamical behavior corresponds to the phenomenon known as edge burst. The complex eigenvalue spectrum and the winding numbers calculated from this spectrum indicate that the bipolar localization originates from a topological mechanism that is independent of boundary conditions. In the time-dependent dynamics, an excitation initially localized at a single site in the middle of the lattice spreads along the system while undergoing decay, with anomalous energy dissipation occurring predominantly at the boundaries. This dynamical behavior corresponds to the phenomenon known as edge burst.