Ovaryan seröz ve endometrioid karsinomlarda LOXL2'nin tanısal ve prognostik önemi
Diagnostic and prognostic significance of LOXL2 in ovarian serous and endometrioid carcinomas
  1. Tez No: 1002360
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA ŞİLE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVREN UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrioid karsinom, LOXL2, Ovaryan karsinom, Prognoz, Seröz karsinom, Endometrioid carcinoma, LOXL2, Prognosis, Ovarian carcinoma, Serous carcinoma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ovaryan seröz ve endometrioid karsinomlar, heterojen biyolojik davranışları ve farklı prognozları ile dikkat çeken epitelyal over tümörleridir. Bu çalışmada, ovaryan seröz (yüksek dereceli, düşük dereceli ve seröz borderline) ve endometrioid karsinomlarda lizil oksidaz benzeri 2 (LOXL2) enzim ekspresyonunun klinikopatolojik özellikler ile ilişkisini değerlendirmek ve LOXL2'nin tanısal ve prognostik önemini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Ocak 2012–Ocak 2022 tarihleri arasında over kanseri tanısı almış toplam 174 hasta dahil edilmiştir. Olguların hematoksilen-eozin kesitleri yeniden değerlendirilmiş ve seçilen parafin bloklara LOXL2 immünohistokimyasal boyama uygulanmıştır. LOXL2 ekspresyonun yarı kantitatif metodolojik bir yaklaşımla immünreaktivite skoru hesaplanmış nihai sonuçlar negatif (0), zayıf (+1), orta (+2) ve kuvvetli (+3)olarak sınıflandırılmıştır. Klinik, patolojik ve moleküler değişkenler ile LOXL2 ekspresyonu arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. LOXL2 ekspresyonunun prognoz üzerindeki bağımsız etkisini ortaya koymak amacıyla, çok değişkenli Cox regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: LOXL2 ekspresyonunun; yüksek ve düşük dereceli seröz karsinom, seröz borderline tümör ve endometrioid tip over karsinomu tanısal gruplarını ayırabilme özelliği bakımından anlamlı farklılıklar gösterdi (<0.001). LOXL2 ekspresyon varlığı; yüksek dereceli seröz karsinomlarda ileri FIGO evresi , bölgesel ve uzak metastaz kemoterapiye yanıtsızlık ve mortalite ile anlamlı şekilde ilişkili bulundu (<0.001). LOXL2 pozitif olgularda sağkalım süresinin daha kısa olduğu izlendi. (0,029). Multivaryant analizlerde LOXL2 bağımsız prognostik faktör olarak anlamlı saptanmadı. (0.174) Sonuç: LOXL2 ekspresyon yüksekliği, yüksek dereceli seröz karsinomlarda tanısal ayırt edici bir biyobelirteç olup, agresif morfolojik özellikler ve olumsuz klinik parametrelerle anlamlı birliktelik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Ovarian serous and endometrioid carcinomas are epithelial ovarian tumors characterized by heterogeneous biological behavior and distinct prognostic outcomes. The aim of this study was to evaluate the relationship between lysyl oxidase-like 2 (LOXL2) enzyme expression and clinicopathological features in ovarian serous (high-grade, low-grade, and serous borderline) and endometrioid carcinomas, and to investigate the diagnostic and prognostic significance of LOXL2. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 174 patients diagnosed with ovarian cancer between January 2012 and January 2022. Hematoxylin–eosin–stained slides were re-evaluated, and immunohistochemical staining for LOXL2 was performed on selected paraffin-embedded tissue blocks. LOXL2 expression was assessed using a semi-quantitative immunoreactivity scoring method, and final results were classified as negative (0), weak (+1), moderate (+2), or strong (+3). Associations between LOXL2 expression and clinical, pathological, and molecular variables were statistically analyzed. Multivariate Cox regression analysis was performed to determine the independent prognostic impact of LOXL2 expression. Results: LOXL2 expression showed significant differences in its ability to discriminate among diagnostic groups including high-grade and low-grade serous carcinoma, serous borderline tumor, and endometrioid-type ovarian carcinoma (p<0.001). The presence of LOXL2 expression in high-grade serous carcinomas was significantly associated with advanced FIGO stage, regional and distant metastasis, resistance to chemotherapy, and mortality (p<0.001). LOXL2-positive cases demonstrated shorter overall survival (p=0.029). In multivariate analyses, LOXL2 was not identified as an independent prognostic factor (p=0.174). Conclusion: Increased LOXL2 expression represents a diagnostically distinctive biomarker in high-grade serous carcinomas and shows significant associations with aggressive morphologic features and adverse clinical parameters.