Kuantum fiziğinde reel spektrumlu, hermityen olmayan operatörler
Non-hermityen operators with real spectrum in quantum physics
  1. Tez No: 716660
  2. Yazar: TUNCAY KIZILASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL YOKUŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL ALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum fiziği, operatörler, hamiltonyen, hermityen, hermityen olmayan, Quantum physics, operators, hamiltonyen, hermityen, non-hermityen
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kuantum teorisinin küresel çerçevesinde, bireysel kuantum sistemleri, Hamiltoniyenlerinin ilgili açık Hermit ve gizli Hermit operatörleri ile açıkça iki aileye ayrılmış görünmektedir. Bazı ön çalışmalar ışığında, bu iki ailenin kesişiminin boş olduğu görülmektedir. Bu yazıda, etkileşim potansiyelleri zayıf bir şekilde yerel olmayan olarak seçildiğinde, iki ailenin ayrılmasının ortadan kalkabileceğini göstereceğiz. Söz konusu üniter olarak gelişen bir kuantum sisteminin Hermityen ve Hermityen olmayan açıklamaları arasındaki örtüşen takma ad arayüzleri boş olmayabilir. Bu iddia, analitik olarak çözülebilir birkaç temel model aracılığıyla gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
In the global framework of quantum theory, the individual quantum systems seem clearly separated into two families with the respective manifestly Hermityen and hiddenly Hermityen operators of their Hamiltonyen. In the light of certain preliminary studies, these two families seem to have an empty overlap. In this paper, we will show that whenever the interaction potentials are chosen to be weakly nonlocal, the separation of the two families may disappear. The overlaps alias interfaces between the Hermityen and non-Hermityen descriptions of a unitarily evolving quantum system in question may become nonempty. This assertion will be illustrated via a few analytically solvable elementary models.