Nermin Yıldırım'ın romanlarında kadınlar
Women i̇n Nermi̇n Yildirim's novels
- Tez No: 1002239
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAKIR ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Women
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, modern Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Nermin Yıldırım'ın romanlarındaki kadın kahramanların çeşitli yönleriyle incelenmesini esas almaktadır. Dokuz yıla yedi roman sığdıran yazar, romanlarının merkezine kadın karakterleri koyar. Bu kadın karakterleri“bellek”kavramı ekseninde ele alan yazar, geçmişin şimdi üzerindeki etkilerini gözler önüne sermek ister. Tüm romanlarının başköşesine oturttuğu kadınlar, kökleri geçmişe dayanan arızalı, psikolojik sıkıntıları olan, yalnız ve yabancılaşmış tiplerdir. İşte bu noktada, bu çalışmada Yıldırım'ın romanlarında farklı özellikleriyle, bireysel ve toplumsal alandaki sıkıntılı görünümleriyle var olan ya da var olmaya çalışan, kendi 'ben'ini bulmak için çabalayan, bazen tökezleyen, düşen, kaybeden bazen de direnen, dönüşen, yaşama sevincini bulan kadın kahramanlar incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, kadın olgusunun gelişimi ve kadının Türk toplum yaşamındaki yerinin değişimi ve bunların Türk edebiyatına yansımaları ele alınmıştır. İkinci bölümde yazar ve onun eserleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Nermin Yıldırım'ın romanlarında ele aldığı kadınlar bireysel, toplumsal ve psikolojik olgular ışığında incelenmiştir. Bu çerçevede, çalışmada Yıldırım'ın romanlarında büyük bir yer edinen kadın kahramanlar bütün yönleriyle ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on examining various aspects of female characters in the novels of Nermin Yıldırım, one of the important writers of modern Turkish literature. The author, who has written seven novels in nine years, places female characters at the center of her novels. The author, who approaches these female characters through the concept of“memory,”seeks to reveal the effects of the past on the present. The women she places at the forefront of all her novels are flawed, psychologically troubled, lonely, and alienated characters whose roots lie in the past. At this point, this study examines the female characters in Yıldırım's novels who, with their different characteristics, troubled appearances in the individual and social spheres, struggle to find their own“self,”sometimes stumble, fall, lose, sometimes resist, transform, and find joy in life. The first section of the study addresses the development of the concept of womanhood, the changing place of women in Turkish society, and their reflections in Turkish literature. The second section provides information about the author and her works. In the third section, the women portrayed in Nermin Yıldırım's novels are examined in light of individual, social, and psychological phenomena. Within this framework, the female protagonists who occupy a significant place in Yıldırım's novels are examined in all their aspects.