Annelerin bebek bakımına yönelik obsesif kompulsif davranışları ile emzirme öz yeterliliği arasındaki ilişki
The relationship between mothers' obsessive-compulsive behaviors towards infant care and breastfeeding self-efficacy
- Tez No: 1002298
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DÖNDÜ BATKIN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğum Sonrası Dönem, Annelerin Bebek Bakımı, Obsesif Kompulsif Davranış, Emzirme Öz Yeterliliği, Ana-çocuk sağlığı, Bebek bakımı, Emzirme, Obsessif davranış, Postpartum dönem, Ruh sağlığı, Postpartum Period, Maternal İnfant Care, Obsessive-Compulsive Behaviors, Breastfeeding Self-Efficacy, Maternal-child health, Infant care, Breast feeding, Obsessive behavior, Mental health
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
ANNELERİN BEBEK BAKIMINA YÖNELİK OBSESİF KOMPULSİF DAVRANIŞLARI İLE EMZİRME ÖZ YETERLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Eryılmaz, Zehra Yüksek Lisans, Ebelik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Dr Öğr. Üyesi Döndü BATKIN ERTÜRK Ocak 2026, xii+87 sayfa Doğum sonrası kadınlarda obsesif kompulsif bozukluğun görülme sıklığının genel popülasyonda gözlemlenen yaygınlıktan önemli ölçüde daha yüksek olduğu belirtilmektedir. Doğum sonrası dönem obsesif kompulsif bozukluk varlığı, hem annenin ruh sağlığını hem de emzirme sürecini etkileyebilmektedir. Bu çalışma, annelerin bebek bakımına yönelik obsesif kompulsif davranışları ile emzirme öz yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tipteki çalışma, doğum sonrası dönemdeki 356 anne ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Doğum Sonrası Dönemde Annelerin Bebek Bakımına Yönelik Obsesif ve Kompulsif Davranışları Ölçeği”ve“Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği-Kısa Formu”kullanılarak toplanmıştır. Doğum Sonrası Dönemde Annelerin Bebek Bakımına Yönelik Obsesif ve Kompulsif Davranışları Ölçeği puan ortalaması 24,55±8,18 (olası puanlar 9 ile 45 arasındadır) ve Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği puan ortalaması 59,29±8,78 (olası puanlar 14 ile 70 arasındadır) olarak bulunmuştur. Bulgulara göre, ilkokul mezunu katılımcıların Doğum Sonrası Dönemde Annelerin Bebek Bakımına Yönelik Obsesif ve Kompulsif Davranışları Ölçeği puanlarının, üniversite ve üzeri eğitim düzeyine sahip olanlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derece yüksek olduğu saptanmıştır. Katılımcıların, Emzirme Öz Yeterliliği Ölçeği puan ortalamaları üzerinde yapılan analizler sonucunda ilkokul mezunu olanların, üniversite ve üzeri eğitim düzeyine sahip olanlara göre puanları istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Çalışmayan, multipar, sosyal güvencesi olmayan, gebeliği planlı olan, bebeğini sadece anne sütü ile besleyen, gün içinde dinlenebilen annelerin Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği puanları karşılaştırma gruplarına göre istaistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir. Bu çalışmada, Doğum Sonrası Dönemde Annelerin Bebek Bakımına Yönelik Obsesif ve Kompulsif Davranışları Ölçeği ve Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (r= -0,048, p=0,371). Sonuç olarak, annelerin doğum sonrası dönemde bebek bakımına yönelik obsesif kompulsif davranışlarının orta düzeyde, emzirme öz yeterliliklerinin ise yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bulgular, annelerin bebek bakımına yönelik obsesif kompulsif davranışları ile emzirme öz yeterliliklerinin farklı sosyodemografik ve obstetrik değişkenlerden bağımsız olarak etkilendiğini; ancak bu iki değişken arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermektedir. Bu durum, annelerin emzirme öz yeterlilik algılarının bebek bakımına yönelik obsesif kompulsif davranışlardan bağımsız bir eğilim gösterdiğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, doğum sonrası bakım süreçlerinde annelerin bebek bakımına yönelik obsesif kompulsif davranışları ile emzirme öz yeterliliklerinin, kendilerine özgü risk faktörleri çerçevesinde ayrı ayrı ele alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN MOTHERS' OBSESSIVE-COMPULSIVE BEHAVIORS TOWARDS INFANT CARE AND BREASTFEEDING SELF-EFFICACY Zehra ERYILMAZ Master Thesis, Midwifery Department: Dr. Assistant Professor Döndü BATKIN ERTÜRK January 2026, xii+87 pages It is stated that the prevalence of obsessive-compulsive disorder in postpartum women is significantly higher than that observed in the general population. The presence of obsessive-compulsive disorder in the postpartum period can affect both the mother's mental health and the breastfeeding process. This study was conducted to determine the relationship between mothers' obsessive-compulsive behaviors toward infant care and their breastfeeding self-efficacy. The descriptive, cross-sectional, and exploratory study was conducted with 356 mothers in the postpartum period. Research data were collected using the“Informative Information Form,”the“Scale of Obsessive and Compulsive Behaviors of Mothers Towards Infant Care in the Postpartum Period,”and the“Breastfeeding Self-Efficacy Scale-Short Form.”The mean score on the Obsessive-Compulsive Behavior Scale for Mothers' Infant Care in the Postpartum Period was 24.55±8.18 (possible scores range from 9 to 45), and the mean score on the Breastfeeding Self-Efficacy Scale was 59.29±8.78 (possible scores range from 14 to 70). According to the findings, it was determined that the scores of participants with a primary school education on the Obsessive and Compulsive Behaviors Scale for Mothers' Baby Care in the Postpartum Period were statistically significantly higher than those with a university education or higher. Analysis of participants' Breastfeeding Self-Efficacy Scale scores revealed that elementary school graduates had statistically significantly higher scores than those with university or higher education levels. The Breastfeeding Self-Efficacy Scale scores of mothers who were unemployed, multiparous, without social security, had a planned pregnancy, fed their babies exclusively with breast milk, and were able to rest during the day were statistically significantly higher than those of the comparison groups. In this study, no statistically significant relationship was found between the mean scores on the Postpartum Obsessive-Compulsive Behavior Scale and the Breastfeeding Self-Efficacy Scale (r = -0.048, p = 0.371). In conclusion, it was determined that mothers' obsessive-compulsive behaviors related to infant care in the postpartum period were moderate, while their breastfeeding self-efficacy was high. The findings show that mothers' obsessive-compulsive behaviors related to infant care and their breastfeeding self-efficacy were affected independently of different sociodemographic and obstetric variables; however, no statistically significant relationship was found between these two variables. This situation reveals that mothers' perceptions of breastfeeding self-efficacy show a trend independent of obsessive-compulsive behaviors related to infant care. Therefore, it is recommended that mothers' obsessive-compulsive behaviors related to infant care and their breastfeeding self-efficacy be addressed separately within the framework of their own specific risk factors during the postpartum care process.